Tema koja vozi i bez goriva

Pitanje vjere izaziva vatru, a ćuti se na zloupotrebe resursa, budžeta i otvorene pljačke, kaže Andrija Đukanović. ”Litijski” i “belvederski” blok, podjela od koje se ne može pobjeći, smatra Feđa Pavlović

42603 pregleda 104 komentar(a)
Abazović i Porfirije juče u Beogradu, Foto: Vlada Crne
Abazović i Porfirije juče u Beogradu, Foto: Vlada Crne

Dok se građani suočavaju s rastom cijena i opasnošću od nestašica hrane i energenata, vjerska pitanja - aktuelizovana pričom o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ponovo su podigla tenzije u duboko podijeljenom društvu.

Sagovornici “Vijesti” su ocijenili da će vjerska pitanja još dugo biti predmet sporenja i izazivanja tenzija i da će se podjela na ‘litijski’ i ‘belvederski’ blok, u svojim različitim manifestacijama, uvijek iznova aktuelizovati “kad god neka politička elita naivno pomisli da je s njom raskrstila”.

Vlada je početkom sedmice objavila načelno usklađen nacrt Temeljnog ugovora sa SPC, koji je pretrpio nekoliko izmjena u odnosu na verziju iz januara koju je tadašnja vlada, čiji je premijer bio Zdravko Krivokapić, poslala SPC. Na sadržaj ugovora Jednburno su reagovale Socijaldemokratska partija (SDP), koja je zaprijetila obaranjem Vlade, Socijaldemokrate (SD), kao i dio nevladinog sektora.

Premijer Dritan Abazović više puta je rekao da na to pitanje treba staviti tačku kako bi se država okrenula budućnosti.

I predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je juče nakon samita NATO-a u Madridu saopštio da to nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost i da po tom pitanju ne treba žuriti, niti izbjegavati javni razgovor.

”Samo treba spustiti tenzije, ne treba medijski prenaglašavati važnost tog pitanja, i ostaviti to onima koji su za to pozvani da napišu ugovor sa 20 članova i da se to skine s dnevnog reda”, istakao je Đukanović.

Sociolog Andrija Đukanović kazao je za “Vijesti” da političari vjerska pitanja koriste za ostvarivanje političkih i partijskih interesa.

”Znaju da je pitanje vjere veoma važno za građane, a u velikoj mjeri ga i sami nameću na taj način mobilišući mase i očekujući da će to pitanje da im donese političke poene, odnosno, u krajnjem glasove”, rekao je Andrija Đukanović.

Jedni brane crkvu, drugi je “napadaju”, a svi zajedno od toga imaju korist: Đukanović
Jedni brane crkvu, drugi je “napadaju”, a svi zajedno od toga imaju korist: Đukanovićfoto: Youtube

On vjeruje da je odgovor i u tome što problemi s kojima se država suočava, prije svega ekonomski, zahtijevaju veoma teške odluke, ali i znanje i rješenja koje oni ne posjeduju.

”Tačnije, rješavanje problema i reforme nijesu popularni i nose rizik od gubitka podrške. Zato se pribjegava temama kojima je lako manipulisati. Jedni brane crkvu, drugi je ‘napadaju’, a svi zajedno od toga imaju korist”, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da građani, s druge strane, daju ogroman doprinos jačanju podjela i krize koja društvo razara decenijama.

”Sukobljeni oko vjere, ali i politike, rado učestvuju u daljem produbljivanju podjela. Koliko je tu zapravo suštinske vjere veliko je pitanje, ako znamo u kakvom društvu živimo i kakav sistem vrijednosti vlada. Da li se zapravo radi o sukobu vjernih i nevjernih ili je riječ o pukom političkom i nacionalnom prebrojavanju i želji da se dominira nad drugima?”, ocijenio je Đukanović.

Političari znaju da je pitanje vjere veoma važno za građane: Sa jedne od litija
Političari znaju da je pitanje vjere veoma važno za građane: Sa jedne od litijafoto: Luka Zeković

On je istakao da su zbog svega toga u sjenci pitanja podizanja životnog standarda i boljih uslova života, te da je neshvatljivo koliko vatre izazove pitanje vjere, a koliko su građani pomireni s vrtoglavim skokovima cijena, najavama nestašica i slično.

”Koliko građani ćute na zloupotrebe državnih resursa, budžeta, bogaćenje javnih funkcionera, otvorene pljačke koju politička elita godinama sprovodi. Tu imamo potpuni muk ili brbljanje u bradu”, kaže on.

Đukanović je kazao da je crnogorsko društvo duboko podijeljeno i da će vjerska pitanja još dugo biti predmet sporenja i izazivanja tenzija u društvu.

”Apsolutno nema volje da se stavi tačka na ova pitanja, a odgovornost za to snose i vjerske organizacije i politička elita. Treba prostor religije osloboditi upliva svakodnevne politke i različitih interesa koje ona sa sobom nosi. S druge strane vjerske organizacije moraju shvatiti da djeluju u sekularnim društvima, te da ne mogu voditi ta društva. Jednostavno da svako počne raditi svoj posao”, ocijenio je Đukanović.

”Razloga za glasanje ima koliko i glasača”:  blokada na Belvederu u septembru 2021
”Razloga za glasanje ima koliko i glasača”: blokada na Belvederu u septembru 2021foto: Boris Pejović

Politički teoretičar Feđa Pavlović kazao je za “Vijesti” da tenzije unutar vlasti povodom najave potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC valja sagledati u ključu jedne činjenice koju vladajuće strukture danas prenebregavaju, ali koju je, uprkos svemu, teško ignorisati.

”Naime, konstitutivni princip nove parlamentarne većine, ujedno i proklamovani raison d’etre 43. Vlade – prioritet deblokade procesa evrointegracija – značajno se razlikuje od principa na kojima je 2020. došlo do smjene vlasti”, naveo je Pavlović.

Ocijenio je da, iako je članstvo Crne Gore u EU bilo i ostalo neupitno, većinsko opredjeljenje crnogorske javnosti, ne smije se zaboraviti da izbore 30. avgusta DPS nije izgubila zato što su birači procijenili da je kriva za zastoj na evroatlantskom putu, već zato što je preovladalo mišljenje da je, spornim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, režim ipak otišao korak predaleko u svom poduhvatu institucionalizacije ‘antisrpskog crnogorstva’.

”Razloga za glasanje, razumije se, ima koliko i glasača, ali je jasno da se 2020. onaj identitetski motiv, izražen u sloganu ‘Ne damo svetinje’, nametnuo kao zajednički idejni okvir za mobilizaciju svih onih drugih nataloženih nezadovoljstava – socio-ekonomskih, klasnih, liberalnih...”, istakao je Pavlović.

Ključni akteri vlasti su u suprostavljenim ideološkim taborima: Pavlović
Ključni akteri vlasti su u suprostavljenim ideološkim taborima: Pavlovićfoto: Facebook

On je ocijenio da ideološka brazda koju su kristalizovali parlamentarni izbori 2020 – ono što bi se, uslovno rečeno, moglo nazvati podjelom na ‘litijski’ i ‘belvederski’ blok” – niti je vještačka niti je lažna, pa je stoga ne treba posmatrati kao proizvod nekakve demagoške taktike skretanja pažnje s onih stvarnih, “životnih” tema.

”Radi se o podjeli koja odražava jednu latentnu, neotuđivu dimenziju političkog života naše zajednice, od koje ne možemo pobjeći dok god smo političko društvo”, kaže Pavlović.

Ta podjela će se, kako dodaje, u svojim različitim manifestacijama, uvijek iznova aktuelizovati kad god neka politička elita naivno pomisli da je s njom raskrstila.

”Zato ona danas predstavlja hroničan problem vlasti čiji se ključni akteri nalaze u suprotstavljenim ideološkim taborima”, istakao je Pavlović.

Iz DPS-a, SDP-a i SD-a juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koje su njihove primjedbe na radnu verziju Temeljnog ugovora.

Komisije za afirmaciju državnog identiteta DPS-a je u saopštenju navela da se “sadržajem nekih odredaba nacrta Temeljnog ugovora sa SPC grubo falsifikuju istorijske činjenice i legalizuje se prisvajanje istorijskog i državnog nasljeđa Crne Gore”.

”Ovim nacrtom, u prvom redu, pokušava se verifikovati nepostojeći kontinuitet SPC u Crnoj Gori od 1219. do 1220. godine i time faktički označiti SPC kao jedinu instituciju pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore. To onda SPC-u daje za pravo da autokefalnu Cetinjsku mitropoliju, odnosno, autokefalnu Crnogorsku crkvu, koja je ukinuta 1918. godine, smatra svojim organskim dijelom i čuvarem njenog kontinuiteta, pa i da njenu autokefalnost tretira kao samostalno postojanje jednog dijela Srpske crkve”, dodaju iz ove Komisije.

Takođe, kako navode, ako se ugovorom prizna stanovište da je autokefalna Crnogorska crkva samo dio SPC, dakle da je riječ o ogranku Srpske crkve, onda su i njeni mitropoliti i vladari iz dinastije Petrović Njegoš - srpski vladari i mitropoliti.

”Da bi se ova podla prevara što neprimjetnije izvela i da bi se prikrilo postojanje samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori u vrijeme vladavine cetinjskih mitropolita, u nacrtu ugovora se i ne pominje Cetinjska mitropolija, kao crnogorska vjerska institucija koja je davala crnogorske vladare, već se govori o istorijskoj ulozi Mitropolije Crnogorsko-primorske za vrijeme crnogorskih mitropolita i gospodara”, rekli su iz Komisije.

Kako navode, “nikakva Mitropolija crnogorsko-primorska ne postoji u vrijeme crnogorskih mitropolita i vladara jer je eparhija s ovim nazivom osnovana tek 1929. godine”.

”Autor ove formulacije namjerno podmeće i obmanjuje jer želi da instituciju na čijem je čelu mitropolit Joanikije predstavi kao tradicionalnu crkvenu organizaciju u Crnoj Gori još od vremena Petrovića Njegoša”, zaključuje se u saopštenju.

Dan ranije je premijer Dritan Abazović, koji se nalazi u službenoj posjeti Beogradu, rekao da su predstavnici DPS-a i SDP-a bili upoznati s tekstom Temeljnog ugovora i nisu imali primjedbe na normativni dio, što su te partije demantovale.

Predsjednik SD-a Damir Šehović je juče u otvorenom pismu predsjednicima svih “državotvornih partija” naveo da je predlog “takozvanog Temeljnog ugovora samo primjena loših prioriteta još gore vlade”.

”A budući da je premijer ove Vlade idejni tvorac prethodne, najgore u istoriji Crne Gore, kao i da su Otvoreni Balkan, takozvani Temeljni ugovor i popis i formalni prioriteti 43. sastava, svakako da ne mogu biti iznenađenje za bilo koga na političkoj sceni, niti se može očekivati odustajanje od istih”, rekao je Šehović.

Porfirije: Postignuta načelna saglasnost

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je juče da je postignuta načelna saglasnost o Temeljnom ugovoru između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore i da je ostalo još da taj dokument potvrdi Sinod.

Patrijarh je nakon sastanka s Abazovićem u Beogradu, novinarima rekao da se ugovor radi od 2012. godine, da je bilo zastoja i problema, ali da su u posljednjih godinu dana ušli u završnu fazu.

”Mislim da mogu da kažem da je u principu postignut dogovor, postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. S tim što, naravno, moraju da ispoštuju procedure i kad je riječ o državi i Vladi Crne Gore i kad je riječ o Crkvi. Tekst mora da prođe kroz Sinod, da bude prihvaćen i onda ćemo pristupiti dogovoru u vezi s datumom potpisivanja. To bi moglo da bude kruna na normalizaciju odnosa države Crne Gore i naše Crkve”, istakao je Porfirije.

Abazović je kazao da očekuje da to pitanje bude stavljeno ad akta, na način da će se ukazati poštovanje prema SPC, ali i državi Crnoj Gori koja je sekularna.

”Potpisivanje će se obaviti u Crnoj Gori, nema presije”, rekao je premijer.

Zbog ugovora sa SPC protest ispred Vlade

Zbog radne verzije temeljnog ugovora sa SPC-om juče je jedan broj građana protestovao ispred zgrade Vlade.

Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je na protestu kazao da radna verzija Temeljnog ugovora znači tihu kapitulaciju Crne Gore pred projektom srpskog sveta i pozvao DPS i SDP da pokrenu proceduru za smjenu Vlade premijera Dritana Abazovića.

Građanski aktivista Saša Zeković kazao je da ovakav sadržaj temeljnog ugovora predstavlja potčinjenje Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici i Srbiji.

Sljedeći skup zakazan je za ponedjeljak, a građani su pozvali i partije da se priključe.

Okupljeni su skandirali “izdaja” i nosili crnogorske zastave.

Bonus video: