UVREDE I OMALOVAŽAVANJE STIGLI IZ BEOGRADA NAKON POSJETE ABAZOVIĆA SRBIJI

Vulinova poruka u ime Vučića

Ministar unutrašnjih poslova jeste zvanična Srbija, odnosno alter ego predsjednika Srbije, ocijenila Dina Bajramspahić

56296 pregleda 181 komentar(a)
Dritan Abazović i Aleksandar Vučić u Beogradu, Foto: Vlada Crne
Dritan Abazović i Aleksandar Vučić u Beogradu, Foto: Vlada Crne

Umanjenjem značaja posjete premijera Dritana Abazovića zvaničnom Beogradu i grubim vrijeđanjem crnogorskih poslanika koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poslao je poruku, a kome i zbog čega - uskoro će biti poznato.

Građanska aktivistkinja i politikološkinja Dina Bajramspahić istakla je da ispad Vulina navodi na pitanje - kako je zapravo protekla posjeta crnogorske delegacije Beogradu.

Ona je naglasila da Vulin jeste zvanična Srbija, odnosno alter ego predsjednika Aleksandra Vučića.

”Da predsjednik Srbije ima ikakvog nezadovoljstva u vezi sa Vulinovim čestim uvredama Crne Gore i njegovim drugim kontroverznim izjavama na račun cijelog regiona, ministar Vulin ne bi bio ni trenutak duže na svojoj poziciji. Zato je potpuno utemeljeno smatrati ga ‘opakim alter egom’ predsjednika Srbije. Kome su htjeli da pošalju poruku i zbog čega, vidjećemo u danima koji dolaze”, kazala je ona za “Vijesti”.

Bajramspahić
Bajramspahićfoto: Savo Prelević

Vulin je juče kazao da posjeta Abazovića Srbiji “ne predstavlјa nikakav istorijski momenat”.

On je saopštio da je Abazović dobrodošao u Srbiju, “ali da bi mu bilo drago da vidi da Crna Gora jednom povuče neki potez koji nije antisrpski...”.

”Tenzije uvijek treba da se smanjuju. Šta će predsjednik Vlade Crne Gore nego da dođe u Srbiju, šta tu ima neprirodno i istorijsko”, napisao je Vulin u saopštenju koje je objavljeno na sajtu MUP-a Srbije.

Crnogorskim poslanicima koji su, kako je kazao, glasali u crnogorskom parlamentu za to da je Srbija genocidna država, poručio je da “treba da ih bude sramota”.

”Sram ih bilo i ne znam šta traže u Srbiji”.

Iz Vlade Crne Gore juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” povodom ovog slučaja.

Abazović je prethodne sedmice biravio u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji, gdje je razgovarao sa najvećim državnim zvaničnicima.

Ipak naredba

Govoreći o naredbi Vučića o povlačenju posebne mjere za poslanike crnogorskog parlamenta prilikom ulaska u Srbiju, Vulin je objasnio da one nikada nisu bile primijenjene na građane Crne Gore, koji su u Srbiji dobrodošli, već na poslanike koji su glasali da je “Srbija genocidna država”.

”Vučić me nije molio, izdao je naređenje. On je predsjednik svih Srba, a ja kao ministar unutrašnjih poslova sam dužan da slušam i poštujem odluke predsjednika svih Srba. Ovo je organizovana i uređena država, nismo mi Crna Gora”.

Time je Vulin potvrdio izjavu Abazovića nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, da je Vučić “naredio” da će biti ukinuta postojeća praksa i da će “od 1. jula svi građani Crne Gore, poslanici, članovi vlade, kako to dolikuje, u Srbiju moći da ulaze bez ikakvih restrikcija”.

Kada je Abazović kazao da je Vučić “naredio”, predsjednik Srbije ga je ispravio i uz osmijeh kazao: “Zamolio sam”.

Vulin je ocijenio da ne zna kako te poslanike nije sramota da dođu na Vračar da obilaze svoje stanove i da vide hoće li još nešto kupiti u, “kako oni misle, odvratnoj genocidnoj državi koja je napravila genocid u Srebrenici”.

”Sram ih bilo, žao mi je što dolaze u Srbiju i što se prave kao da ništa nisu glasali i uradili”.

Prema njegovim riječima, svaki put kada su poslanici Crne Gore dolazili na granicu sa Srbijom i kada je na njih primijenjena mjera, prvo što su radili jeste da su se pozivali na veze, uticaje, kako su moćni i uticajni u Srbiji.

Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u junu prošle godine, na granici su zaustavljani i zadržavani poslanici iz Crne Gore Dragica Sekulić, Draginja Vuksanović Stanković, Suada Zoronjić, Božena Jelušić, Damir Šehović, Ervin Ibrahimović, Amer Smailović, Danilo Šaranović

”Kako vas nije sramota, vi ste glasali da je to genocidna tvorevina. Parlament Albanije nije glasao za to da je Srbija genocidna, a vi ste glasali za to. I onda dođete na Vračar ne biste li obišli deset stanova, ili kupili jedanaesti”, saopštio je juče Vulin.

Naglasio je da Srbija i Crna Gora treba da imaju najbolje moguće odnose, da je puno Srba u Crnoj Gori i građana Crne Gore u Srbiji:

”Ali, da se ne možemo praviti da je to nešto previše srdačno i da će Crna Gora na prvoj krivini, bude li trebalo nešto loše da se desi Srbiji, uraditi baš to što se od nje traži”.

DPS: Ekonomska saradnja ne može anestezirati nacionalizam

Vulinova izjava juče je naišla na oštre reakcije političkih partija.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić kazao je da “za one koji do sad nijesu čuli argumente zašto je za Crnu Goru dobar Otvoreni Balkan, samo neka čitaju Aleksandra Vulina”.

”Na primjeru prvog srpskog policajca se očigledno vidi da ekonomska saradnja ne može anestezirati ukorijenjene nacionalizme”, napisao je Nikolić na Tviteru.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović ocijenio je da se kroz izjavu Vulina vidi “Vučićeva evropska Srbija na koju se moramo navići”.

”Lider Otvorenog Balkana koji maltretira one koji osuđuju zločin. ‘Što je problem, okrenimo se budućnosti’, rekao bi Abazović. Sa Vulinima, budućnost je sjajna. Ko tvrdi drugačije, to je u njegovoj glavi. I nacionalista je velikocrnogorski”, napisao je Vujović na Tviteru.

Socijaldemokrate Crne Gore saopštile su da su nakon “istorijske” posjete premijera Abazovića Srbiji i “resetovanja” odnosa, stigli i “konkretni rezultati posjete”.

”Da imamo državno odgovornu Vladu i premijera, koji štite interes ove a ne tuđe države, ovakvi opskurni tipovi u liku Aleksandra Vulina, trenutno glavnog Vučićevog trbuhozborca, a nekadašnjeg glasnogovornika Mire Marković, bi dobili odgovor naše države kakav zaslužuju”, navode iz SD-a.

Istakli su da su najprizemnije izvrijeđani poslanici crnogorskog parlamenta, u koje spada i 41 poslanik aktuelne parlamentarne većine koja broji 46, “zbog odnosa prema jednom civilizacijskom pitanju kakav je genocid u Srebrenici”.