ASK: Netačna tvrdnja Jovanovića, preduzeli smo sve mjere i radnje, odbornici DPS ne krše zakon

"U odnosu na tri javna funkcionera – odbornika, Agencija je utvrdila da ne krše Zakon o sprječavanju korupcije o čemu je detaljno pravno obrazloženje dato u odlukama Agencije"
77 pregleda 2 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 10.10.2017. 14:19h

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) saopštila je danas da je netačna tvrdnja da Agencija više od devet mjeseci nije pokrenula postupak utvrđivanja povrede Zakona o sprječavanju korupcije, po zahtjevu broj 02-01-801 od 27. februara 2017. godine, koji je podnešen od strane predstavnika Demokratskog fronta (DF) i Demokratske narodne partije Nikole Jovanovića.

Jovanović je ranije danas saopštio da predsjednica Upravnog suda, Branka Lakočević i direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Sreten Radonjić u udruženom poduhvatu, zloupotrebljavajući svoju službenu dužnost štite odbornike Demokratske partije socijalista (DPS) koji su u konfliktu interesa.

"Funkcioner Demokratskog fronta Nikola Jovanović je u 10.10.2017. godine saopštio kako je prije devet mjeseci podnio prijavu protiv 11 odbornika DPS zbog sumnje da ti odbornici obavljaju dodatne funkcije u ustanovama i pravnim licima u kojima je država, odnosno opština vlasnik, a da je članom 12 Zakona o sprječavanju korupcije jasno propisano da javnim funkcionerima nije dozvoljeno da obavljaju te funkcije. Jovanović je istakao kako Agencija za sprječavanje korupcije nije pokrenula postupak u odnosu na prijavu koju je dostavio ovom državnom organu. Agencija obavještava javnost da je u postupku po zahtjevu Nikole Jovanovića preduzela sve zakonske mjere i radnje, dostavila pozive za izjašnjenje javnim funkcionerima, pribavila podatke i obavještenja o činjenicama koje su neophodne za vođenje postupka i odlučivanje o kojima službenu evidenciju vode nadležni državni organi, i utvrdila sve činjenice i okolnosti od značaja za odlučivanje u predmetnim slučajevima", navodi se u saopštenju ASK.

U saopštenju se dodaje da je nakon sprovedenog postupka, ASK 11. aprila 2017. godine obavijestila podnosioca zahtjeva i organ vlasti u kojem javni funkcioneri obavljaju javnu funkciju Glavni grad Podgoricu, da je uvidom u izvedene dokaze Agencija utvrdila sledeće činjenično stanje:

"Pet javnih funkcionera – odbornika u Skupštini Glavnog grada Podgorica ne krše član 12 Zakona o sprječavanju korupcije jer su zasnovali radni odnos u drugim organizacijama u skladu sa odredbama zakona kojima se regulišu radni odnosi, nijesu odgovorna lica niti članovi organa upravljanja u ovim organizacijama, te se njihova radna mjesta ne mogu smatrati javnom funkcijom u smislu člana 3 Zakona o sprječavanju korupcije, već obavljanjem službeničkih poslova. U odnosu na tri javna funkcionera – odbornika, Agencija je utvrdila da ne krše Zakon o sprječavanju korupcije o čemu je detaljno pravno obrazloženje dato u odlukama Agencije, dok je za jednog javnog funkcionera – odbornika utvrđeno da kao rukovodilac jedne od organizacionih jedinica u javnoj ustanovi ne krši član 12 Zakona o sprječavanju korupcije niti obavlja drugu javnu funkciju u skladu sa članom 3 Zakona o sprječavanju korupcije. Dva javna funkcionera na koje se odnosila prijava su podnijela ostavku na jednu od funkcija koje su navedene u prijavi", poručili su iz ASK.

Iz ASK su kazali da još jednom ističu da nema utemeljenja tvrdnja kako nisu preduzete zakonske mjere u predmetnim slučajevima, kao što su netačni i navodi o selektivnom postupanju Agencije.

"U prilog činjenici da ne postoji bilo kakva selektivnost u radu Agencije govori i podatak da je od početka rada ovog državnog organa 1. januara 2016. godine, na osnovu odluka Agencije javnu funkciju napustilo 117 javnih funkcionera, što isključuje bilo kakvu pristrasnost u primjeni odredbi Zakona o sprječavanju korupcije. Podnosilac prijave ili drugo zainteresovano lice uvijek ima mogućnost preispitivanja odluka Agencije u upravnom sporu, odnosno pokretanjem inicijative prema Upravnom Sudu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: