Popravni za izlazak iz v. d. stanja

Većina stranaka učestvovaće u parlamentarnom dijalogu o deblokadi pravosudnih institucija, koji je najavila predsjednica Skupštine Đurović. Najava dijaloga dolazi u jeku nesuglasica unutar Vlade zbog pitanja temeljnog ugovora sa SPC, a godinu nakon što su, zbog krize vlasti, propali razgovori koje je pokrenuo bivši šef parlamenta Bečić

16424 pregleda 3 komentar(a)
Đurović najavila da će partijske lidere pozvati 8. jula da razgovaraju o kvalifikovanoj većini, Foto: Boris Pejović
Đurović najavila da će partijske lidere pozvati 8. jula da razgovaraju o kvalifikovanoj većini, Foto: Boris Pejović

Većina parlamentarnih subjekata učestvovaće u političkom dijalogu o imenovanjima čelnika pravosuđa, ali je neizvjesno da li će to učiniti i neke od ključnih stranaka, poput Demokrata Alekse Bečića.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović (Socijalistička narodna partija - SNP) najavila je da će partijske lidere pozvati 8. jula da razgovaraju o obezbjeđivanju dvotrećinske/tropetinske podrške poslanika za imenovanja Vrhovnog državnog tužioca (VDT), sudija Ustavnog suda (US) i članova Sudskog savjeta (SS).

Te institucije su u v. d. stanju ili pred potpunom blokadom - VDT ima vršioca dužnosti, US je na ivici kvoruma, dok je uglednim pravnicima u SS-u istekao mandat.

Najava dijaloga dolazi u jeku nesuglasica unutar vlasti zbog pitanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), čiju su radnu verziju prošle sedmice načelno usaglasili timovi Vlade i SPC.

Razgovore o pravosuđu prije godinu je pokrenuo i bivši predsjednik Skupštine Bečić, ali su oni, nakon samo jednog sastanka, propali zbog krize vlasti.

Iz najvećeg parlamentarnog subjekta, Demokratske partije socijalista (DPS), “Vijestima” nisu odgovorili hoće li se odazvati pozivu Đurovićeve i kakva očekivanja imaju od predstojećeg dijaloga.

Iz te stranke u više navrata su ukazivali na potrebu otvaranja razgovora o pravosuđu.

Iz Demokrata su listu saopštili da će na sjednici poslaničkog kluba, 8. jula, odlučiti da li će prisustvovati “fingiranom dijalogu i na kom nivou”.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, ocijenio je da ne postoji “ništa politički licemjernije” od poziva Đurovićeve na razgovor.

On navodi da se, kad je bivši šef Skupštine Bečić pozivao na dijalog, njegovom pozivu nisu odazvali lideri DPS-a, SNP-a i Građanskog pokreta (GP) URA - Milo Đukanović, Vladimir Joković i Dritan Abazović.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

”Drugo, gđa Đurović na dijalog poziva nakon izjave potpredsjednika Vlade, koji je istakao da je Abazović upoznao članove Vlade s informacijom kako se Demokratski front (DF) nudi za učešće u vlasti ‘po dubini’, uz obećanje da će DPS-u, SNP-u i GP URA dati podršku za izbor pravosudnih funkcija. Iz ovoga proizilazi zaključak da Đurovićeva poziva na fingirani dijalog, kako bi pokušala prikriti činjenicu da su imena članova SS-a već dogovorena...”, kaže Bogdanović.

On ističe da je poziv Đurovićeve licemjeran i zbog toga što dolazi tokom trajanja procesa saslušanja kandidata za članove SS-a pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, čime, prema njegovim riječima, šalje poruku da je taj proces uzaludan “i da zavisi od lidera partija okupljenih u Bijelom salonu”.

Đurović je “Vijestima” ranije saopštila da joj je, otkad je preuzela čelnu funkciju u Skupštini, namjera bila da pokrene dijalog o kvalifikovanoj većini.

Najava da će pozvati na razgovore, uslijedila je neposredno nakon što ju je na to pozvala poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković.

Iz DF-a “Vijestima” su potvrdili da su zainteresovani za dijalog i da čekaju zvaničan poziv Đurovićeve.

Poslanica tog političkog saveza i predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić rekla je da je veoma važno da se nikad više ne dogodi da kvalifikovana većina bude zloupotrijebljena.

Kordić
Kordićfoto: Luka Zeković

”Na način da ona bude put za pojavu slučajeva poput Vesne Medenice, Blaža Jovanića i sl. Ljudi koji treba da budu izabrani u pravosudne organe moraju da imaju kredibilitet i integritet koji će obezbijediti početak istinske vladavine prava u Crnoj Gori. Što se DF-a tiče, pregovori o dvotrećinskoj većini biće utemeljeni prevashodno na onome što je interes naroda i birača, a to je da se ne ponovi slučaj Medenica”, naglasila je.

Upitana da li bi dio političkog dijaloga trebalo da bude i tema temeljnog ugovora, Kordić odgovara da nema potrebe vezivati ta dva pitanja.

”Koliko čujemo, to (temeljni ugovor) je praktično završena stvar, i da je ostalo da prođe kroz Vladu. Sudeći po izjavama koje imamo priliku da pratimo, postoji većina za njegovo potpisivanje”, navela je.

Vlada je početkom prošle sedmice objavila načelno usklađen nacrt temeljnog ugovora, na čiji su sadržaj burno reagovali SDP - koji je zaprijetio obaranjem Vlade - Socijaldemokrate (SD), kao i dio NVO sektora.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović, kazao je “Vijestima” da pitanje temeljnog ugovora neće spriječiti razgovore o dvotrećinskoj/tropetinskoj većini.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

”Ne vidimo nikakvu krizu. I ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori podržava potpisivanje temeljnog ugovora. Zašto je sad toliko prijetnji izlaskom iz Vlade zbog tog pitanja? Ako neko hoće da izađe - nek izađe... Dijalog je jedino što Crnoj Gori donosi dobro. Mi u SNP-u potpuno smo posvećeni tome. Dijalog treba da rezultira izborom VDT-a, sudija US-a i članova SS-a, kako bismo konačno imali institucije koje će raditi u punom kapacitetu”, podvukao je.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović rekao je listu da će ta partija prisustvovati dijalogu, i da su joj prioriteti vladavina prava, reforme, konsolidacija ekonomije...

Kaže da ambijent koji se stvara “potenciranjem pogrešnih prioriteta” nije dobar.

Vujović
Vujovićfoto: SDP

”Nije niko protiv toga da se neka pitanja, uključujući ona u vezi sa vjerskim zajednicama, rješavaju, ali je jako važno kako, kad i na koji način to radimo... A ovo kako namjeravaju pojedini da to rade, znajući kakve posljedice slijede, to je potpuno destruktivno. Svima bi trebalo da bude najvažnije da deblokiramo naš EU put, a da bismo to uradili moramo u parlamentu doći do dogovora. SDP će pokušati, zarad državnog interesa, da doprinese da prioritete presložimo i evropski djelujemo. Ako bude tako, vjerujem da ni dogovor oko deblokade pravosuđa neće izostati”, poručio je.

Iz GP URA “Vijestima” su takođe potvrdili da će učestvovati u dijalogu, navodeći da se nadaju da će sluha za razgovore imati sve partije.

”Od kojih očekujemo da će biti konstruktivni činioci u ovim procesima, u kojima nema mjesta uskostranačkim interesima i dnevnom politikanstvu... To su ključna imenovanja kad je riječ o daljem integracionom procesu Crne Gore u Evropsku uniju, ali i ključna imenovanja kad je progres države u pitanju...”, saopštili su iz GP URA.

Iz SD-a su rekli da će učestvovati u svim procesima koji imaju za cilj rješavanje otvorenih pitanja od značaja za društvo, a koja zahtijevaju kvalifikovanu većinu.

To, kako su istakli za “Vijesti”, ne znači da će biti bilo čiji “dizači ruku”, a još manje da se njihova podrška bilo kakvim kadrovskim rješenjima unaprijed podrazumijeva.

”Zato možemo slobodno, sasvim otvoreno, bez ikakvog ustezanja, da saopštimo da SD neće biti prepreka našem integracionom putu ka EU, ali ni blanko podrška bilo kakvim rješenjima i predlozima, ukoliko bude postojala i trunka sumnje da tako nešto može biti protivno interesima Crne Gore. Nažalost, dosadašnje dvomjesečno djelovanje parlamentarne većine daje nam za pravo da u najmanju ruku sumnjamo u domete ovakve heterogene, silom na sramotu formirane vlasti, koja se umjesto oko programa, okupila oko fotelja”, zaključili su iz SD-a.

Lekić: Nije vrijeme za politička nadmudrivanja

Lider i poslanik Demosa Miodrag Lekić, rekao je “Vijestima” da će se njegova partija odazvati svojoj inicijativi koja vodi deblokiranju institucija, a posebno pravosudnih što je, kako je ocijenio, neophodno za ustavno-demokratsko funkcionisanje političkog sistema i nastavak evropskih integracija.

Lekić
Lekićfoto: Luka Zeković

”Svaki subjekt treba redom da preuzme javnu odgovornost za rezultate u državnom i opštem interesu. Dakle, da se javno utvrdi ko djeluje konstruktivno i u širem interesu, a ko eventualno iz nekog kalkulantskog razloga djeluje destruktivno. Situacija povodom kompletiranja sudskih organa je jasna i zato nije vrijeme za politička nadmudrivanja na sastancima, već je vrijeme javnog rada i istine o ponašanju i radu svakog političkog subjekta. Vladajuća koalicija DPS, SNP, GP URA,SDP, Bošnjačka stranka i ostale manjinske partije imaju posebnu odgovornost za zajedničko vođenje državne politike, pa i u ovom slučaju.”

Bonus video: