"poziv đurović na dijalog licemjeran"

Bogdanović: Imena članova Sudskog savjeta dogovorena između većine partija

Šef poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore saopštio da su "u pitanju" Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević, a moguće i (ili) Aneta Spajić

5680 pregleda 9 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Luka Zeković
Bogdanović, Foto: Luka Zeković

Šef poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, tvrdi da su imena članova Sudskog savjeta "već dogovorena".

Kako je naveo "u pitanju su" Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević, a moguće i (ili) Aneta Spajić.

On je kazao i da "ne postoji ništa politički licemjernije" od poziva predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, "na dijalog o obezbjeđivanju kvalifikovane većine za izbor pravosudnih funkcija" i da za to postoje tri razloga.

"Prvo, kada je dosadašnji legitimno izabrani predsjednik Skupštine pozvao na dijalog za postizanje kvalifikovane većine, tom dijalogu se nijesu odazvali gospoda Joković, Đukanović i Abazović. Dobro ste čuli, na dijalog se nije odazvao niti šef niti predstavnik Partije kojoj pripada gospođa Đurović, jer su tada sa DPS-om pregovarali o prekrajanju 30. avgusta i predaji pravosudnih funkcija tvorcima i naslednicima Vesne Medenice", naveo je Bogdanović.

Kao drugi rrazlog, Bogdanović navodi to da Đurović na dijalog poziva "nakon izjave potpredsjednika Vlade Crne Gore, koji je rekao da je Abazović upoznao članove Vlade sa informacijom kako se DF nudi za učešće u vlasti po dubini, uz obećanje da će DPS-u, URI i SNP-u dati podršku za izbor pravosudnih funkcija".

"Iz ovog proizilazi zaključak da Đurovićka poziva na fingirani dijalog, kako bi pokušala prikriti činjenicu da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena. A, kako “zli jezici” tvrde u pitanju su: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević, a moguće i (ili) Aneta Spajić. S tim što ovim ne saopštavam bilo kakve kvalifikacije, jer uvažavamo sve kandidate, već govorim o političkoj trgovini, koja obesmišljava proceduru za izbor članova Sudskog savjeta".

Kao treći razlog Bogdanović navodi da Đurović na dijalog poziva tokom trajanja procesa saslušanja kandidata za članove Sudskog savjeta, pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, čime šalje poruku da je taj proces uzaludan, te da isti zavisi od lidera partija okupljenih u Bijelom salonu. "Iz svih prethodno navedenih razloga, a imajući u vidu da je očigledno dogovoreno da Sudski savjet bude političko tijelo, Demokrate će na sjednici Kluba poslanika 8. jula odlučiti da li će prisustvovati fingiranom dijalogu i na kom nivou", naveo je Bogdanović.