Klub odbornika Demokrata: DPS-SD većina nelegalno izabrala predsjednika Opštine Danilovgrad

"Ono što se juče desilo u danilovgradskom parlamentu, nezabilježeno je u pravnoj teoriji i parlamentarnoj praksi i svojevrstan je skandal koji će se dugo pamtiti i proučavati"

3407 pregleda 4 komentar(a)
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora

Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Danilovgrad saopštio je danas da je DPS-SD većina u SO Danilovgrad, dan pred istek njenog i mandata odbornicima, na nelegalan način izabrala predsjednika Opštine i dala saglasnost na imenovanje dva potpredsjednika Opštine.

Predsjednik Opštine Danilovgrad do narednih izbora biće Branko Bošković, a potpredsjednik Darko Mrvaljević.

Povezani članci

03. Jul 2022.

Branko Bošković na čelu Opštine Danilovgrad

"Ono što se juče desilo u danilovgradskom parlamentu, nezabilježeno je u pravnoj teoriji i parlamentarnoj praksi i svojevrstan je skandal koji će se dugo pamtiti i proučavati. Naime, predsjednik Skupštine opštine, Zoran Bošković, sazvao je sjednicu 24.6.2022. godine za 4. jul, a da dok predsjednik Kluba odbornika Demokrata u lokalnom parlamentu, Duško Stjepović, na samoj sjednici nije to zatražio, nije dostavio materijal i Predlog 17 odbornika DPS-a za izbor Branka Boškovića za predsjednika Opštine. Nakon toga se dala pauza da se dostavi predlog i materijal uz ovu tačku, onda su dostavili pogrešan dokument. Nakon ponovne intervencije Stjepovića i nove pauze, dostavili su Predlog zaveden na arhivi na datum 4.7.2022. godine, dakle na dan sjednice, vjerovatno upravo tada", ističe se u saopštenju Kluba odbornika Demokrata.

Oni su dodali da je predsjednik Skupštine sjednicu sazvao deset dana prije nego je imao predlog njegovih odbornika za sazivanje sjednice i izbor predsjednika, što je kako su kazali skandalozno i protivpravno ponašanje prvog reda.

"Ne samo to, materijal za sjednicu je takođe dostavljen na samoj sjednici, ali kad se već to radi kao izuzetak, poslovnička je obaveza da se u pisanoj formi moraju dati razlozi zašto se to čini, a ne 10 dana ranije kako to predviđa pravilo. Odbor za Statut i propise je održao sjednicu i pozvao predlagača, predsjednika Kluba odbornika DPS-a da dopuni predlog ovim, što on nadobudno nije učinio, tako da se Odbor, čija je predsjednica iz DPS-a, izjasnio da Predlog nije usklađen sa propisima. I pored svega, prešlo se na izbor predsjednika Opštine Danilovgrad, koji je izabran uz obrazloženje da će posao predsjednika Opštine obavljati dobro zato što je rođen 1969. godine u Nikšiću. Što bi neki rekli - vicevi se sami pišu", piše u saopštenju Kluba odbornika Demokrata u SO Danilovgrad.

Po njehovim riječima, ništa legalnije nijesu bile ni odluke o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika Opštine.

"Sve u svemu, pravni i politički karambol koji se juče desio u lokalnoj skupštini u Danilovgradu biće trajna mrlja na obrazu svih onih koji su juče digli ruku za tako nešto, ali i povod za dalju priču i, vjerujemo, određene postupke pred nadležnim organima. No, uzalud sve političke i pravne vratolomije i bezakonje kojem pribjegavaju zbog straha od volje naroda, dolazi vrijeme kad će DPS konačno otići u nezasluženu penziju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: