Jovanović: ASK je produžena ruka vlasti, štite odbornike DPS-a

Agencija za sprječavanje korupcije, koja je nadležna da utvrđuje postojanje sukoba interesa, smatra on, brutalno se oglušila o svoju zakonsku obavezu
114 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: Demokratski front
Nikola Jovanović, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 10.10.2017. 10:48h

Predsjednica Upravnog suda, Branka Lakočević i direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Sreten Radonjić u udruženom poduhvatu, zloupotrebljavajući svoju službenu dužnost štite odbornike DPS-a koji su u konfliktu interesa, kazao je Nikola Jovanović, funkcioner Demokratskog fronta (DF) i član predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP).

"Nepostupanjem po tužbi koju sam podnio protiv Agencije za sprečavanje korupcije zbog postojanja sukoba interesa 11 odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada, Upravni sud se u potpunosti stavio u zaštitu onih koji svjesno krše zakon i svrtao sebe u red onih koji pružaju institucionalnu podršku za nezakonito djelovanje. U ovom sudu se nisu usudili čak ni da formalno pokrenu postupak zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, već su kao najboji način zaštite odlučili da ne rade ništa, čime bitno krše zakon i zloupotrebljavaju svoju službenu dužnost u korist političke elite u Glavnom gradu," kazao je Jovanović.

On je kazao da je prijavu podnio zbog činjenice da odbornici DPS-a obavljaju dodatne funkcije u državnom ili opštinskom vlasništvu, što je, kako ističe, protivzakonito,

"Podsjetiću da sam prije 9 mjeseci, koristeći svoje zakonsko pravo iz ZOSK, podnio prijavu protiv 11 odbornika DPS-a, zbog sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, jer su isti odbornici DPS-a i obavljaju dodatne funkcije u ustanovama ili pravnim licima u kojima je država, odnosno opština vlasnik, a da je Zakonom o sprečavanju korupcije, članom 12 jasno propisano da javnim funkcionerima nije dozvoljeno da obavljaju te funkcije. Shodno zakonu, nesumnjivo je da su odbornici DPS-a: Momčilo Vujošević, Nermin Abdić, Đorđina Lakić, Nebojša Kavarić, Nenad Vujošević, Jovan Rabrenović, Vladimir Rajčić, Marija Đurićković, Ivana Abdić, Nataša Tomović i Zoja Bojanić Lalović u konfliktu interesa," kazao je Jovanović.

Agencija za sprječavanje korupcije, koja je nadležna da utvrđuje postojanje sukoba interesa, smatra on, brutalno se oglušila o svoju zakonsku obavezu, da po njegovoj prijavi pokrene postupak utvrđivanja, iako je na to, napominje, imperativno zakonski bila obavezna.

"Ali imajući u vidu rodbinske i političke veze direktora ASK sa prvacima DPS-a, uopšte nije iznenađujuće ovakvo ignorisanje i zloupotreba jer je to matrica ponašanja institucija u predpolitičkom i nedemokratskom društvu u kojoj nisu uspostavljeni prncipi pravne države i vladavine prava," dodaje Jovanović.

ASK je, smatra on, dokazala da je "produžena ruka Demokratske partije socijalista".

"Ovim nečinjenjem, ali i ekspresnim činjenjem kada je u pitanju postupak utvrđivanja sukoba interesa članova Savjeta Agencije za elektronske medije i Savjeta RTCG, ASK je dokazala da je produžena ruka DPS-a i da se ista koristi za obračune u političkim procesima. Ovi dupli standardi odličan su pokazatelj da ASK radi po jasnim instrukcijama i diktatima iz vrha DPS-a, na koje nažalost nije imun ni Upravni sud koji je to dokazao svojim nečinjenjem u ovom slučaju," ističe Jovanović.

Potpuno je jasna, smatra on, namjera pojedinaca koji su na čelu ASK i Upravnog suda kada su u pitanju postupci protiv 11 odbornika DPS-a.

"Oni ove prijave drže u fijokama i namjera je da tamo ostanu sve do sledećih lokalnih izbora jer ukoliko bi i pokrenuli postupke, veoma precizno i utemeljeno bih dokazao da su isti u konfliktu interesa zbog čega bi morali biti razriješeni sa određenih funkcija. Treba da znaju da time svjesno krše zakon i zloupotrebljavaju svoje funkcije, zbog čega su već odavno ušli u zonu sopstvene krivične odgovornosti jer omogućavaju ovim licima da protivzakonito vrše funkcije. Ovim putem pozivam nadležne organe, odnosno bolje rečeno pojedince u tim organima, ukoliko ih ima, da se zainteresuju za ovaj slučaj koji predstavlja flagranto kršenje antikorupcijskog zakona i procesuiraju one koji svjesno krše zakon," kazao je Jovanović.

On je pozvao i Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori i ambasadora Aiva Orava, koja nadgleda napredak Crne Gore u pravcu EU integracija, da sa aspekta primjene antikorupcijskih zakona, analizira slučaj jedanaest odbornika DPS-a "i uvjere se na ovom primjeru kakva je praksa izigravanja zakona u Crnoj Gori", kako bi, kako je kazao, uvidjeli na koji način se primjenjuje ovako važan zakon za evropske integracije.

"Ovo je dobar pokazatelj da je vlast DPS-a u svojoj suštini antipravna, antievropska i antidemokratska, i da se državne institucije zloupotrebljavanju na način da štite funkcionere DPS-a," zaključuje Jovanović.

Bonus video: