Marović nudila ostavku na funkcije u Vladi i stranci, smatra da se ugovorom favorizuje SPC

Marović je jedina iz Predsjedništva GP URA na sjednici izrazila protivljenje posljednjoj verziji Temeljnog ugovora

55097 pregleda 147 komentar(a)
Marović, Foto: Luka Zeković
Marović, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović nudila je ostavku na funkcije u Vladi i u partiji, saznaju „Vijesti“.

Marović, koja je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, bila je jedina iz Predsjedništva koja je na sjednici izrazila protivljenje posljednjoj verziji Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer smatra da se njime favorizuje SPC.

Iz URE je sinoć saopšteno da Predsjedništvo te partije podržava potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i da je to pitanje koje čitavu deceniju opterećuje Crnu Goru i da zbog toga na to pitanje treba u najskorije vrijeme staviti tačku, u skladu sa zakonima i Ustavom.

Na sjednici Predsjedništva je značajan dio članova kritikovao lidera GP URA i premijera Dritana Abazovića da nije na pravi način pripremio javnost i da su i u samom Predsjedništvu na pogrešan način razumjeli neke odredbe. Abazović je kritikovan i zbog nedovoljne koordinacije vaznih odluka sa Predsjedništvom stranke zbog čega je URA više puta morala da u posljednji momenat prelama neke važne odluke. Zato je zaključeno da ubuduće komunikacija lidera stranke Abazovica sa Predsjedništvom i Glavnim odborom bide intenzivnija.

Tokom diskusije je ukazano i da je odgovornost na ranijim Vladama koje u mnogo povoljnijim političkim i opštedruštvenim uslovima nisu završili pitanje temeljnog ugovora, te da bi dalje prolongiranje bilo pogubno, a da bi nakon potpisivanja trebalo raditi na konstruktivnim odnosima sa SPC, naročito eparhijama u Crnoj Gori.

Abazović je, nakon izlaganja o Temeljnom ugovoru, kazao da je sadašnja verzija mnogostruko bolja od prvog rješenja koje je predložila SPC nakon avgusta 2020. i tražio razumijevanje za njegovu delikatnu poziciju premijera manjinske Vlade sa raznorodnim političkim subjektima, od kojih su, prema njegovim riječima, neki samo ušli da bi minirali rad i doveli do obaranja Vlade.

Bonus video: