Abazović: Ovo je pokušaj da se vrati biznis od 500 miliona eura, malo ovdje ima veze s temeljnim ugovorom

"Obaranje Vlade odgovara određenim strukturama koje se ne raduju pravdi u Crnoj Gori", rekao je premijer

236660 pregleda 136 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.07.2022. 19:13h
Završeno
18:13h

Glasanju, osim ministarke kulture Maše Vlaović i ministarke evropskih integracija Jovane Marović nije prisustvovao ni ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Dukaj je prisustvovao početku sjednice, što se vidi na današnjim Vladinim fotografijama.

18:11h

Trinaest ministara u Vladi Crne Gore je glasalo za predloženi nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pet ministara je izuzelo mišljenje.

18:00h

„Ne kolebam se nijedne sekunde, kao što se nisam kolebao ni za jednu svoju političku odluku. Od jutra do mraka trčim s mjesta na mjesto gaseći ’požare’ po Crnoj Gori. Ponosan sam na sve što je uradila Vlada, stigla ili ne do 100 dana. Ako postoji mogućnost da se do formalnog potpisa nešto unaprijedi (u ugovoru), nemam problem ni sa tim. Dajemo pretjeran značaj ovom pitanju, vjerujem da jer to potpuno iracionalno. Pronalazićemo se u drugim situacijama, možda ćemo nastaviti saradnju nakon nekih izbora, a to podrazumijeva da nema ove ultimativnosti. Obaranje Vlade odgovara određenim strukturama koje se ne raduju pravdi u Crnoj Gori. Građani to treba da znaju i nek im bude jasno. Jedan dio tih struktura povezan je i s našim najvećim akcijama, koje se odnose na suzbijanje šverca cigareta. Dajte da pred licem javnosti pričamo čiji je najveći intertes. Ne bore se oni ni za SDP, DPS, SNP, GP URA... Koriste neke ljude i teme da bi se vratili na sedlo. To može da bude i političkog karaktera, a najviše je finansijskog. Malo ovdje ima veze s temeljnim ugovorom i Crkvom, a najmanje s vjernicima. Ovo je pokušaj da se vrati biznis koji je vrijedio 500 miliona eura godišnje. Nema veze, idemo dalje u nove pobjede, nove poraze, vraćamo se Čerčilu - ako se nađete u paklu, gas naprijed“, rekao je Abazović.

Izmjena: 19:13h
17:54h

Abazović je kazao da razumije narativ kolege Konjevića.

"To što neko ima opservacije da je nešto suprotno Ustavu, ne znači da je suprotno Ustavu. To što vi mislite da može neko pitanje, pa i temeljni ugovor, da se ispostavi Vladi kao ultimativna stvar, to nas ne vodi nigdje... To nije put za bilo kakav dogovor. Preuzimam punu odgovornost kao premijer. Nisam ovdje došao da budem ičija ikebana i nisam došao ovdje da me ucjenjuje jedan dio ljudi protiv kojih se politički i pravno borim. Ovdje ne mislim na političare, nego na grupacije iz druge sfere. Da li će to da znači uskraćivanje podrške u parlamentu - vidjećemo, nemam ništa protiv. Čini mi se da ta podrška neće biti uskraćena od onih racionalnih ljudil, za koje vjerujem da je velika većina građana. Kako ćemo se naći u nestabilnosti, podijelićemo odgovornost za nju, za svakakvu ekonomsku stabilnost koja nas čeka na jesen. Ako ne bude druge varijante, ići ćemo na izbore. Na kakve bez Ustavnog suda, i na to će morati da se da odgovor. Možda se nađe neko prelazno rješenje, ima i drugih opcija, prelaznih rješenja. Ali nemojte da pravimo situaciju da sistemom da ucijenite premijera mislite da se ja kolebam. Ne kolebam se nijedne sekunde, kao što se nikad nisam kolebao“.

17:48h

Raško Konjević kazao je da ako premijer odbije predlog za dodatnim konsultacijama i Vlada usvoji ovaj tekst ugovora sa SPC, ova Vlada je izgubila većinu. 

"Formalno će od strane političkih subjekata biti podnijet zahtjev za skraćenje mandata"

On je kazao da će svako  ponijeti svoj dio odgovornosti.

"Najveća odgovornost je premijera zato što je premijer. Mi smo u predlogu juče predložili da ovaj radni tekst kroz jedan tim koji se formirao provjerimo kroz dijalog i dođemo do onih rješenja za koje bismo, sa punim uvjerenjem, mogli da kažemo da je u skladu sa Ustavom ia zakonom.Kada usvojite tekst više nema konsultacija. Konsultacije se obavljaju prije nego što usvojite tekst. Ono što želim da vas obavijestim, što smo vam rekli juče tokom sastanku, da ako zbog svih ovih razloga odbijete predlog za dodatnim konsultacijama usvoji vlada ovaj tekst, ova Vlada je izgubila većinu. 35 do 37 poslanika, od 46 koji su glasali ovu Vladu, u političkom smislu se ne slažu sa ovakvim tekstom. A formalno će od strane političkih subjekata biće podnijet zahtjev za skraćenje mandata, odnosno zahtjev za izbore. Ovo će vjerovatno dovesti do određene političke nestabilnostI"

17:42h

Krivokapić je kazao da nije ova Vlada prva registrovala CPC, već je to bilo urađeno 2000. godine, "čemu su se tada rugali u MUP-u".

17:33h

Premijer Abazović je rekao da bi volio da je ministar vanjskih poslova u pravu.

"Volio bih da je ministar vanjskih poslova u pravu da možemo ovo da ostavimo za jesen ili decembar, a do tada dobijemo završna mjerila i da imamo izglasano nešto što podrazumijeva širi konsenzus oko imenovanja u pravosuđa...Mislim da je to nemoguće..Možemo da damo šansu tome, ili toga nema. Što ima veze jesen ili sad? Zašto od ovoga da pravimo bilo kakvu temu? Ovo građane pretežno ne zanima. Političari od ovoga prave top temu. Ako pravimo da je ovo tema biti ili ne biti, onda ona poprima neke druge obrise"

Kazao je da misli da se umanjuje podrška onima koje iznose "opasne teze", ali je poručio da će dostojanstvo vjerujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori braniti premijer.

"CPC je sve do 42. Vlade bila NVO, a sada je vjerska organizacija, registrovana kao sve ostale vjerske organizacije. Nemojte da širimo zlu krv, tu je Vlada da zaštiti i dostojanstvo Crne Gore i svakog vjernika nezavisno od vjerske organizacije kojoj pripada".

Poručio je da svi treba da se ponašaju kao turistički poslenici kojima nije važno odakle gosti dolaze.

"Založili smo se da mirimo društvo, nevjerovatno sam ponosan na to...Prešli smo rubikon i pokazaće to naredni izbori kad god to bilo. Sve što treba da radimo je da se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala i da jačamo pravosudni sistem".

On je pozvao da u dobrom duhu svi daju doprinos da se ovo završi na fin i dostojanstven način.

17:32h

Krivokapić je odgovorio Kovaču da ugovorne strane „nisu političko pitanje, već fakticitet“.

„Ovo nije ni Ustav, ni zakon... Možda i vjerujete to što kažete, ali to ne piše, a to je na štetu Crne Gore. Vi imate politički motiv, i ovo jeste politička igra. Politička igra je da se Crna Gora zaustavi na putu evropskih integracija. Ne optužujem Vas (Kovača) za to. Cilj je da se Crna Gora zaustavi, jer nekim autokratijama i sličnim sistemima u regionu ne odgovara - a ne bi ni meni - da neko bude bolji u komšiluku. Jer će se onda narod pobuniti i reći - ’Pogledaj, Crna Gora u EU, a ja, veliki lider Balkana, u čekaonici zatvorenog Balakan’... Nije mi jasno zašto idete u suicid. Ova Vlada samo - svjesno ili nesvjesno, sa znanjem ili neznanjem - pokušava da sebe oburda i Crnu Goru zaustavi ka EU. Mislim da je dovoljno bilo da odgodite na par mjeseci, da dobijemo završne kriterijume. Nisam rekao odgodite ad infinitum, nego samo do jeseni, kad dobijemo izvještaj EU, i kad možemo i ovom temom da se bavimo lakše“.

On je naveo da je pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije registrovao Crkvu u Crnoj Gori kao "Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori".

"Ponavljam - Pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Prihvatam, od sad pa zauvijek, da se tako zove naša crkva u Crnoj Gori. To kao pravoslavac kažem. Nema ’crnogorska’ u nazivu, kao što vidite. Bitno je da se ovaj narod pomiri, i da ima jednu crkvu, u koju će ići neko kao Srbin, neko kao Crnogorac, i gdje će kulturno-istorijska dobra biti samo naša".

17:17h

Ministar prosvjete Miomir Vojinović, rekao je da je stav SNP-a o pitanju temeljnog ugovora jasan.

„Ovo pitanje je kad-tad moralo da se nađe na dnevnom redu. Nema nerješivih pitanja kad je u pitanju 43. Vlada Crne Gore. Javnost je imala prilike da vidi kako može jedna Vlada, koja ima različita gledanja, da ide evropskim putem“.

Ministar pravde Marko Kovač, ponovio je da temeljni ugovor ima 20 članova koji su u velikoj mjeri identični članovima ugovora koji su potpisani s ostalim vjerskim zajednicama.

„Što se tiče analize jedne NVO koje je iznio g. Konjević, to je jedno mišljenje. Imamo ih stotinu, vi ste iznijeli jedno. Na kraju krajeva, i ovaj akt, kao i svaki drugi, može biti predmet ocjene pred Ustavnim sudom. Nečija bojazan da nešto nije u skladu s Ustavom, nije razlog da ne usvojimo ovaj akt. Mi stojimo iza ovog koncepta, i smatramo da smo zaštitili pravni interes i pravni poredak. Što se tiče formiranja radne grupe, drago mi je da ste priznali da ste bili upoznati s normativnim dijelom, sigurno nekih mjesec dana, i niste imali nikakvih primjedbi“.

Kovač je, komentarišući izlaganje ministra vanjskih poslova Krivokapića, rekao da je ono „u najvećem dijelu obojeno politikom“.

„Potpuno pogrešno stavljate kontekst Vatikana i međunarodno-pravnog ugovora s vjerskim slobodama... Polarizujemo ako ovo pitanje odgađamo“.

17:07h

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, rekao je da je punim kapacitetom uz premijera Abazovića, jer cijeni „ono šta radi u ovom periodu“.

„Hvala i kolegi Adžiću - iako imamo razlika u razmišljanjima i pristupima - na ljudskoj dimenziji koju je ispoljio danas. Nažalost, neki - zbog toga što uzimaju za pravo da svojim nekontrolisanim izjavama, ambicijama i željom da ostave pečat u svom bivstvovanju - mogu da naprave greške. Oni među građanima stvaraju tenzije i nervozu. Ova Vlada jedri ozbiljno i čvrsto prema rješavanju problema i EU. Svako odgađanje dana, bilo bi nedostatak želje da riješimo problem. Jedan problem na putu rješavanja mnogih problema na putu boljitka Crne Gore“.

16:59h

Ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović, kazao je da misli da ne postoje teme u kojima se može biti neutralan.

„Jer i neutralnost je stav, opredjeljenje i svrstavanje na neku stranu. Vjerske zajednice imaju puni legitimitet da izraze svoje interese... Neću se osvrtati na sadržinu ugovora i preambulu, iako bih mogao nešto reći. Neću govoriti ni o imovinskim stvarima koje su bile jedno vrijeme aktuelne - upisivanju katoličkih crkava na nekog drugog. Govoriću o evropskom putu. Niko ne spori da država treba da ima izgrađenu zakonsku relaciju s vjerskim zajednicama. Da li će nas ovo pitanje dodatno dinamizirati na evropskom putu ili usporiti? Smatram da je politička stabilnost uzrok svih drugih stabilnosti. Nama treba politička stabilnost. Po prvi put imamo Vladu koja je heterogena, i vjerujem da smo se okupili oko zajedničkog interesa, a to je dobro Crne Gore. Ovdje se ne radi o državnom okviru, nego o sadržaju. Ako uzmemo u obzir i međunarodni kontekst i dešavanja na globalnoj razini i ono što nas čeka u smislu ekonomskih iskušenja na jesen, smatram da nam je politička stabilnost potrebnija nego ikad... Da nastavimo raspravu s pravnog i svakog drugogo aspekta, i da dođemo do dokumenta koji će u velikoj mjeri zadovoljiti sve subjekte u ovom preocesu“.

16:50h

Potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković (SNP), kazao je da je njegovoj partiji prilikom ulaska u Vladu prioritet bio temeljni ugovor.

„Ali bez da usporavamo put države ka EU. Ovdje je danas na dnevnom redu ispravljanje neke dosadašnje nepravde - što s jednom vjerskom zajednicom nije potpisan temeljni ugovor. Više štete bi nanijeli da ovo odgađamo, nego da to učinimo danas. Ko može reći da će neko promijeniti mišljenje i stavove ako ovo odgodimo danas?“, pitao je.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ocijenio je da se s temeljnim ugovorom, SPC stavlja u pravni okvir Crne Gore.

„Ovo se moglo ranije završiti... S ovim ugovorom stavićemo sve vjerske zajednice u isti položaj“.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, rekao je da se treba okrenuti životnim temama, kao što su pitanje budućnosti (radnika) Željezare, turističke sezone...

„Ako ne odardimo na kvalitetan način turističku sezonu, sva priča biće izlišna“.

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, saopštio je da nema nijednog ministra koji ne želi da se uspostavi ugovorni odnos između Crne Gore i SPC.

„Jednu famu smo neutralisali. Poslali smo građanima poruku, iako imamo različite programe, da ipak svi želimo mir i dobro Crnoj Gori. Mislim da ne treba da žurimo s ovom odlukom. Šta ćemo dobiti - ne treba biti mnogo pametan. Ukoliko dođe do usvajanja ovakvog ugovora, bojim se da ćemo usporiti evropski put, da nećemo tako pojačati turističku sezonu... Zabrinut sam da se s ovakvom odlukom neće ubrzati infrastrukturni projekti. Ako nam je cilj EU, ajde da usresredimo energiju ka tom pravcu. Uz sve prioritete koje ima Vlada, treba jasno da se odluči prema evropskim integracijama. Nas su građani birali da ne pogriješimo tamo gdje je pogriješila 42. Vlada. Da li ova Vlada treba da uradi ono što ne bi smjela - da počne da dijeli nas ovdje, a onda i građane“.

16:40h

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da je juče tokom posjete Austriji, u komunkaiciji sa kolegama, čuo da oni razmišljaju o tome da će gorivo biti na jesen pet eura.

"Mislim da mnogo više treba da se bavimo temama kako da preguramo jesen i zimu, jer ako će tamo biti pet eura ne vjerujem da će ovdje biti jeftinije".

Kazao je i da Evropa od traži ono što je obećano, a to je kompletiranje pravosudnih organa.

"Tako da svima nama to mora da bude polazna osnova u daljem radu...Konsultovao sam je jedinog magistra religije u Crnoj Gori, neću mu pominjati ime, koji me je uvjerio da je potpuno isti ovaj sporazum, odnosno 90 odsto, sa Islamskom zajednicom i Katoličkom crkvom".

16:30h

Konjević je rekao da otvaranje ruskog uticaja može da ide samo preko onih političkih subjekata koji su navezani na ruski uticaj.

“A ja i Vi imamo iskustva i informacija, predsjedniče Vlade, tako da je meni i vama je jasno preko koga bi se taj uticaj ostvarivao: Ako Vi mislite, iako djeluje apsurdno, da se to može raditi preko SDP-a to će biti još jedan dodatak interesantnim stvarima.. Vlada mora da padne ako 37 poslanika nije za nešto, to su pravila demokratije”, odgovorio je Konjević.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je pitanje Temeljnog ugovora nepotrebno politizovano i da Crna Gora ovo pitanje treba da riješi upravo zbog evropskog puta jer tako pokazuje ozbiljnosti, da je sposobna da rješava i ovakva pitanja.

Smatra da se nerješavanjem ovog pitanja održava konstantna tenzija I da se rješavanjem ovog pitanja otvara prostor da se to riješi i Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

16:21h

Abazović je odgovorio da Krivokapić čita profesora Vukčevića, ali da treba da pročita i Brusa Akermana, profesora ustavnog prava sa Jejla, "jer nije sva pamet na Balkanu".

On je poručio da rušenje crnogorske Vlade je direktna podrška ruskom uticaju u Crnoj Gori.

"Ko hoće da je sruši, srećno bilo, samo neka se ne skriva iza evropejstva..Evropljane pitanje crkve ne interesuje ni koliko lanjski snijeg".

On je dodao da ovo pitanje nije prioritetno, ali vodi ka pitanju podrške 49 i 54 poslanika u vezi ključnih pitanja koja se tiču evropskih integracija.

Kazao je i da njega kao premijera Crne Gore, ne intersuje šta piše u srpskom zakonu.

"Neka oni tretiraju stvari kako oni misle da treba, ali to za nas nije obavezujuće niti je putokaz".

16:13h

Krivokapić je zatražio da Nacrt ugovora prođe dobar pravno-politički pretres.

"Dajte da ovo prođe dobar pravno-politički pretres i dobijemo završne kriterijume i onda se, što se mene tiče, bavite dva, tri mjeseca samo tim... Imamo šansu da, ako odradimo sada izbor elementarne sudske strukture, s jeseni uđemo u šahovsku završnicu, da materijalno napravimo iskorak prema EU...Vidim političke motive, ne ove Vlade, da nas od toga udaljavaju...Mislim da će odlaganjem Vlada funkcionisati do izbora, ali će doći u situaciju da neka druga vlada profitira. Dajte da ovo prođe dobar pravno-politički pretres i dobijemo završne kriterijume i onda se, što se mene tiče, bavite dva, tri mjeseca samo tim".

16:02h

Krivokapić je rekao da su međunarodni ugovori iznad crnogorskih zakona.

"Ovdje je ta intencija...Uvodi se međunarodno pravo, onaj sa kojim potpisujemo nije međunarodno javni pravni subjekat, ali ne znači da neće biti. Ali to je sad manje bitno, nije subjekat nešeg unutrašnjeg prava. Rekli ste na nema inostranosti, a ima, u preambuli. I naravno proklamacije koje nijesu tačne, ne možemo da podržimo ono što nije tačno".

Objasnio je da se to odnosi prvenstveno na kontinuitet SPC, što je drugačije i u srpskom Zakonu o SPC, odnosno u Temeljnom ugovoru se SPC u Crnoj Gori priznaje subjektivitet duži za šest vjekova.

Dodao je da ne želi SPC da joj padne ugovor na Ustavnom sudu, već da traje 100, 200 godina.

15:49h

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić istakao je da ima malo više iskustva i učestvovao je u usvajanju dva ustava, a jedan je i pisao...

On je citirao Hegela da "u politici nema opasnije stvari od neznanja u akciji".

"Ja bih dodao i od loše namjere".

Rekao je da nepoznavanje prava ne opravdava.

"Mi smo se ovdje okupili jer je pala jedna vlada na ovom pitanju, a to je 42. Vlada. Pala je na Cetinju 5. septembra, oko ovog pitanja, manje-više. Zato je ovo pitanje osjetljivo i za ovu vladu. Ja sam mislio da smo se ministar pravde i ja usaglasili I vrlo precizno sam napisao da se ne pregovara sa SPC već sa njene četiri eparhije, ali da mogu da ovlaste koga hoće da potpiše, ali da nemamo elemente iz inostranstva...Ovoj vjerskoj zajednici je sjedište van Crne Gore i tako se treba ponašati. Ponavljam, vrlo sam spreman da potpišem isti ugovor i isto ću ovo reći i za ugovor sa CPC ako budete stavljali ovakve norme".

Prema njegovim riječima, postojhi standrd koji se ustaljuje a to je da ako se preambula bavi političkim pitanjima iz istorije dolaze elementi obaveznosti, "a ova se bavi".

"Ova preambula treba da piše tehničke elemente ugovora, kao u svakom koji nije međunarodni, ko su subjekti dogovaranja... Ali ova preambula nije takva, nije ugovorna preambula. Ona ima drugačiji, ustavni karakter, jer u suštini dovodi do udvojene vlasti. I po nekim pokušajima, sakrivenim, dovodi do udvajanja vlasti, skoro, ne potpuno, dovodi do podjele svjetovne i duhovne vlasti," rekao je Krivokapić.

15:38h

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da je Vlada formirana da bi se odblokirao evropski put Crne Gore i u skladu sa tim je napravljen dogovor između partija koje čine Vladu.

"Svi smo imali različite ciljeve i prioritete. Kolege iz SNP-a su naglasile da im je jedan od prioriteta ovaj ugovor..Ja nijesam ni razmišljao da sjedimo sa njim, da ih gledamo u oči i onda da ih prevarimo".

Dodao je da ugovor ne može biti iznad Ustava i zakona i da oko toga treba ovoliko da se prepucavaju to nije ni za koga dobro.

"Jednom je jedna vlada pokušala na silu da riješi odnos sa crkvom vidjeli smo kako je završila...Razumio bih da se sporimo oko nečega što remeti ustavni poredak, ali mi se sporimo da ćemo zaustaviti evropski put zbog jednog ugovora"

Dodao je da kada je u pitanju preambula, ima nekih stvari koje bi promijenio ali "preambula nema pravnu snagu, nema pravno djestvo".

U vezi sa ovlašćenjima policije unutar manastira, kazao je da ako mu neko kaže da će moći da se vrše krivična djela unutar nekog vjerskog objekta, a da policija ne reaguje spreman je da ne glasa za ovo.

15:23h

Abazović je kazao da ne treba sad zaustaviti cijeli proces jer jedna stvar može da se formuliše na jedan ili drugi način.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je ovaj tekst sa 20 članova i da bilo kakva dalja rasprava o njima nema nikavog smisla i da 20 članova može da se pređe i razjasni za jedan ili dva dana.

"Ovo nije novi ugovor, on je prisutan u javnosti deset godina...U dobrom dijelu sam suglasan sa svime što ste rekli. Naveli ste argumente koji idu u prilog ugovoru. Temeljni ugovor nije sam po sebi ugovor međunarodnog karaktera niti ga naziv određuje već subjekti koji ga sačinjavaju. Da bi postojao međunarodno pravni ugovor moraju ga sačinjavati subjekti međunarodnog javnog prava. U ovom slučaju sačiniće ga država Crna Gora i SPC".

Što se tiče preambule i pozivanja na kanonsko pravo, kazao je da je to identično u svakom potpisanom tekstu.

On je kazao da se u dijelo javno-pravnih ovlašćenja zlonamjerno unose nejasnoće.

"Nijedna vjerska zajednica ne može izdavati dokumenta ako za to nije nadležna i ako joj država ne da ovlašćenje. U konkretnom slučaju, ne možete poći u crkvu po saobraćajnu ili vozačku dozvolu", rekao je Kovač.

Naveo je da se dio o tajnosti ispovijesti isključivo posmatra u kontekstu vjerskih prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima i ne može ići protiv krivičnog zakonodavstva.

"Ako krenemo da tumačimo bilo koji ugovor možemo naći začkoljice koje vode ka zloupotrebi. Svaka odredba može da vodi zloupotrebi, ali tu je pravni sistem da nas štiti. Negdje mi je i krivo što ima ovoliko pozivanja na pravni poredak. Svaki mora biti u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Kovač i dodao da patimo od prenormiranosti i potrebe da nešto prenaglašavamo.

Što se tiče nadležnosti organa, kazao je da je izlišno o tome pričati jer je pravni poredak dovoljna garancija da svi organi preduzeimaju mjere iz svojih nadležnosti.

Konjević je odgovorio da Kovač pokušava "vješto da zamijeni teze".

"Saglasan sam da je trebalo da vodimo dijalog, ali Vi ste tu zakazali....Dijalog nije bio inkluzivan...Bili ste rukovodilac rijetke radne grupe koja je posao završila za dva sata".

Bonus video: