Đukanović: Stvoriti pretpostavke za skoriju organizaciju izbora

"Već smo kazali da ćemo u Parlamentu nastaviti dijalog sa svim parlamentarnim partijama, u pokušaju da, nezavisno od procedure eventualnog izglasavanja nepovjerenja Vladi, pokušamo da sa partijama gradimo potrebni konsenzus..."

57252 pregleda 56 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je da, nakon što je njegova partija juče uskratila podršku Vladi premijera Dritana Abazovića, slijedi parlamentarno procesuiranje takve inicijative.

Đukanović je to kazao komentarišući odluku Predsjedništva DPS-a da okrene leđa Abazoviću zbog usvajanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

"Već smo kazali da ćemo u parlamentu nastaviti dijalog sa svim partijama, u pokušaju da, nezavisno od procedure eventualnog izglasavanja nepovjerenja Vladi, pokušamo da sa partijama gradimo potrebni konsenzus da bi u parlamentu donijeli odluke koje bi nas mogle zadržati u dobroj dinamici realizacije obaveza iz evropske agende", rekao je Đukanović.

Istakao je da će dijalog pomoći da vide na koji će se način procesuirati ova inicijativa u parlamentu.

Đukanović je rekao da Ustav nudi više mogućnosti:

"Nudi mogućnost izglasavanja nepovjerenja Vladi, nudi mogućnost skraćenja mandata parlamentu".

Istakao je da će razgovarati sa drugim partijama i doći do mogućeg rješenja.

"Ispitati na kojem je scenariju moguće izgraditi konsenzus da donesemo odluke za koje mislimo da ih je potrebno donijeti na temelju odluke koju je DPS donijela".

Istakao je da će razgovarati sa svima, navodeći da je pitanje izgradnje tehničkog partnerstva da bi realizovali namjeru delegitimisanja aktuelne Vlade i definisanje scenarija kroz koji Crna Gora izlazi iz takvog stanja.

"To je stvaranje pretpostavki za najvjerovatnije, skoru organizaciju izbora kroz koje će Crna Gora izaći iz tog stanja, doći do političke Vlade gdje ćemo doći u situaciju da biramo sebi bliske političke partnere".

Bonus video: