Abazović: Neka DPS i Ranko Krivokapić objasne kako izabrati Sudski savjet bez 49 i 54

"Kad smo pravili manjinsku Vladu, mi smo podršku tražili od svih. Rekli smo samo ko zbog evropske agende Crne Gore ne bi bilo dobro da bude u ovoj Vladi. Podršku smo tražili od 81 poslanika. Ako ona postoji dobro, u smislu ako postoji većinski, ako ne sve opcije su na stolu"

49402 pregleda 95 komentar(a)
Abazović, Foto: Printscreen
Abazović, Foto: Printscreen

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da je oko Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) obavio konsultaciju sa advokatom čije se ime najviše pominjalo na sjednici Vlade.

Abazović je rekao da smatra da je Temeljni ugovor "potpuno u skladu sa Ustavom i zakonom".

Vlada je zvanično 8. jula saopštila da je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC.

"Obavio sam razgovor sa čovjekom koga jako dobro poznajem, koji je pogledao Temeljni ugovor. Rekao je, ono što sam imao prilike da vidim je ok. Pokušaću da u dobrom duhu i druge uključim, da vidimo da zaista ako postoji nešto što je stvarno sporno. Nije Sveto pismo može da se ispravi, ali samo hoću da ne ostane neka praznina da neko nije ispoštovan ili konsultovan", istakao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara nakon obilježavanja završetka radova na bulevaru između Podgorice i Danilovgrada.

Na pitanje da li očekuje da Demokratska Crna Gora podrži njegovu Vladu, Abazović je kazao da je juče pozdravio odluku Demokratske partije socijalista (DPS).

Predsjedništvo DPS je juče saopštilo da je Vlada izgubila podršku zbog napuštanja evropske agende.

"Kad smo pravili manjinsku Vladu, mi smo podršku tražili od svih. Rekli smo samo ko zbog evropske agende Crne Gore ne bi bilo dobro da bude u ovoj Vladi. Podršku smo tražili od 81 poslanika. Ako ona postoji dobro, u smislu ako postoji većinski, ako ne sve opcije su na stolu. Meni je sve prihvatljivo. Ne želim da se ponašam kao neki prethodnici, ne pominjem termin izdaja. Tvrdim da ovo nema veze sa temeljnim ugovorom. Mislim da je problem pravda, a da je pravda najveća evropska agenda. Isporuka rezultata u poglavljima 23 i 24. Zašto nam je trebao temeljni ugovor? Da bi mogli da idemo prema 49 i 54. Kako izabrati Sudski savjet bez 49 i 54 (poslanika u parlamentu)? Neka to objasni DPS. Neka objasni Ranko Krivokapić (ministar vanjskih poslova). Ako oni imaju skrivenu agendu ili poslanike koji žele da ih podrže u tome neka to kažu, neka svima olakšaju", rekao je Abazović.

On je rekao da oni ne otvaraju već zatvaraju crkvene teme.

"Prema Evropskoj uniji se ne ide da temeljni ugovor sa vjerskom zajednicom ne može deset godina da se donese. To je put u čuvanje rovova. Nisam za rovove. neka se miri Crna Gora, nastaviću da radim u tom pravcu. Ako ne bude podrške, ništa strašno, ali destabilizacija nije solucija", rekao je Abazović.

On je rekao da bi volio da su ministri koji nisu prisustvovali sjednici Vlade na kojoj je usvojen Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora sa SPC (Srpska pravoslavna crkva), bili na sjednici i da su se izjasnili.

"Neću praviti pritisak ni na koga", rekao je Abazović.

Bonus video: