Borelj: Crna Gora da ugasi šemu "zlatnih pasoša"; Varhelji: Moglo bi biti uloženo 1,3 milijarde eura, ali...

"Tekuća politička pitanja u Crnoj Gori ne treba da skrenu pažnju s reformske agende", podvukao je Borelj

69506 pregleda 53 komentar(a)
Borelj, Abazović i Varhelji, Foto: Luka Zeković
Borelj, Abazović i Varhelji, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.07.2022. 17:58h

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, kazao je danas da ideja proširenja Evropske unije (EU), na Zapadnom Balkanu živi kroz Crnu Goru.

On je na pres-konferenciji s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom i komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, nakon 11. sjednice Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje koja je održana u Podgorici, saopštio da Vlada ima isključivo jedan spoljnopolitički prioritet - EU.

"Imali smo jako lijep i produktivan sastanak. Želim da se zahvalim g. Borelju i g. Varheljiju što su pomogli da se ovakav sastanak po prvi put održi u zemlji koja je kandidatkinja. To govori da ideja proširenja na Zapadnom Balkanu (ZB) živi kroz našu državu. Vlada vidi samo jedan spoljnopolitički prioritet - kako da Crnu Goru učinimo narednom članicom EU. Moramo ići ka deblokadi evropskog puta, ka odlukama vezanim za dvije trećine i tri petine u parlamentu... Ako isporučimo rezultate, vjerujemo da će Crna Gora ići naprijed i uspjeti da dobije završna mjerila za poglavlja", istakao je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

On je naveo da je država konačno došla u situaciju "da nešto isporuči".

"Do nas je. Na taj način ćemo poslati najbolju poruku. Osim u familiji evropskih država, ne vidimo se nigdje drugo. Zahvaljujem se prijateljima Crne Gore. Nema bolje simbolike nego da kažemo šta je naš glavni cilj - da Crnu Goru vodimo ka EU. Ali naše obaveze niko ne može završiti u naše ime. Nadam se da ćemo imati zrelosti da naš san dovedemo do kraja", poručio je premijer.

Borelj: Tekuća pitanja da ne skrenu pažnju s reformske agende, imate priliku da bude predvodnica u pregovorima

Borelj je rekao da je ovo prvi put da se sastanak Savjeta održava u jednoj državi ZB-a.

"Trenutna situacija u svijetu, integraciju ZB u EU čini još većim prioritetom i imperativom. Fokus svih partija treba da bude na sprovođenju reformi. Postoji prilika za Crnu Goru da bude predvodnica u pregovorima. Imate potencijal da budete dobra priča, jer su otvorena brojna poglavlja... Očekujemo da Crna Gora ugasi šemu ’zlatnih pasoša’ i uskladi viznu politiku s politikom EU", kazao je Borelj.

Borelj
Boreljfoto: Luka Zeković

On je dodao da je svima potrebna snažna politička posvećenost.

"Tekuća politička pitanja u Crnoj Gori ne treba da skrenu pažnju s reformske agende. Cijenimo to što Crna Gora više od decenije ima potpunu usklađenost s evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom. To je jedan od najjačih signala posvećenosti integraciji u EU... Pokrećemo mehanizam brzog odgovora vrijedan pet miliona eura, kako bi osnažili svoju otpornost suprotstavljanju sajber napadima i prijetnjama, manipulaciji i dezinformacijama. Ovo je moja prva posjeta Crnoj Gori. Imaću niz sastanaka, i radujem se zajedničkom radu na gorućim pitanjima za evropsku budućnost ove države i njenog naroda", naglasio je Borelj.

Varhelji: Potrebni mjerljivi rezultati o sprovođenju zakona, nakon toga možemo ubrzati tempo i preći u narednu fazu pregovora

Varhelji je kazao da sastanak šalje poruku "koliko cijenimo partnerstvo i asocijaciju sa zemljama ZB-a".

"Crna Gora vodi pregovore, što znači da je već prilično toga ostvarila, ali da je pred vama dug put. Razgovarali smo kako bi mogli ubrzati proces integrisanja EU i ZB-a. Prva tema razgovora uvijek je rat Rusije protiv Ukrajine, koji mijenja geopolitički kontekst. Zato je važno da imamo pouzdane partnere i saveznike kao što je Crna Gora".

On je kazao da je strateški prioritet dogovoren - da se ubrza integrisanje u EU, na terenu.

"Razgovorali smo kako bi mogli ostvariti napredak u pristupnim pregovorima. Važno je da svi akteri ubrzaju reforme. Mi smo spremni da idemo brže, ali treba nam ostvarivanje reformi. Otvorena su sva poglavlja, i došlo je vrijeme da se polako zatvaraju. Ali prije toga treba ostvariti napredak u oblasti vladavine prava. Sad je važno da se na terenu, od strane parlamenta i Vlade, preduzimaju aktivnosti. Potrebni su nam i mjerljivi rezultati o sprovođenju zakona. Nakon toga možemo ubrzati tempo i preći u narednu fazu pregovora", napominje Varhelji.

Varhelji
Varheljifoto: Luka Zeković

Naveo je da se druga tema razgovora ticala "prave integracije ZB-a", i da se odnosila na ekonomski i investicioni plan EU.

"Njime Evropa želi da ubrza integracije. Crna Gora bi mogla biti jedna od najvećih korisnica tog plana, kroz izgradnju puteva, željeznica... Taj regionalni plan treba cijelom regionu da donosi dobrobiti... Razgovarali smo i o pitanjima energetske bezbjednosti. Evropa može da pruži ogromnu pomoć u svim ovim izazovoma - 1,3 milijarde eura moglo bi biti uloženo u ovu zemlju u svrhu prevazilaženja teškoća, ali je potrebno ostvarivanje rezultata. Uprkos ratu u Evropi, dobri su izgledi za Crnu Goru. Evropa je ovdje i sprovodi ono što je obećala", poručio je Varhelji.

Da li politička nestabilnost može usporiti put ka EU?

Na pitanje da li politička nestabilnost u Crnoj Gori može usporiti put države ka EU, Borelj je odgovorio: "Jasno je - nije na meni da komentarišem aktivnosti partija koje su internih dimenzija. Znamo šta se desilo... Ali imam poruku - svi akteri i institucije treba da se fokusiraju na reforme i nastave da rade u interesu građana po pitanju evropske perspektive. Mora se svima u Crnoj Gori uputiti zahtjev - najvažnija stvar za vas su reforme povezane s EU".

Borelj i Varhelji
Borelj i Varheljifoto: Luka Zeković

Na isto pitanje, Varhelji je odgovorio: "Nije na nama da raspravljamo o unutrašnjoj politici. Moram da naglasim - Crna Gora gubi dragocjeno vrijeme. To ovih dana ne možete da priuštite. To vrijeme će vas dvostruko boljeti. Sad morate da se fokusirate na to kako da ubrzate rad na putu ka EU. Znam da je politički život ovdje živopisan kad god dođem kod vas, ali molim vas - radite to na način da ostvarujte rezultate u vašem interesu, a to je evropski put."

Abazović: Ako propustimo ovaj momenat neće značiti da smo propustili samo njega, već i naredni

Abazović je kazao da nijedno unutrašnje pitanje ne treba da poremeti državu s evropskog puta.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

"Ako propustimo ovaj momenat, neće značiti da smo propustili samo njega, već i naredni. Naše interne politike treba da tretiramo na način da ne ugroze naš magistralni evropski pravac. Potpuno sam saglasan s Boreljom i Varheljijem", poručio je premijer.

Konkretan datum za članstvo - nije mudro i skretanje pažnje

Na pitanje da li, ako Crna Gora do kraja godine dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24, može dobiti okvirni datum za ulazak u EU, Borelj je rekao da davanje datuma ne bi bilo baš nešto mudro.

"Crna Gora bi mogla da ispuni uslove, a put za integrisanje bi se otvorio brzo. U našoj je volji da učinimo šta možemo da podstaknemo taj proces. Uslove treba ispuniti, a onda ćete vidjeti kako će se uslovi za proširenje otvoriti", poručio je Borelj.

Na isto pitanje, Varhelji je odgovorio riječima da je "posvećenost na strani EU mnogo snažnija nego prije tri godine".

"Međutim, potrebni su nam rezultati. Ova debata o datumu - iskeno govoreći, to vam samo skreće pažnju. Što prije pokažete rezultate, to ste ubjedljiviji", kazao je Varhelji.

Varhelji: Ako Balkan implementira iste četiri slobode koje imamo u Evropi, mogao bi da doda trećinu BDP-a koji ima

Varhelji je, govoreći o regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", rekao da se na sastanku razgovaralo i o njoj.

"Ako ’Otvoreni Balkan’ implementira iste četiri slobode koje imamo u Evropi, mogao bi da doda trećinu BDP-a koji trenutno ima. Balkan to treba da uradi tako što će ukloniti barijere, omogućiti priznanje diploma... ’Otvoreni Balkan’ može da počne da ostvaruje rezultate. Vrlo je važno da ’Otvoreni Balkan’ bude otvoren za sve i da ta inicijativa bude bazirana na pravilima EU, što znači da na ovaj način možete da ubrzate preuzimanje pravne tekovine EU, a što znači da se tako možete mnogo brže spremiti da postanete članica EU. Ovo nije zamjena za članstvo u EU. Svaka regionalna saradnja koja se bazira na našim vrijednostima i pravilima, promijeniće mentalitet. Mislim da inicijativa ima ogroman potencijal, ali uz nju moraju ići odgovarajući uslovi", zaključio je Varhelji.

Bonus video: