Varhelji o "Otvorenom Balkanu": Može vas mnogo brže spremiti da postanete članica EU

"Ako Balkan implementira iste četiri slobode koje imamo u Evropi, mogao bi da doda trećinu BDP-a koji trenutno ima", istako visoki zvaničnik EU.

27527 pregleda 19 komentar(a)
Varhelji, Foto: Luka Zeković
Varhelji, Foto: Luka Zeković

Vrlo je važno da inicijativa "Otvoreni Balkan" bude otvorena za sve i da bude bazirana na pravilima Evropske unije (EU), što znači da na ovaj način možete da ubrzate preuzimanje pravne tekovine EU, a što dalje znači da se tako možete mnogo brže spremiti da postanete članica EU - poručio komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

On je na pres-konferenciji s premijerom Dritanom Abazovićem i visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, rekao da je na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, koji je održan danas u Podgorici, razgovarano i o "Otvorenim Balkanu" i regionalnoj saradnji.

"Ako ’Otvoreni Balkan’ implementira iste četiri slobode koje imamo u Evropi, mogao bi da doda trećinu BDP-a koji trenutno ima. Balkan to treba da uradi tako što će ukloniti barijere, omogućiti priznanje diploma... ’Otvoreni Balkan’ može da počne da ostvaruje rezultate. Vrlo je važno da ’Otvoreni Balkan’ bude otvoren za sve i da ta inicijativa bude bazirana na pravilima EU, što znači da na ovaj način možete da ubrzate preuzimanje pravne tekovine EU, a što znači da se tako možete mnogo brže spremiti da postanete članica EU. Ovo nije zamjena za članstvo u EU. Svaka regionalna saradnja koja se bazira na našim vrijednostima i pravilima, promijeniće mentalitet. Mislim da inicijativa ima ogroman potencijal, ali uz nju moraju ići odgovarajući uslovi", poručio je Varhelji.

Bonus video: