MCP: Đukanovićevo bavljenje crkvom dobro nije donijelo; Predsjednik: U obavezi da dignem glas protiv nasilničke prakse

Iz MCP saopštili da smatraju da ke Đukanovićevo bavljenje Crkvom "umorilo crnogorske građane". Predsjednik Crne Gore poručio da je njegova obaveza, a ne samo pravo "da govori i to veoma određeno o svakom ko pokušava da negira državni, nacionalni, kulturni i vjerski identitet države na čijem se čelu nalazi"

21625 pregleda 46 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da je bavljenje crkvom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića "umorilo crnogorske građane i da ništa dobro nije donijelo nikome".

Iz MCP su reagovali na navode Đukanovića iznesene u intervjuu RTCG.

Đukanović je u reagovanju na MCP naveo da ""Ustavotvorci" iz Mitropolije crnogorsko-primorske htjeli bi da propišu i da me poduče šta su teme dozvoljene Predsjedniku države".

MCP: Pokazao da ne poznaje i ne razumije crkveni poredak ni ulogu Crkve u društvu i istoriji

Iz MCP su pitali "može li i umije li predsjednik države Crne Gore, voditi politiku, praviti planove i analize, a da pri tom ne uzima u usta Crkvu".

"Budući da se radi o deklarisanom ateisti i čovjeku koji je u više navrata pokazao da ne poznaje i ne razumije crkveni poredak ni ulogu Crkve u društvu i istoriji, zar ne bi bilo bolje da bude dosljedan takvim svojim svjetonazorima i da svoju politiku vodi mimo crkvenih tema? Smatramo da je njegovo bavljenje Crkvom umorilo crnogorske građane i da ništa dobro nije donijelo nikome", navodi se u reagovanju.

Da se, kako je saopšteno, "radi o personalnim duhovnim i intelektualnim lutanjima jednog čovjeka, to nikada ne bi bila tema crkvenih javnih saopštenja".

"Jer, takvih lutanja i tumaranja ima na sve strane i u mnogim životima. Ali kako se radi o političaru koji na razne načine utiče na živote i opredjeljenja određenog broja građana, i kako je riječ o instituciji koja treba da bude garant čuvanja demokratskih standarda, ne možemo da prećutimo njegove iskaze nadojene netrpeljivošću i lažima. Od prvih komunustičkih ubjeđenja, čijih se najradikalnijih elemenata do danas suštinski nije odrekao, pa do nalaganja badnjaka i cjelivanja krstova i ćivota; zatim preko otvorenog omalovažavanja najsvetijih crkvenih obreda i uvreda na račun crkvenih skupova; pa opet do nedavnog imenovanja Crkve "majkom" a onda istovremenih iskazivanja bestidnih laži o navodnom učešću sveštenstva u ratnim zločinima u ratovima 90-tih".

U reagovanju se navodi da "takvu promjenu raspoloženja i uvjerenja prema jednoj te istoj instituciji ne pamti istorija".

"A te laži, ničim dokazive i ničim objašnjive predsjednik Đukanović je izrekao u istoj emisiji u kojoj je više puta kazao kako mu trebaju brojni dokazi da bi povjerovao u optužbe tužilaštva prema ljudima koji su već u zatvoru. A o sveštenstvu laže a da ne trepne. Kao da sveštenici nemaju moral, dostojanstvo i porodični ugled – i sva ona ljudska svojstva o kojima suptilno brine kada su u pitanju najnoviji pritvorenici spuškog zatvora. “Onaj ko se olako opredjelio da dovede u pitanje moralni lik javnih funkcionera, bez dovoljno opravdane sumnje, ne može računati da i ubuduće obavlja taj svoj posao… a takvo postupanje zaslužuje i krivičnu odgovornost”. Sve je ovo rekao Đukanović, previđajući da je dosta slikovito opisao sam sebe kada opanjkava i bez i jednog jedinog dokaza dovodi u vezu sveštenstvo Crkve sa političkim projektima i ratnim zločinima", zaključuje se u reagovanju MCP.

Đukanović: Obaveza Predsjednika da digne glas protiv nasilničke prakse crkve Srbije

Đukanović u reagovanju navodi da MCP nije ubjedljivije mogla da potvrdi njegove ocjene "o bespravnom, vansistemskom, demokratskom i multivjerskom društvu neprimjerenom odnosu crkve Srbije i poslednje dvije Vlade Crne Gore, izabrane nakon našeg "oslobođenja" 30. avgusta 2020. godin"e.

"Obaveza je, ne samo pravo Predsjednika države da govori i to veoma određeno o svakom ko pokušava da negira državni, nacionalni, kulturni i vjerski identitet države na čijem se čelu nalazi. Da govori protiv onih koji tvrde da je Crna Gora isto što i Šumadija; da su Crnogorci komunistički nakot i kopilad; da u današnjoj, dakle građanskoj Crnoj Gori Srbi žive lošije nego u Pavelićevoj NDH, te da je crkvi Srbije u Crnoj Gori danas teže nego pod Osmanlijama. Obaveza je Predsjednika da digne glas protiv nasilničke prakse crkve Srbije da zloupotrebom državnog aparata sile brutalno ruši najsvetije vrijednosti društva u kojem tobože ostvaruje Božju volju - da osvajački, helikopterima Vojske Jugoslavije gazi viševjekovni međuetnički sklad na Rumiji i da helikopterima žalosne Vlade Crne Gore gazi dostojanstvo i ponos Cetinja i Crnogoraca", naveo je Đukanović u reagovanju.

Poručio je i da predsjednik "ne treba samo da govori nego i da predano radi protiv svih koji pokušavaju da ukradu istoriju Crne Gore".

"Lažima o tobožnjem 800-godišnjem kontinuitetu crkve Srbije u Crnoj Gori, dok joj je matična država Srbija priznala kontinuitet u trajanju 186 godina. I koji bi željeli da nam otmu istoriju tako što će nam, uz svesrdnu pomoć dvije poslednje Vlade Crne Gore i njihovih falsifikata - Zakona o slobodi vjeroispovijesti i tkz. Temeljnog ugovora danas oteti kulturno, istorijsko i sakralno nasljeđe Crne Gore. A prije svega Predsjednik države mora da govori i da radi protiv onih koji u crnogorskom slobodarskom društvu i državi časne tradicije hrišćanske i istočno-pravoslavne crkve, duge i ponosne državotvorne istorije Cetinjske mitropolije-Crnogorske pravoslavne crkve, istorije časnih patriota, crnogorskih sveštenika i njihovih familija, dakle u takvoj Crnoj Gori za svece proglašavaju zlikovce i koljače nevinih žena i djece-Macu Vukojičića i Slobodana Šiljka i u takvoj Crnoj Gori danas većinu pravoslavnih sveštenika uvozimo. A preporuke za bogosluženje i čistu mantiju crnogorskog sveštenika su im prethodna iskustva iz BIA, 63. padobranske divizije ili neke n-te genocidne, iz ratova 90-ih. Treba li ćutke da ih pustimo da, nakon što su nacionalističkim zaluđivanjem nesrećni narod protjerali sa svojih vjekovnih ognjišta iz raznih krajeva bivše domovine i nakon što su nezasluženo utočište našli pod mantijom crkve Srbije u Crnoj Gori, da sada tim istim otrovom truju i smjerni narod građanske Crne Gore", naveo je Đukanović.

Poručio je i da to "neće moći".

"Nego, veoma glasno: i riječju i slikom, da bi svakom bilo jasno ko govori istinu, a ko bezočno laže. I tako, sve dok ne shvate da nijesu u srpskoj provinciji nego u građanskoj i evropskoj Crnoj Gori, sa hiljadugodišnjom državnom istorijom. Čije je važne stranice ispisala Autokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori-Crnogorska crkva", zakjlučio je Đukanović.