Krivokapić: Od nas zavisi hoćemo li biti naredna članica EU; Borelj: Odraditi posao i držati se strateškog kursa

"Vladavina prava je prioritet na evropskom putu. To je znak zrelosti svake evropske države. Nadam se da ćemo uspjeti da dobijemo završne kriturijeme za te oblasti", istako je Krivokapić

12793 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, poručio je danas da samo od Crne Gore zavisi da li će biti prva naredna članica Evropske unije (EU).

On je nakon sastanka s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, saopštio da je država mnogo radila da bi, u pregovorima s EU, došla u poziciju u kojoj se nalazi.

“Da nije vaše dobre volje, ne bi bilo tako jakog stimulansa našim evropskim integracijama”, rekao je Krivokapić na pres-konferenciji s Boreljom.

Ministar je naveo da je, nakon jučerašnje sjednice Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, koja je održana u Podgorici, uvjeren da će Crna Gora naći novu snagu da nauči iz grešaka i snažnim korakom krene ka EU.

Prioritet na tom putu je, kako je istakao, vladavina prava.

“To je znak zrelosti svake evropske države. Nadam se da ćemo uspjeti da dobijemo završne kriturijeme za te oblasti. Hvala Vama i Vašim saradnicima koji omogućavaju da Crna Gora bude u centru pažnje EU. Nadam se da ćemo uzvratiti rezultatima”, podvukao je Krivokapić.

Borelj je cijenio da Crna Gora ima mogućnost da izabere kojim putem će krenuti, dodajući da najbolji put nije uvijek najlakši.

“Crna Gora će pokazati put naprijed na Zapadnom Balkanu tako što će odraditi posao i držati se strateškog kursa. Crna Gora je najnaprednija država kandidat. Da bi ova priča bila uspješna, postoji više zahtjeva koji se odnose na reforme i vladinu prava”, naglasio je.

On je naveo da je prošlo dosta vremena bez napretka u pregovorima Crne Gore s EU, i da je zato potrebno okupljanje institucija i političkih aktera s ciljem ispunjavanja zahtjeva u pregovorima.

Borelj je poručio da politički akteri ne treba da dopuste da ih drugi događaji skrenu “s ovog važnog poduhvata”, napominjući da je siguran da će se reforme realizovati.

“Crna Gora jedan je od naših partnera kom najviše vjerujemo. Crna Gora je kontinuirano 10 godina usklađena s EU pozicijama u oblasti vanjske i bezbjednosne politike. Tu spada i vaša posvećenost restriktivnim mjerama protiv Rusije. Vi stojite s nama i uz nas u odbrani međunarodnog prava. To dolazi s određenom cijenom, koja mora da se plati. Mi smo uz vas u rješavanju tih izazova. Mobilišemo pet miliona eura urgentne podrške za Zapadni Balkan, da bi se suprotstavili onima kojim manipulišu dezinformacijama”, rekao je.

Borelj je saopštio da će mlade diplomate iz Crne Gore biti pozvane da učestvuju u pilot projektu evropske diplomatske akademije, a to će, kako je konstatovao, biti odlična prilika za njih.

“Moramo izgraditi institucije koje će garantovati našu budućnost”, zaključio je visoki zvaničnik EU.

Bonus video: