Poslanici saslušavaju Dražena Burića

Burića je za VDT-a predložio prethodni saziv Tužilačkog savjeta (TS), a novi nije povukao predlog jer za to ne postoji pravna mogućnost

9701 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu trebalo bi danas da obavi konsultativno saslušanje Dražena Burića, kojeg je Tužilački savjet (TS) predložio za vrhovnog državnog tužioca (VDT).Konačnu odluku o njegovom izboru poslanici treba da donesu na sjednici parlamenta, nakon mišljenja Odbora.

Sve to u slučaju da politička većina ne donese odluku o skraćenju mandata Skupštini, što je jedan od mogućih raspleta aktuelne krize u vladajućoj koaliciji.

Da li će se pred poslanike ići s inicijativom o skraćenju mandata ili predlogom o izglasavanju nepovjerenja Vladi, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), koje su uskratile podršku premijeru Dritanu Abazoviću, tek treba da odluče...

Prema javno dostupnim podacima, malo je izvjesno da će Burić dobiti dvotrećinsku, odnosno tropetinsku podršku parlamenta, koja je potrebnu za izbor VDT-a. Na to ukazuje i podatak da su partije već počele konsultacije o izborima u pravosuđu, među kojima je i izbor VDT-a.

Burića je za VDT-a predložio prethodni saziv TS-a, a novi nije povukao predlog jer za to ne postoji pravna mogućnost.

U Državnom tužilaštvu je v.d. stanje nakon odlaska bivšeg VDT-a Ivice Stankovića u starosnu penziju. Vršiteljki dužnosti Maji Jovanović mandat ističe 6. avgusta, a Zakon o državnom tužilaštvu dozvoljava joj da na toj poziciji bude još šest mjeseci.

To znači da bi najkasnije do kraja godine morao biti izabran novi VDT.

Burić je državni tužilac u Vrhovnom tužilaštvu. Nakon odlaska Stankovića u penziju, bio je v. d. VDT-a i predsjednik TS-a.

Partijski lideri su se na sastanku koji je 8. jula održan u Skupštini, a koji je sazvala šefica parlamenta Danijela Đurović, dogovorili da ubrzano rade na rješavanju pitanja izbora u pravosuđu. Odnosno, kako je rekao izvor “Vijesti”, da razgovore u vezi s time nastave i tokom avgusta, bez obzira na ljetnje odmore.

Predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović rekao je u intervjuu Javnom servisu da će politički razgovori o izborima u pravosuđu biti vođeni paralelno s onima o rješavanju političke krize, koja je izazvana odlukom Vlade da usvoji tekst temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Sjednica Odbora zakazana je u 11 časova.

Bonus video: