Krivokapić: Opcija očuvanja izborne volje od 30. avgusta je opcija proruske vlade

"Znam da je dio motiva kod onih koji su gurali ovu temu oko Temeljnog ugovora, to da se dobije proruska Vlada"

30967 pregleda 108 komentar(a)
Gervala-Švarc i Krivokapić, Foto: Željka Vučinić
Gervala-Švarc i Krivokapić, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 18.07.2022. 15:35h

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić rekao je da Socijaldemokratska partija (SDP) ne može sama pokrenuti inicijativu za skraćenje mandata Skupštini jer nema toliko poslanika, ali da je uvjeren da će proevropske snage u Crnoj Gori, dobiti naredne izbore.

On je nakon susreta sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donikom Gervalom-Švarc, istakao da su opcije koje se nude, uključujući opciju očuvanja izborne volje od 30. avgusta, opcije proruske vlade.

"Znam da je dio motiva kod onih koji su gurali ovu temu oko Temeljnog ugovora, to da se dobije proruska Vlada".

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje kakav će biti njihov pravni odgovor nakon verifikacije Temeljnog ugovora, istakao da je Vlada sebe time destabilizovala i napustila evropsku agendu.

"Ne treba nam još jedna Vlada Zdravka Krivokapića koja je nazadovala u EU integracijama".

Istakao je da neko želi da zaustavi Crnu Goru ka EU i da se to jasno vidi. "Smisao ovakvih poteza, ne optužujem nikoga iz vlade, jeste da se zaustavi Crna Gora ka EU".

Krivokapić je istakao da zato postojeća Vlada nema povjerenje SDP-a, te da će doći do tehničke formalizacije o skraćanju mandata.

“Ali je to ono što je u demokratiji osnovno. Kad napustite ono što ste obećali građanima, a ova vlada je obećala dva stuba - evropske integracije i bolji život. Zbog krize, a i drugih stvari, bojim se da ovo drugo neće biti uopšte ostvareno, a prvi stub je ovakvim ponašanjem napušten, ne potpuno, ali u svom bitnom elementu - onda je pošteno vratiti mandat građanima i ići na izbpore”, istakao je Krivokapić.

On je naglasio da je smisao izbora da se dobije stabilna Vlada, koja će sa punim mandatom moći da sprovodi ono što je obećano, a ne manjinska Vlada koja nije imala sigurnu podršku nepunih 18 poslanika i koja ne može da rješava nijedno teško pitanje reformskog puta.

“Izbor je - izbori, stabilna Vlada koja će završiti i ubrzati put EU integracija”, kazao je Krivokapić.

Ministarka vanjskih poslova i dijaspore Kosova, Donika Gervala-Švarc kazala je da je saradnja između Kosova i Crne Gore izvanredna, ne samo u bilateralnim odnosima.

On je istakla da je sa crnogorskim kolegom razgovarala i o tome da dvije države nemaju akternativu kad je u pitanju EU i da razvijanje tržišta vide u okviru Berlinskog procesa.

Bonus video: