Stanić: Umjesto ministarstva sreće čije osnivanje predloži Abazović, valjalo bi da je formirao ministarstvo turizma

"Izostala je i kampanja NTO koja je za ovu sezonu imala samo 14% potrebnog budžeta, dok je za prezentaciju opredijeljeno tek 300.000 eura, što je iznos koji za reklamu potroše sve veće crnogorske kompanije, dok susjedna Hrvatska na ove aktivnosti troši 42 miliona eura ili 150 puta više"

4316 pregleda 11 komentar(a)
Stanić, Foto: Mediabiro
Stanić, Foto: Mediabiro

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić saopštio je da je potrebna hitna reakcija za spas sezone.

"Umjesto ministarstva sreće, čije nam osnivanje predloži veseli premijer Abazović, valjalo bi da je među 20 i kusur ministarstava pri kreiranjiu Vlade formirao i ministarstvo turizma. Jer ne postoji država na svijetu sa tolikim učešćem neke privredne grane u BDP, a da funkcioniše bez posebnog sektora koji se njom bavio. Da pojednostavim, skoro sve zemlje izvoznice nafte imaju posebno ministarstvo za naftu - od Iraka i Kuvajta do Kazahstana ili Norveške. Crna Gora sa preko 20% učešća turizma u BDP, nema posebno ministarstvo koje bi se bavilo ovom oblašću, ne samo u ovoj, nego i u prethodnim vladama, što se ovih dana itekako vidi", istakao je Stanić.

On je dodao da zbog toga ovih dana imamo ključnu primjedbu da turizam i turistička privreda nemaju odgovorajuću državnu podršku, a da je razvoj stihijski i bez ikakvog plana.

"Izostala je i kampanja NTO koja je za ovu sezonu imala samo 14% potrebnog budžeta, dok je za prezentaciju opredijeljeno tek 300.000 eura, što je iznos koji za reklamu potroše sve veće crnogorske kompanije, dok susjedna Hrvatska na ove aktivnosti troši 42 miliona eura ili 150 puta više. Tako danas sve konkurentske destinacije u regionu bilježe ogromno povećanje broja turista i prihoda a u Crnoj Gori je i po znaničnoj statistici u Budvi u kojoj se ostvari 40% svih noćenja, posjeta za 20% manja nego prošle godine u kojoj smo imali koronu", kazao je Stanić.

On je poručio da je zbog toga bitno da se već sada pokuša spasiti barem dio ove sezone, te je kako dodaje potrebno napraviti hitnu reakciju kako bi se obezbijedila dodatna sredstva za promociju crnogorskog turizma, ali i dovođenje novih aviokompanija koje bi povećale aviodostupnost Crne Gore, jer je kako poručuje očigledno da ovako napravljena državna kompanija to ne može ostvariti.

Bonus video: