Vuksanović Stanković: Postoji volja da se dovrše pitanja izbora članova Sudskog savjeta, Ustavnog suda i VDT

"Ono što je jako važno jeste da je Odbor za politički sistem završio procedure i da ostaje da se postigne saglasnost oko izbora uglednih pravnika za Sudski savjet", istakla je Vuksanović Stanković

17704 pregleda 37 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Biljana Matijašević
Vuksanović Stanković, Foto: Biljana Matijašević

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da postoji volja svih da se zaokruže i dovrše pitanja izbora članova Sudskog savjeta, Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Ona je novinarima u Skupštini rekla da postoji saglasnost svih da se te procedure dovedu do kraja.

"Ono što je jako važno jeste da je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu završio procedure i da ostaje da se postigne saglasnost oko izbora uglednih pravnika za Sudski savjet", istakla je Vuksanović Stanković.

Što se tiče izbora sudija Ustavnog suda, podsjetila je da su bila tri konkursa i da je jedan još otvorena.

"I tu postoji volja, pokazana je spremnost predsjednice Odbora da se ubrza ta procedura i saslušanja pred Ustavnim odborom, kako bi eventualno imali predloge po osnovu ta tri konkursa i kako bismo eventualno do kraja ovog mjeseca završili izbor članova za Sudski savjet i eventualno izbor za sudiju Ustavnog suda", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da je procedura izbora VDT malo duža zato sto je ostalo da se saslušaju preostala tri kandidata koja su se javila na konkurs.

"Ako nijedan od ova tri kandidata ne dobije potrebnu većinu, onda se ide u raspisivanje novog konkursa, što je obaveza Tužilačkog savjeta", rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da će SDP biti konstruktivan kao i uvijek, jer im je prioritet ispunjavanje obaveza iz evropske agende, a to je deblokada pravosuđa i poglavlja 23 i 24.

Ona je rekla i da su poslanici spremni da rade i u avgustu ako bude potrebe.

"Ono što je jako važno, ukoliko ne bude dogovora oko sudije Ustavnog suda, treba da prođe procedura od 30 dana oko raspisivanja javnog oglasa, tako da i kada bismo željeli, ne bismo mogli da zakažemo sjednicu prije septembra", pojasnila je poslanica SDP-a.

Bonus video: