Snažnijom regionalnom saradnjom ubrzati sprovođenje Agende 2030

Navodi se da je tendencija tog sastanka održavanje stalne komunikacije i razmjene iskustva u okviru, za sada, neformalne mreže predstavnika tih zemalja, koji se bave sprovođenjem politike održivog razvoja

3041 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Snažnija regionalna saradnja način je da se ubrza sprovođenje Agende 2030, ocijenjeno je na marginama Političkog foruma na visokom nivou za održivi razvoj u Njujorku.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za održivi razvoj, na marginama Političkog foruma na visokom nivou za održivi razvoj (HLPF) održan je sastanak sa zemljama Zapadnog Balkana, Hrvatskom i Slovenijom u cilju razmjene regionalnog iskustva u institucionalnom i strateškom okviru politike održivog razvoja.

“Ovim značajnim događajem na marginama u organizaciji Crne Gore ukazano je na važnost poklanjanja pažnje koju Crna Gora posvećuje politici održivog razvoja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tendencija tog sastanka održavanje stalne komunikacije i razmjene iskustva u okviru, za sada, neformalne mreže predstavnika tih zemalja, koji se bave sprovođenjem politike održivog razvoja.

“Zaključeno je da u narednom periodu treba nastojati da se razmjenom iskustva na regionalnom nivou doprinese u prevazilaženju izazova u dostizanju Ciljeva održivog razvoja”, navodi se u saopštenju.

foto: Vlada Crne Gore

Oni se, kako je saopšteno, prije svega odnose na nedostatak kapaciteta, kadrovskih i finansijskih, ali i na nedostatak podataka na osnovu kojih se izvještava o progresu u dostizanju Ciljeva održivog razvoja.

Iz Kancelarije su kazali da je na tom sastanku najavljeno i održavanje Regionalne konferencije, odnosno konferencije za Zapadni Balkan na temu održivog razvoja u drugoj polovini ove godine.

“Konferencija će biti organizovana u saradnji Kancelarije za održivi razvoj i sistema UN-a u Crnoj Gori, a uz podršku Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA)”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, tokom učešća na tom Forumu, delegacija Crne Gore održala i sastanak sa Oskarom Fernandezom Tarankom, podsekretarom Ujedinjenih nacija (UN) za razvojnu koordinaciju.

“Sastanak je bio prilika da se potvrdi snažna podrška koju Crna Gora uživa u sistemu UN i ukaže na posvećenost nacionalnizacije Agende 2030, kroz nacionalni odgovor - Nacionalnu strategiju održivog razvoja 2030”, rekli su iz Kancelarije.

Oni su naveli da je još jednom naglašena komplementarnost tog globalnog programskog dokumenta sa procesom pristupanja Evropskoj uniji, kao glavnim spoljnopolitičkim ciljem i reformskim procesom u zemlji.

“Stremljenja crnogorske administracije da ova dva procesa adresira istovremeno i sinergijski, pozitivan su primjer drugim zemljama i globalnim organizacijama koje prate održivi razvoj u Crnoj Gori”, kazali su iz Kancelarije.

foto: Vlada Crne Gore

Tokom sastanka, kako se navodi, ukazano je da je institucionalno pozicioniranje Kancelarije za održivi razvoj u Generalnom sekretarijatu Vlade jasan signal da Vlada snažno podržava sprovođenje politike održivog razvoja i jača horizontalnu koordinaciju i međuresornu saradnju, koja je neophodna za adekvatan odgovor na kompleksna pitanja održivog razvoja.

“Istaknuto je interesovanje za dalje jačanje ekspertskih i tehničkih kapaciteta Kancelarije za održivi razvoj, između ostalog i kroz modele regionalne saradnje i testiranja inovativnih i modernih rješenja za održivi razvoj”, naveli su iz Kancelarije.

Dodaje se da je, u kontekstu najavljene organizacija Konferencije za održivi razvoj za Zapadni Balkan, potvrđena podrška sa nivoa podsekretara UN-a za razvojnu koordinaciju.

“Crna Gora je na HLPF-u bila i kosponzor događaja: Ka otpornom oporavku i ne ostavljajući nikoga iza sebe u dobrovoljnim nacionalnim izvještajima sa Švajcarskom, Ganom i Pakistanom”, rekli su iz Kancelarije.

Bonus video: