Veber: Evidentno da institucije sistema demokratski jačaju

On je izrazio zadovljstvo što je, kako je rekao, crnogorski parlament mjesto aktivnog političkog života, intenzivnog razgovora, koji podrazumijeva integrisanost svih političkih subjekata

2392 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

U Crnoj Gori je evidentno da institucije sistema demokratski jačaju i da sistem funkcioniše, uz sve izazove koji su obilježili politički život u državi, ocijenio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber.

Veber je, tokom oproštajne posjete predsjednici Skupštine Danijeli Đurović, naglasio da Njemačka podržava evropsku perspektivu Crne Gore i podsjetio na intenzivnu i kvalitetnu komunikaciju između Skupštine i Bundestaga.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on je rekao da očekuje da će dobra praksa uz dodatno intenziviranje kontakata obilježiti i naredni period.

Veber je kazao da je tokom mandata imao privilegiju bude svjedok politički izazovnog i interesantnog perioda u istoriji Crne Gore.

"Ambasador je konstatovao da je upravo u prethodnom periodu bilo evidentno da institucije sistema demokratski jačaju i da sistem funkcioniše, uz sve izazove koji su obilježili politički život u zemlji”, rekli su iz Skupštine.

Prema riječima Vebera, takva klima je i značajan znak koji Crna Gora, kao zemlja kandidat, šalje evropskoj zajednici.

On je izrazio zadovljstvo što je, kako je rekao, crnogorski parlament mjesto aktivnog političkog života, intenzivnog razgovora, koji podrazumijeva integrisanost svih političkih subjekata.

Veber je pozdravio ozbiljnost sa kojom se pristupa traženju najboljih rješenja.

“Veber je istakao da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na njenom putu pridruživanja EU i iskazao nadu da će naša zemlja biti prva naredna članica velike evropske porodice naroda”, kaže se u saopštenju.

foto: Skupština Crne Gore

Kako se navodi, Đurović je konstatovala da Crna Gora i Njemačka imaju prijateljske i sadržajne odnose, koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja.

Ona je ukazala na važnost održavanja frekventnog političkog dijaloga sa Berlinom i ocijenila da ima prostora za daljim jačanjem bilateralnih relacija u oblastima od obostranog interesa.

Đurović je naglasila da je tokom trajanja mandata Vebera značajno ojačana saradnja na parlamentarnom nivou i ukazala na važnost koju crnogorska Skupština pridaje parlamentarnoj diplomatiji.

Kako je dodala, parlamentarna radna tijela i oformljene grupe prijateljstva su bitni i snažni instrumenti čije potencijale je neophodno u kontinuitetu koristiti i u narednom periodu.

“Đurović je zahvalila na podršci koju Njemačka pruža procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i izrazila očekivanje da pomoć te države, kako politička, tako i ekspertska, neće izostati ni u narednom periodu”, rekli su iz Skupštine.

Ona je konstatovala da da je posebnu važnost odigrala ekspertiza koju je Njemačka pružila u oblasti pravosuđa.

Đurović je ponovila da je za Crnu Goru proces evropske integracije primarno važan.

“Kako je kazala, uz svijest da predstoje brojni izazovi, Vlada čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, i tokom trajanja aktuelnog mandata isporuči očekivane rezultate i stvori pretpostavke da Crna Gora postane prva sljedeća članica EU”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Đurović, Crna Gora je prošla kroz izazovan politički period, koji su obilježile brojne promjene, ali i potvrdila da, uprkos tome, institucije mogu da funkcionišu u demokratskim kapacitetima.

Ona je ponovila da je prioritet rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu, kao i da trenutna situacija iziskuje ozbiljan dijalog, koji ne bi izrodio kratkotrajna već suštinska rješenja.

Kako je ocijenila, politička zajednica ulaže maksimalan napor kako bi se do takvih rješenja došlo.

Bonus video: