Milione i pritisak na tužioce ne vide

ASK prekinuo komunikaciju s Odborom, nakon što su pokušali da organizuju konsultativno saslušanje, između ostalog i u vezi s imovinom Đukanovića - kaže Dragan Bojović (DNP)

29154 pregleda 19 komentar(a)
Bojović, Foto: Twiter me
Bojović, Foto: Twiter me

Zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za antikorupciju Dragan Bojović, rekao je da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) selektivno odlučuje i izbjegava bilo kakvu odluku koja bi se ticala predsjednika države Mila Đukanovića.

On je za “Vijesti” izjavio da je ASK prekinuo svaku komunikaciju s Odborom, nakon što su pokušali da organizuju konsultativno saslušanje, između ostalog i u vezi s imovinom Đukanovića.

Bojović, koji je poslanik Demokratske narodne partije (DNP), komentarisao je odluku ASK-a da ne pokrene postupak provjere povrede javnog interesa nakon Đukanovićeve prijetnje sudijama i prije svega tužiocima u slučaju ako ne bude dokaza u slučajevima “Plantaža” i bivše predsjednice Vrhovnog suda - gdje su uhapšeni Veselin Vukotić i Vesna Medenica.

Agencija je u odgovoru “Vijestima” objasnila da Đukanović nije član Sudskog savjeta i da nije mogao da izvrši pritisak na sudije, kao u slučaju bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića.

Povezani članci

20. Jul 2022.

Leposavić za pravosuđe opasniji od Mila

”To je dokaz selektivnog postupanja Agencije i selektivne primjene zakona jer se sjećamo da kad je tadašnji ministar Leposavić dao izjavu koja se mogla tumačiti kao neformalni uticaj na pravosudne organe, oni su promptno reagovali iako tada nisu bili u pravu. A sada u ovom flagrantnom slučaju, kad predsjednik države direktno prijeti tužiocima ukoliko ne postupe onako kako je on zamislio, ASK smatra da nije prekršena nikakva procedura”, rekao je Bojović.

On navodi da Odbor za antikorupciju ima problem u komunikaciji s ASK-om koji je, kako vjeruje, uzrokovan zahtjevima za konsultativno saslušanje u slučajevima “Pandora papira” i skupocjenih satova nekih javnih funkcionera, između ostalog i Đukanovića.

Kroz globalni projekat istraživanja of-šor poslova pod nazivom “Pandorini papiri” (Pandora Papers), NVO MANS je objavila da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Đukanović
Đukanovićfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Obimna dokumentacija pokazuje da su dvije kompanije, koje su osnovali, ovlašćene da za račun Đukanovića mogu kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove, naveo je MANS.

Đukanović je potvrdio da je osnovao "Victoria Trust", ali da nije imao nikakvih poslovnih transakcija niti otvorenih bankarskih računa i da je vrlo brzo vlasništvo prenio na sina jer se vratio na funkciju premijera.

Specijalno tužilaštvo je 2021. formiralo predmet o ovom slučaju, ali njegov ishod nije poznat.

”Mi smo još u decembru namjeravali da zakažemo kontrolno saslušanje Agencije u vezi sa selektivnom primjenom zakona, da se, recimo, ne razmatraju neki jako važni slučajevi, kao recimo skupcjeni satovi koje nose između ostalog predsjednik države i pojedini javni funkcioneri. Zatim ’Pandora papiri’, odnosno šta Agencija radi u tim slučajevima”, kaže Bojović za “Vijesti”.

Agencija još nije donijela odluku u postupku koji je pokrenuo MANS u vezi s Đukanovićevim skupocjenim satovima.

Bojović objašnava da je namjera bila da se uključe svi organi koji se bave borbom protiv korupcije kako bi se, navodi, pokrenule stvari s mrtve tačke.

”Ali, Agencija je tada prekinula kontakt s Odborom ne želeći da se pojave na sjednicama, ne žele nikakvu komunikaciju jer tvrde da mi nemamo nikakvo pravo za nadzor nad njima, niti da bilo šta pitamo, niti provjeravamo bilo kakav postupak”, navodi poslanik.

On vjeruje da je ASK prekinuo svaku komunikaciju jer su iz Odbora pitali za slučajeve koji su u vezi s predsjednikom države.

”Time se dovodi u pitanje i profesionalnost i nezavisnost u radu Agencije, da je ona pod formalnim ili neformalnim političkim uticajem. S jedne strane se procesuiraju funkcioneri za neke sitne stvari, kažnjavaju se zbog zaboravljenih 5-6 eura na računima, a ne ispituje se imovina koja je mnogo vrijedna. Mislim na slučajeve Medenice, (Blaža) Jovanića, (Ljuba) Milovića. Saznajemo da su imali po 50 miliona eura, očito da ona nije prijavljena, pa se postavlja pitanje da li je ASK provjeravao imovinu ovih funkcionera ili samo nekih drugih političkih subjekata koji ne pripadaju tom političkom miljeu”, kaže poslanik DNP-a.

Đukanović je prošle sedmice, dva dana nakon što je uhapšen njegov poslovni partner i bivši predsjednik borda direktora “Plantaža” Veselin Vukotić, kazao da “pojedinci iz vlasti pokušavaju da se predstave kao beskompromisni borci protiv kriminala i korupcije” i poručio da tužioci treba da budu profesionalni, a sudstvo nezavisno. Dodao je i da “ničiji rad u Crnoj Gori, posebno ničije obavljanje državnih poslova, ne smije proći bez kontrole i kritičnog suda javnosti”.

Koprivica: Na različitim stranama postoji volja da se politički pokori Državno tužilaštvo

Predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica (Demokrate), smatra da je Đukanović ugrozio javni interes jer je doveo u pitanje ustavnu i zakonsku poziciju, a prije svega samostalnost državno-tužilačke organizacije.

Koprivica
Koprivicafoto: Luka Zeković

“Smatram da Agencija nije djelovala neselektivno, a neselektivno postupanje joj je obaveza. Očigledno je da na različitim stranama postoji volja da se politički pokori Državno tužilaštvo i politički instrumentalizuje”, rekao je on “Vijestima”.

Upravo iz tog razloga, dodao je, se insistiralo na profesionalnom i nezavisnom Tužilačkom savjetu.

Bonus video: