S Radulovićem kreće odmrzavanje pravosuđa

Predsjednik Udruženja pravnika ima najveće šanse da do kraja jula bude izabran za sudiju Ustavnog suda, kako bi se spriječila blokada te institucije

41503 pregleda 110 komentar(a)
Najozbiljniji kandidat za sudiju Ustavnog suda: Radulović, Foto: SAVO PREELVIC
Najozbiljniji kandidat za sudiju Ustavnog suda: Radulović, Foto: SAVO PREELVIC

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović kandidat je koji ima najizglednije šanse da do kraja mjeseca bude izabran za sudiju Ustavnog suda (US), saznaju “Vijesti”.

U konsultacijama između premijera Dritana Abazovića, predsjednika države Mila Đukanovića i predsjednice Skupštine Danijele Đurović dogovoreno je da se US, koji je na ivici kvoruma, deblokira, pa je postignuta saglasnost u vezi s izborom jednog kandidata. Prema informacijama lista, taj kandidat je Radulović.

On je, osim što je na čelu Udruženja pravnika, član Senata Državne revizorske institucije (DRI) i profesor Univerziteta Mediteran.

Do kraja mjeseca očekuje se i izbor uglednih pravnika u Sudski savjet (SS), dok o kandidatu za Vrhovnog državnog tužioca (VDT) još nije postignut kompromis između partija.

Za izbore u sve tri institucije potrebna je dvotrećinska/tropetinska podrška poslanika.

Pred Ustavnim odborom Skupštine u toku su tri procedure za izbor četvoro (od ukupno sedam) sudija US-a. Radulović se javio na treći, posljednji oglas, za mjesto koje će početkom septembra biti upražnjeno nakon što sudija Miodrag Iličković ode u penziju.

Prethodno je, početkom godine, penzionisan sudija Dragoljub Drašković, dok su prošle godine u penziju otišli sudije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović. Nakon njihovih odlazaka, raspisana su dva oglasa.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je “Vijestima” da bi to radno tijelo danas trebalo da formira komisiju koja će razmotriti prijave kandidata na treći oglas i utvrditi da li su podnijete u skladu s njim.

”Komisija potom treba da napravi listu prijavljenih, koju onda Odbor usvaja, da bi se nakon toga krenulo sa saslušanjem kandidata”, pojasnila je.

Na tri javna poziva javili su se predsjednici osnovnih sudova, bivši poslanici, iskusni pravnici...

Prema saznanjima “Vijesti”, u slučaju da definitivno bude dogovoreno da Radulović bude izabran, poslanici će ignorisati prva dva oglasa, odnosno neće glasati za kandidate koji su se javili na njih i koji su saslušani pred Odborom.

Izvori tvrde da bi ta dva oglasa (za troje sudija) mogla da budu ponovljena kako bi se na njih javio kandidat blizak opozicionom Demokratskom front (DF), koji je najavio podršku imenovanjima u pravosuđu.

Prema informacijama lista, diplomatski predstavnici država Zapada insistiraju u razgovorima s crnogorskim političkim akterima da se US što prije deblokira, zabrinuti za mogućnost da bi Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, ako US bude “zamrznut”, mogla da zahtijeva ponovno odgađanje lokalnih izbora, koji su raspisani za oktobar.

U slučaju da do Iličkovićevog penzionisanja ne bude izabran makar jedan sudija, US će spasti na tri člana - Desanku Lopičić, Budimira Šćepanovića i Milorada Gogića - i neće imati kvorum za rad, s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih sudija.

Lopičić i Šćepanović bili su inače na spisku privilegovanih koji su od Vlade bivšeg premijera Duška Markovića dobili stanove po povoljnim uslovima.

Sudije US-a Skupština bira na 12 godina.

Kad je riječ o SS-u, izbor uglednih pravnika do kraja jula nagovještavali su prethodnih dana najviši državni zvaničnici.

Pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu obavljena su saslušanja 33 kandidata koja su konkurisala za četiri mjesta, a prema informacijama “Vijesti”, najveće šanse da budu izabrani imaju dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, bivši ministar pravde i advokat Dragan Šoć, advokat Dražen Medojević i nekadašnji predsjednik US-a Radoje Korać.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica (Demokrate) još nije zakazao sjednicu na kojoj bi trebalo da bude utvrđena konačna lista kandidata, s kojom će se ići pred poslanike. Iz njegove partije tvrde da su budući članovi SS-a “dogovoreni” i da je dijalog o tom pitanju obesmišljen.

Ugledni pravnici posljednji put su izabrani u to tijelo početkom jula 2014. godine, ali im je mandat koji je istekao 2018, neustavno produžen jer u parlamentu nije bilo potrebne većine za izbor novih članova, pa je oglas više puta ponavljan.

Neustavni mandat istekao im je prije dvadeset dana, ali će oni ostati na funkcijama do izbora novih članova.

Premijer Dritan Abazović poručio je prekjuče da DPS ima želju da bude dio “konstruktivne većine” za izbore u pravosuđu, dodajući da očekuje da se imenovanja u pravosuđu mogu okončati ako ne do 31. jula, onda do 1. septembra.

”Moramo sad da završimo domaće zadatke... Ti zadaci nisu komplikovani - izabrati članove SS-a, sudije US-a i VDT-a. To nije neki algoritam koji je nemoguće riješiti”, istakao je u parlamentu.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović, koja je pokrenula parlamentarni dijalog stranaka o imenovanjima u pravosuđu, saopštila je da je postignuta saglasnost da procedure treba ubrzati “na svaki mogući način”.

Navela je da su svi politički subjekti svjesni da je potrebno doći do “adekvatnih rješenja” do kraja zasijedanja Skupštine.

”Svakako će i Ustavni odbor i Odbor za politički sistem imati više sjednica na kojima će se u narednom periodu izvršiti određene procedure glasanja oko postojećih kandidata, i onda upućivati prema plenumu kako bismo došli do izjašnjavanja do kraja mjeseca”, podvukla je Đurović.

US će naknadno o odgađanju izbora

Sjednica US-a koja je bila zakazana za juče i na kojoj je trebalo da se odlučuje o ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kojima su izbori u 14 opština odgođeni za 23. oktobar, odgođena je zbog smrtnog slučaja u porodici predsjednika Suda Šćepanovića.

”O novom terminu održavanja sjednice javnost će biti blagovremeno informisana”, saopštili su “Vijestima” iz US-a.

Inicijative za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, US-u su podnijeli Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i DF.

Pred US-om nalazi se inače oko 3.000 predmeta.

Bonus video: