Leković podnio zahtjev predsjednici SO Bar, traži odlaganje izvršenja odluke o izboru Raičevića

"Jer nije moguće da odbornici jednog saziva u dva navrata biraju isto lice za predsjednika opštine i to za period od četiri godine, a da mu pritom prvi mandat nije ni istekao odnosno da nije nastupio ni jedan od razloga prestanka mandata iz člana 61 Zakona o lokalnoj samoupravi", navodi se u saopštenju

2232 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Odbornik Demokratske Crne Gore u SO Bar, Momčilo Leković podnio je zahtjev predsjednici SO Mileni Božović kojim traži odlaganje izvršenja odluke o izboru predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića.

Pojasnili su da je članom 15 stav 2 Zakona o upravnom sporu ("Službeni list Crne Gore", br. 054/16 od 15.08.2016) propisano da javnopravni organ odlaže izvršenje upravnog akta do donošenja pravosnažne odluke o upravnoj stvari, posebno iz razloga što bi neposredna primjena osporene odluke značila grubo kršenje Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika.

"Članom 61 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni list Crne Gore", br. 2/18, 34/19, 38/20 i 50/22) propisano je da predsjedniku opštine prestaje mandat istekom vremena na koje je izabran, razrješenjem od strane skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona. Istovjetna norma sadržana je u članu 106 stav 1 Statuta opštine Bar ("Službeni list Crne Gore-opštinski propisi", broj 37/18)", navodi se u saopštenju.

Leković smatra da niti po jednom, "gore citiranom zakonskom i statutarnom osnovu", Dušanu Raičeviću nije prestao tekući mandat predsjednika Opštine Bar, pa da je za očekivati da njihov zahtjev Božović pozitivno riješi.

On je podsjetio da je Skupština Opštine Bar na sjednici održanoj dana 08.07.2022. godine donijela Odluku o izboru predsjednika Opštine Bar.

"Odluka je objavljena u "Službenom listu Crne Gore- opštinski propisi“, br.36/22 od 19.07.2022. godine. Kako osporena Odluka saglasno članu 2 Zakona o upravnom sporu predstavlja upravni akt o čijoj zakonitosti odlučuje Upravni sud Crne Gore, shodno tome da bi dalju zaštitu prava ostvarivali kod Upravnog suda potrebno je da od javnopravnog organa zahtijevamo da svojim aktom odloži izvršenje osporavane odluke", kazao je Leković.

foto: Demokratska Crna Gora
foto: Demokratska Crna Gora

On je Božović poručio da očekuje da će po ovom zahtjevu postupiti u najkraćem roku i time spriječiti "povredu Ustava i drugih pozitivnih propisa čime bi se istovremeno povrijedio javni interes".

"Jer nije moguće da odbornici jednog saziva u dva navrata biraju isto lice za predsjednika opštine i to za period od četiri godine, a da mu pritom prvi mandat nije ni istekao odnosno da nije nastupio ni jedan od razloga prestanka mandata iz člana 61 Zakona o lokalnoj samoupravi. Ovo iz razloga što bi primjena ovakve Odluke dovela u pitanje zakonito i legitimno funkcionisanje izbornog sistema i pravo građana da biraju i da budu birani", zaključuje Leković.

Bonus video: