Ibrahimović traži da se uvaže zahtjevi zatvorenika: Na rukovodećim mjestima u UIKS-u nema predstavnika manjinskih naroda

"Mislim da prije svega moramo mislimo o afirmativnoj akciji. Ministarstvo pravde treba da nam bude vodilja zaštite Ustava i osnovnih prava...Nema nijedan predstavnik manjina u UIKS-u...", rekao je Ibrahimović

29518 pregleda 52 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Potpredsjednik Vlade i lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, saopštio je danas da na rukovodećim mjestima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nema predstavnika manjinskih naroda i da se, između ostalog, mora uvažiti i zahtjev zatvorenika da se to promijeni.

On je na sjednici Vlade, tokom izjašnjavanja o kadrovskim pitanjima u UIKS-u, rekao da prilikom njihovog rješavanja treba misliti o afirmativnoj akciji.

Vlada je danas odredila Nebojšu Jankovića i Darka Vukčevića za vršioce dužnosti pomoćnika direktora UIKS-a.

"Zamlio bih da se o tačkama 16.1 i 16.2 (o Jankoviću i Vukčeviću) ne izjašnjavamo. Nemam ništa konkretno protiv predloženih imena, ali kad pričamo o ovako važnim institucijama i kad to polazi od Ministarstva pravde, mislim da prije svega moramo da mislimo o afirmativnoj akciji. Ministarstvo pravde treba da nam bude vodilja zaštite Ustava i osnovnih prava, tako da bih zamolio da se, ako može, ne izjašnjavamo o ove dvije tačke. Naravno, ako bude (izjašnjavanja), ja ću izdvojiti mišljenje. Pored poštovanja Ustava i zakona Crne Gore, mislim da moramo uvažiti i upite onih koji su na odsluženju krivične odgovornosti, a koji su više puta izrazili nezadovoljstvo da nema predstavnika manjinskih naroda ni na jednom od četiri rukovodeća mjesta u Spužu. Nema nijedan predstavnik manjina...", rekao je Ibrahimović na sjednici.

Premijer Dritan Abazovića saopštio je da je Ibrahimovića intencija bila da se povede računa o osjećaju ravnopravnosti na nekim mjestima, među kojima je i UIKS.

"To je bila intencija i ja se nadam da ćete tome da izađete u susret. Politički ne branim, ali branim principijelno, jer se već nekoliko puta skretala pažnja na to. Nađite neki način da iskažemo neku korektnost kad je u pitanju ta vrsta ravnopravnosti. Imamo pritisak za mnoge vrste ranopravnosti, to je u redu, nekako svi sazrijevamo kao društvo, ali činjenica je da je nekoliko puta skrenuta pažnja", istakao je.