Lidija Đukanović: Crna Gora, kao i sav slobodan svijet, ostaće uz Ukrajinu - mir mora da pobijedi

"Želim da vjerujem da će ovaj samit postaviti temelje platforme za buduću saradnju u obnovi i izgradnji Ukrajine. Slava Ukrajini"

13519 pregleda 78 komentar(a)
Đukanović tokom obraćanja, Foto: Predsjednik.me
Đukanović tokom obraćanja, Foto: Predsjednik.me

Ne znamo kada će nepodnošljiva patnja civila stati. Ali ono što znamo jeste da će Crna Gora, kao i sav slobodan svijet, ostati uz Ukrajinu i da mir mora pobijediti, poručila je prva dama Crne Gore Lidija Đukanović.

Kako se navodi u saopštrenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore ona se video porukom obratila na drugom Samitu prvih dama i gospode "Ukrajina i svijet: Budućnost koju mi obnavljamo zajedno".

Ona se obratila na poziv prve dame Ukrajine Olene Zelenske, a Samit se održava u znak podrške ukrajinskom narodu.

"Hvala prvoj dami Ukrajine na pozivu i organizaciji samita u nezamislim uslovima za sve nas. Iz dana u dan, već pet mjeseci, Ukrajina i ukrajinski građani i građanke, i Vi gospođo Zelenski zadivljujete svijet hrabrošću i odlučnošću u odbrani zemlje i svoje slobode. Hvala vam, jer i vi i mi znamo da Ukrajina danas brani i nas, brani Evropu i najviše vrijednosti slobode", dodala je Đukanović.

Stradanja civila, uništeni domovi, razorena obdaništa, pozorišta i bolnice, srušeni mostovi i spomenici kulture, kako kaže ona, slike su koje sa velikom tugom svakodnevno pristižu iz nama prijateljske Ukrajine.

"Desetine hiljade izgubljenih života, milioni izbjeglih i prognanih, stotine stradalih zbog gladi i bolesti, u uslovima kolapsa zdravstvenog sistema i blokade životnih namirnica, najtragičnije su posljedice nasilja i divljaštva kojem svjedočimo od početka ruske agresije na miroljubivi narod Ukrajine", dodala je.

Kako kaže sa Samita žele pošalju poruku "u ime svake žrtve ovog besmislenog rata - da ubistva, mučenja i razaranja Ukrajine moraju prestati".

"Želim da vjerujem da će ovaj samit postaviti temelje platforme za buduću saradnju u obnovi i izgradnji Ukrajine. Slava Ukrajini", zaključila je Đukanović.

Bonus video: