Blokada institucija nema opravdanje

Da li je realno očekivati da do kraja jula bude izabran dio čelnika u pravosuđu - nisu odgovorili iz Demokratskog fronta, Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP)…

34362 pregleda 27 komentar(a)
Izbori u pravousuđu bitni za borbu protiv kriminala: Radovanić, Foto: Boris Pejović
Izbori u pravousuđu bitni za borbu protiv kriminala: Radovanić, Foto: Boris Pejović

Deblokada pravosuđa i izborne reforme su jedan od uslova koji mora da se ispuni, jer nijedan poslanik ni ministar ne smije da uslovljava i blokira institucije sistema, kazao je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić.

Do kraja mjeseca očekuje se da Skupština Crne Gore izabere jednog sudiju Ustavnog suda (US) i ugledne pravnike u Sudskom savjetu (SS), dok o kandidatu za Vrhovnog državnog tužioca (VDT) još nije postignut kompromis.

Za izbore u sve tri ključne institucije potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika.

”Da li će biti do kraja jula ili u septembru, to će biti stvar procedure. SNP će doprinijeti da se što brže izaberu sve institucije sistema koje su u ovom trenutku blokirane a zavise od najvećeg zakonodavnog doma”, kazao je “Vijestima” Vukić.

Istakao je da pomenute insituticje moraju da budu nezavisne i nepristrasne, nezavisno od podrške bilo kojeg pojedinca.

Genrealni sekretar GP URA Mileta Radovanić je ocijenio da su za dobijanje završnih mjerila za zatvaranje, posebno poglavlja 23 i 24, neophodna imenovanja u pravosuđu i to gotovo na svim nivoima.

”Vjerujem da će većina partija u crnogorskom parlamentu to imati na umu i da će se rukovoditi tom mišlju i u najskorijem roku imenovati čelne ljude u pravosuđu. URA sve napore ulaže u to, a očekujemo istu stvar i od kolega iz drugih partija”, kazao je “Vijestima” Radovanić.

On je istakao da je najbitnija stvar u procesu pregovora da se osnaži borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, što “ne može biti bez čelnih ljudi u institucijama čiji je spektar djelovanja upravo to”.

Zato je, ističe Radovanić, izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca bitna stvar za sistem i državu, ali i za njen evropski put.

”Imenovanje na čelu VDT-a i izbor članova Sudskog savjeta bitni su nam za još odlučniju i agilniju borbu protiv kriminala i korupcije dok bez Ustavnog suda ne možmo imati izborni proces. Vjerujem u odgovornost većine političkih partija u crnogorskom parlamentu i nadam se brzom napretku u ovoj oblasti”, kazao je Radovanić.

Da li je realno očekivati da do kraja jula bude izabran dio čelnika u pravosuđu - nisu odgovorili iz Demokratskog fronta, Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP)…

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović, koja je pokrenula parlamentarni dijalog stranaka o imenovanjima u pravosuđu, saopštila je prethodne sedmice da je postignuta saglasnost da procedure treba ubrzati “na svaki mogući način”.

Ona je istakla da su svi politički subjekti svjesni da je potrebno doći do “adekvatnih rješenja” do kraja zasjedanja Skupštine.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović kandidat je koji ima najizglednije šanse da do kraja mjeseca bude izabran za sudiju Ustavnog suda.

Pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu obavljena su saslušanja 33 kandidata koja su konkurisala za četiri mjesta, a prema informacijama “Vijesti”, najveće šanse da budu izabrani imaju dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, bivši ministar pravde i advokat Dragan Šoć, advokat Dražen Medojević i nekadašnji predsjednik US-a Radoje Korać.

Ni temeljni sa SPC nije morao da čeka ovu Vladu

Poslanici SNP-a i GP URA saglasni su da je značajno rješavanje pitanja potpisivanja temeljnog ugovora i da je i to trebalo ranije riješiti.

Stvar procedure da li će biti izabrani do kraja jula ili u septembru: Vukić
Stvar procedure da li će biti izabrani do kraja jula ili u septembru: Vukić foto: BORIS PEJOVIC

Vukić je ocijenio da je temeljni ugovor završena priča i da će biti potpisan sa SPC. Istakao je da je to nešto što nije moralo da čeka ni ovu 43. Vladu.

”Neke partije ciljano prave problem oko ugovora kako bi probale da homogenizuju svoje biračko tijelo, jer im ne odgovara pomiriteljska Crna Gora, ekonomski stabilna koja neće zavisiti ni od jednog pojedinca ili bilo koje partije”, rekao je Vukić.

Radovanić je naglasio da se to pitanje moglo riješiti i mnogo ranije kao i sa drugim vjerskim zajednicama, sve u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

”Sada smo, po našem mišljenju, dobili prihvatljiv tekst tog dokumenta i on poštuje prava i obaveze i SPC i države CG. Dokument je u 99 odsto identičan ugovorima sa ostalim vjerskim zajednicama, a javnosti je bio ponuđen i na uvid sve vrijeme na sajtu Vlade”.

On je istakao da je važno da se ovo pitanje završi u skladu sa zakonima i Ustavom i da je u tom pogledu premijer Dritan Abazović iskazao spremnost za dodatni dijalog i počeo razgovore sa ostalim relevantnim adresama po pitanju ovog dokumenta i njegovog potpisivanja.

”Potreban je konsenzus, uvažavanje sugestija koje su suštinske i onda se nadam da će se vrlo brzo ovaj dokument potpisati i time zatvoriti ovo pitanje koje neosnovano mrcvari javni diskurs i naše društvo već godinama”, rekao je Radovanić.

Bonus video: