Đeljošaj: Podrška Albanaca neće izostati, sitni partijski interesi ne smiju dovesti u pitanje evropski put Crne Gore

"Upravo je postizanje konsenzusa za izbor uglednih pravnika u Ustavni sud i Sudski savjet prilika koja se ne smije propustiti kako bi se održao korak u ispunjavanju očekivanja koje od nas ima Evropska unija"

8315 pregleda 11 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Uprkos svim aktuelnim dešavanjima koja opterećuju crnogorsku političku svakodnevicu, nikako se ne smije zbog sitnih partijskih interesa dovesti u pitanje evropski put Crne Gore, poručio je Nik Đeljošaj, predsjednik Albanske alternative i prvi čovjek Opštine Tuzi.

On je u izjavi za javnost koju je dostavio medijima naveo da "proces evropske integracije mora biti bezuslovni pokretač demokratizacije i daljeg ekonomskog osnaživanja crnogorskog društva".

"Upravo je postizanje konsenzusa za izbor uglednih pravnika u Ustavni sud i Sudski savjet prilika koja se ne smije propustiti kako bi se održao korak u ispunjavanju očekivanja koje od nas ima Evropska unija. Svako odlaganje i nedonosenje ovih odluka veoma brzo, poruka je nespremnosti da koračamo prema EU, ali i jasno na djelu ko je za Evropske integracije ne samo deklarativno", kaže Đeljošaj.

Kao što je poznato, navodi on, "albanski poslanici u Skupštini Crne Gore su oduvijek bili konstruktivan partner i davali nedvosmislenu podršku svim reformskim procesima, snažno se zalažući za jačanje državnih institucija i pravnog poretka".

"Podrška Albanaca neće izostati ni ovog puta, jer smatramo da se isključivo korijenitim reformama može ispuniti prioritetni cilj - punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Napredak evropskih integracija, oličen u otvaranju pretpristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, snažan su zamajac za stabilnost i napredovanje cjelokupnog našeg regiona", kaže Đeljošaj.

Stoga, smatra Đeljošaj, Crna Gora i njen dalji demokratski razvoj "moraju biti jedini i isključivi interes svih subjekata na crnogorskoj političkoj sceni, za dobrobit građana Crne Gore".

"Iskreno sam uvjeren da će ovoga puta mudrost prevladati i da nam evropska perspektiva ni pod kojim uslovom neće izmaći", zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: