Odžić: Sezona je loša, ali ako iz nje izvučemo pouke možemo dosta da naučimo za ubuduće

"Zadnji nam je voz da se ne svađamo ko je više kriv za ovu situaciju, ko je veći ekspert, da ne profitiramo politički na državnom neuspjehu, jer je to neuspjeh svakog građanina. Trenutno nam je turizam najbolje što imamo, ne dozvolimo da i to uspijemo da pokvarimo"

3566 pregleda 8 komentar(a)
Odžić, Foto: SDP
Odžić, Foto: SDP

Sezona je loša. Nije katastrofalna, ali loša svakako jeste. A, ako budemo htjeli da izvučemo pouke ova turistička sezona nas može dosta toga naučiti za ubuduće, navodi se i saopštenju Socijaldemokratske partije (SDP), koje je potpisao Petar Odžić, član Predsjedništva.

"Na to su jednim dijelom uticala i globalna dešavanja vezana za Kovid-19 i ruska agresija u Ukrajini, ali htjeli mi to da priznamo ili ne dobrim dijelom smo i sami zaslužni", dodao je Odžić.

Kako je naveo "ova sezona nam je pokazala da smo mnogo više zavisni od ruskog i ukrajinskog tržišta nego što predstavljamo i očekujemo".

"Pokazala je i da nemamo alternativna tržišta! Takođe, zanemarili smo zapadna tržišta i ostali smo im avio nedostupni, ili jako teško dostupni. Ova sezona je dokazala 'ekspertima' da smanjenje tekuće potrošnje nije nužno dobro, pogotovo u slučaju NTO i promocije turističkog proizvoda države. Takođe je pokazala i da naglo gašenje, ili kako bi naš narod rekao 'preko koljena', nacionalne avio kompanije nužno zemlji donosi status avio nedostupne, ili teško dostupne destinacije. Sad tako umjesto kompanije koja je u dugovima, ali nas povezuje sa svijetom i predstavlja nacionalni brend, imamo kompaniju koja je isto u dugovima, ali nam je avio povezanost nikad gora", kaže Odžić.

Dodao je da "moramo biti svjesni da guranjem problema pod tepih, zavaravajući se, i to loše statistikom, ne rješavamo probleme".

"Moramo znati da ako je sezona solidna u opštinama koje participiraju do 10 odsto u turističkom proizvodu, a očajna u opštini koja nosi preko 60 odsto proizvoda, nikako ukupan rezultat ne može biti dobar. Ili ako nam je ovaj rezultat dobar, imamo veliki prostor da naredne godine bude još bolji", smatra Odžić.

Ne možemo sezonu, dodaje, posmatrati kroz prizmu desotodnevnih rekorda u posjeti nacionalnim parkovima.

"U periodu dok se putarina za autoput ne naplaćuje i za vrijeme najvećeg državnog praznika dok je ulaz sobodan, a zanemariti činjenicu da u Budvi imamo poluprazne restorane i lokale, magistralne puteve bez gužvi, prazne ležaljke i poluprazan privatni smještaj. Na kraju, nije to ni Budva zaslužila, jer je decenijama punila državni budžet i uspijevala da maltene sama uvrsti Crnu Goru na mapu svjetskih turističkih destinacija. Nije zaslužila ni da se kaže 'samo u njoj' je sezona loša, jer to 'samo' je hranilo desetine hiljada familija pola vijeka. 'Samo ona' je za deceniju državnom budžetu, direktno od turizma, donijela preko pet milijardi eura. Za isto to vrijeme iz državnog Budžeta gotovo da nije dobila ništa", navodi Odžić u saopštenju.

Još jednom je ponovio da je potrebno "naučiti pouke"...

"Naučimo da radimo više na promociji destinacije, aviodostupnosti, kvalitetu ponude, izbalansiranosti cijene i kvaliteta, svi zajedno, i država, lokalna zajednica, turistički poslenici. Zadnji nam je voz da se ne svađamo ko je više kriv za ovu situaciju, ko je veći ekspert, da ne profitiramo politički na državnom neuspjehu, jer je to neuspjeh svakog građanina. Trenutno nam je turizam najbolje što imamo, ne dozvolimo da i to uspijemo da pokvarimo", kaže na kraju Odžić.

Bonus video: