Bogdanović: MJU da u okviru svojih nadležnosti preduzme mjere na uspostavljanju zakonitog vršenja vlasti u Plužinama

On je ukazao na to da je Bajagić nakon prestanka mandata nastavio da obavlja funkciju predsjednika Opštine, javno tvrdeći da ostaje predsjednik Opštine dok ga Skupština ne razriješi

2514 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik poslaničkog kluba Demokrate - Demos „Mir je naša nacija“ Boris Bogdanović je u otvorenom pismu ministru javne uprave Marašu Dukaju tražio da ovaj Vladin resor u okviru svojih nadležnosti, bez odlaganja preduzme mjere i radnje i predloži skraćenje mandata Skupštini Opštine Plužine.

U saopštenju Demokrata navodi da se se Bogdanović Dukaju obraćao 7. i 12. juna kako bi ukazao na neophodnost da to Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, u hitnom postupku, preduzme mjere na uspostavljanju zakonitog vršenja izvršne vlasti u opštini Plužine.

To je uradio zbog toga što je, saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi, 25.juna Mijušku Bajagiću prestao mandat predsjednika Opštine Plužine.

"Od tog datuma, u opštini Plužine ne postoji nosilac izvršne vlasti, jer u toj opštini nije vršen izbor potpredsjednika Opštine, koji bi u skladu sa Zakonom, do izbora novog predsjednika Opštine vršio funkciju predsjednika“, rekao jeBogdanović.

On je ukazao na to da je Bajagić nakon prestanka mandata nastavio da obavlja funkciju predsjednika Opštine, javno tvrdeći da ostaje predsjednik Opštine dok ga Skupština ne razriješi.

"Sve su to razlozi koji su obavezivali to Ministarstvo na vršenje nadzora i preduzimanje mjera čijom primjenom bi se obezbijedilo da se vršenje funkcije predsjednika Opštine Plužine obavlja na zakonit način i od strane ovlašćenog lica“.

Iz Demokrata tvrde da se u odgovoru Dukaja ukazuje Klubu poslanika Demokrata da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Skupština bira predsjednika opštine, i da je tim Zakonom propisano da će se u slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

„Međutim, krajnje neophodne mjere i nadzor nad zakonitošću rada organa lokalne samouprave opštine Plužine, od strane tog Ministarstva u potpunosti su izostale“, navodi Bogdanović.

Dukaju poručuje da su posljedice njegovog nečinjenja sljedeće:

"Dana 21. 7.2022. godine, nakon sedam mjeseci, održana je redovna sjednica Skupštine opštine Plužine. I pored ukazivanja predstavnika opozicije, da opštinom još uvijek rukovodi Mijuško Bajagić koji je 4.2.2022. godine stekao uslov za starosnu penziju, i kome je takođe sa danom 25.6.2022. godine prestao mandat predsjednika opštine, zloupotrebom ovlašćenja predsjednika Skupštine opštine Petra Mitrića i aktuelne odborničke većine, na navedenoj sjednici Skupštine nije vršen izbor predsjednika Opštine Plužine".

Bogdanović navodi da je članom 66 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da "kad predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim Zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština. U slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata. Ako se predsjednik opštine ne izabere u roku iz stava 2 ovog člana, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, Skupština donosi odluku o skraćenju mandata skupštine.“

Bogdanović je naglasio da je SO Plužine bila dužna da, nakon što je Bajagiću prestao mandat izbor predsjednika Opštine izvrši najkasnije do 25.jula, što nije uradila.

„Imajući u vidu naznačeno, očekujemo da to Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, bez odlaganja preduzme mjere i radnje po pitanju primjene imperativne odredbe člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi“, zaključio je Bogdanović.

Bonus video: