"Nije moj izbor, ali ako je potrebno, tu sam"

Ustavni odbor će u četvrtak birati četvoro sudija Ustavnog suda, konačna riječ na plenumu

36694 pregleda 75 komentar(a)
Treba izabrati svih četvoro sudija: Radulović, Foto: SAVO PRELEVIC
Treba izabrati svih četvoro sudija: Radulović, Foto: SAVO PRELEVIC

”Ovo nije moj izbor, ali ako je ovo potrebno Italiji, ja sam tu”. Citirajući ove riječi Italijanskog predsjednika Serđa Matarele, jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda (US) Branislav Radulović odgovorio je, između ostalog, na pitanje da li je njegova prijava rezultat nekog političkog dogovora ili pritiska.

Radulovića je to pitala Jovanka Bogavac (Pokret za promjene), članica skupštinskog Ustavnog odbora koji je juče gotovo završio konsultativno saslušanje kandidata sa trećeg javnog poziva za izbor sudije US.

Preostala, jedna kandidatkinja, biće danas onlajn saslušana a u četvrtak će se Odbor izjasniti o svim kandidatima za četiru mjesta u Sudu. Konačnu odluku donosi plenum, što bi trebalo da bude na sjednici koja je u toku.

Visoki zvaničnici Vlade i Skupštine najavili su da bi do kraja mjeseca trebalo da bude izabran bar jedan sudija Ustavnog suda i četvoro “uglednih” pravnika za Sudski savjet. Za to je potrebna politička volja i podrška 49, odnosno 54 poslanika u Skupštini.

Sve ovo otvara staru priču zašto te volje nije bilo jer je v. d. stanje u Sudskom savjetu ušlo u petu godinu, Ustavni sud radi smanjenim kapacitetima od početka 2021, a vrhovno državno tužilaštvo je u v. d. stanju od juna prošle godine.

Član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu (nadležan za izbor SS i VDT-a) Predrag Bulatović (Demokratski front) prihvata političku odgovornost: “Prosto rečeno, Skupština, obje vlade, 42. i 43, i političke partije, imaju odgovornost za haos u političkom sistemu. Dovoljno je reći da konkurs za VDT-a nije riješen punu godinu, a isto važi i za Ustavni sud i Sudski savjet,” rekao je on “Vijestima”.

Zašto se nakon godina političkih svađa, sada požuruje sa izborom, pojasnio je juče i Radulović, rekavši kako vjeruje da država neće propustiti posljednju šansu da postane zajednica prosvećenih naroda.

Ranije su državni zvaničnici sugerisali da bi država na jesen mogla dobiti ključne potvrde iz Brisela za ispunjavanje privremenih mjerila za članstvo u Evropskoj uniji.

Jovanka Bogavac
Jovanka Bogavacfoto: Skupština Crne Gore

To se prije svega tiče privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, odnosno vladavini prava - gdje bi ozbiljna kočnica bila upražnjena mjesta u pravosudnim institucijama i Ustavnom sudu.

”Nisam idealan kandidat, već jedan vrlo zabrinut kandidat. Bio sam ovdje (u Skupštini) i znam kako su se nekad neke stvari rješavale, kada smo pomogli da jedan ugledni profesor bude izabran za predsjednika Ustavnog suda... I kao roditelj sam zabrinut za procese u našoj državi...,” rekao je Radulović odgovarajući na pitanje poslanice Bogavac, koja je konstatovala kako “kandidat previše dobro zvuči i meni je tu nešto sumnjivo”.

Nakon toga, ona ga je pitala da li je kandidatura rezultat nekog političkog protiska, kombinatorike, unaprijed napravljenog dogovora...

”Vijesti” su ranije objavile da je Radulović kandidat koji ima najizglednije šanse da do kraja mjeseca bude izabran. U konsultacijama između premijera Dritana Abazovića, predsjednika države Mila Đukanovića i predsjednice Skupštine Danijele Đurović dogovoreno je da se US, koji je na ivici kvoruma, deblokira, pa je postignuta saglasnost u vezi sa izborom jednog kandidata.

Radulović je juče, citirajući predsjednika Italije i bišeg sudiju, indirektno potvrdio da je to tačno. Rekao je da se nije kandidovao na prethodna dva oglasa za tri mjesta u Ustavnom sudu vjerujući, kako je objasnio, da će “ovaj visoki dom urediti jednu instituciju koja je od presudnog značaja”.

”Cijeneći da predstoje izbori... i da se ne smije čekati 22. oktobar bez funkcionalnog US... mislim da treba preuzeti jednu vrstu odgovornosti, da se izađe iz pofesionalnog komfora. Ja nisam neko ko se može nagovoriti. Moja želja i namjera je ovdje, uz 20 kandidata imate i 21, da vam možda otežam poziciju, da ne kažete da niste imali kandidate. Vjerujem da ovdje ima sjajnih kandidata... Treba izabrati svih četvoro sudija, da bi se moglo raditi u vijećima i sudijama ostaviti mogućnost izdvajanje mišljenja”, rekao je on.

Skoro svi članovi Odbora afirmativno su se izjasnili o stručnim referencama Radulovića, koji je i predsjednik Udruženja pravnika, profesor Univerziteta i član Senata DRI.

Glasanje o svim kandidatima: Simonida Kordić (lijevo) juče na Ustavnom odboru
Glasanje o svim kandidatima: Simonida Kordić (lijevo) juče na Ustavnom odboru foto: Skupština Crne Gore

Ustavni sud ima sedmoro sudija, troje je otišlo u starosnu od 2021. a jedan odlazi u septembru ove godine, pa neće biti kvoruma za odlučivanje (četvoro sudija). Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, diplomatski predstavnici država Zapada insistiraju u razgovorima s crnogorskim političkim akterima da se US što prije deblokira, zabrinuti za mogućnost da bi Demokratska partija socijalista ako US bude “zamrznut”, mogla da zahtijeva ponovno odgađanje lokalnih izbora, koji su raspisani za 23. oktobar.

Ustavni odbor je od januara 2021. do danas raspisao četiri oglasa. Prvi, na koji se prijavilo osmoro kandidata je propao jer niko nije odbio potrebnu većinu. Na drugi (ponovljeni) javilo se osmoro kandidata, na treći još četiri i na posljednjem - u maju ove godine osmoro.

Na spisku kandidata o kojima treba da se izabere četvoro sudija US su profesori, bivše i sadašnje sudije i poslanci, advokati... To su Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Maja Šćepanović.

Zatim Tatjana Bulatović, Enesa Rastoder, Gorica Fatić, Alija Beganović, Elvis Duraković, Dragana Đuranović, Jovan Kojičić, Branislav Radulović i Momirka Tešić.

Neki kandidati su se prijavljivali više puta - na dva ili tri oglasa.

Zdenka Perović: Uzdržanost znači da ste protiv mene

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Zdenka Perović kritikovala je poslanike kako donose odluke o kandidatima podsjećajući da se javljala i na raniji oglas i već je “dvije godine u procesu”. “Na neki način već imam vaš stav, kao političkih partija, svi ste izrazili uzdržanost u odnosu na moju kandidaturu, a to znači da ste protiv mene”, kazala je Perovićeva koja je bila zamjenica ombudsmana.

Kandidatkinja Dragana Đuranović rekla je da je članica DPS-a i da zakon ne zabranjuje da sudija Ustavnog suda bude član političke partije.

Ona je na sjednici Ustavnog odbora Skupštine kazala da nije član partijskih organa. “Dok sam bila sudija nikada nijesam bila član nijedne partije. Od 2017. sam član DPS-a i imam njihovu člansku kartu, ali za sudiju Ustavnog suda nije neophodno da ne bude član partije”, rekla je Đuranovićeva koja je bila zaštitnica imovinskog interesa države. B.M.

Simonida Kordić: Za kvalifikovanu većinu su politički dogovori neophodni

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić rekla je “Vijestima” da će se u četvrtak glasati za sve kandidate, na svim konkursima.

”Za izbor bilo kog kandidata mora da postoji kvalifikovana većina na Odboru, odnosno dvotrećinska na planumu. Zato je za sve izbore u parlamentu, za koje je potrebna dvotrećinska većina, neophodno da se postignu određeni dogovori da bi se uopšte došlo do realizacije”, rekla je ona na pitanje da li je tačno da će prva dva konkursa biti ponovljena jer nema dogovora oko izbora troje sudija.

Jovanka Bogavac: Važno je da nisu politički obojeni i da imaju odgovarajuće iskustvo

Poslanica Jovanka Bogavac je rekla da se sa Pokretom za promjene niko nije dogovarao, niti je ona dobila instrukcije kako da glasa.

”Ima kvalitetnih kandidata. Glasaću po savjesti, zavisi od biografije kandidata, važno je da nisu politički obojeni, da imaju odgovarajuće iskustvo”, rekla je ona “Vijestima”, upitana da li očekuje izbor svih četvoro sudija.

Ona podsjeća da će US biti bez kvoruma za rad u septembru.

Bonus video: