Hoće li biti izbora 23. oktobra

Ostaje dilema šta će biti ako se utvrdi da je Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi bio neustavan

32738 pregleda 24 komentar(a)
DF podnio inicijativu, tvrdeći da bi došlo do "opasnog i protivustavnog presedana", Foto: BORIS PEJOVIC
DF podnio inicijativu, tvrdeći da bi došlo do "opasnog i protivustavnog presedana", Foto: BORIS PEJOVIC

Ustavni sud (US) Crne Gore danas će razmatrati predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su odloženi lokalni izbori u više opština za 23. oktobar, potvrđeno je Vijestima iz više izvora.

U slučaju da US utvrdi da su dopune zakona suprotne Ustavu, postavlja se pitanje šta će se desiti sa zakazanim izborima i izbornim radnjama koje su u toku.

Predlog za ocjenu ustavnosti podnijelo je 15 poslanika Demokratskog fronta, koji su naveli da bi se ostankom na snazi ovakvog zakona stvorio opasan i protivustavan presedan po kojem je intervencijom zakonodavca moguće proizvoljno mijenjati izborni sistem i to dok traju ranije zakazane izborne radnje.

Inicijativu je podnijela i NVO CDT, koja je takođe skrenula pažnju da bi promjena zakona dovela do opasnog presedana, tj. nezakonitog odlaganja izbora bez valjanog razloga. US je objedinio oba predmeta.

Da bi odluka danas bila donijeta potrebno je da za nju glasa sve četvoro sudija od ukupno sedam.

Predsjednik države Milo Đukanović je najprije zbog neustavnosti odbio da potpiše zakon koji je usvojila parlamentarna većina, u kojoj su bili i poslanici njegove DPS. Nakon ponovnog izglasavanja morao je ispoštovati tu obavezu po Ustavu.

Ostaje međutim pravna praznina šta se dešava u slučaju da Ustavni sud danas kaže da je skupštinski akt neustavan. Izbori su već raspisani odlukom predsjednika države, pa ostaje dilema da li će on biti obavezan da je promijeni.

Zakon o Ustavnom sudu ostavlja mogućnost sudijama da obustave sve izborne radnje, jer u njemu piše: “Izvršenje konačnih pojedinačnih akata donijetih na osnovu zakona, odnosno drugih propisa i opštih akata, odnosno pojedinih njihovih odredaba, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nijesu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, odnosno sa Ustavom i zakonom, ne može se dozvoliti ni sprovesti, a ako je izvršenje započeto, obustaviće se”.

Takođe i u najvišem pravnom aktu Crne Gore, Ustavu, piše: “Zakon ili drugi propis, odnosno pojedine njihove odredbe, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nijesu saglasne sa Ustavom ili zakonom, ne mogu se primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanja odluke Ustavnog suda ako do tog dana nijesu pravosnažno riješeni”.

To bi značilo, kako su Vijestima objasnili pravnici koji poznaju ustavnosudske procedure, da bi US danas trebalo u odluci da precizira obustavu svih izbornih radnji i održavanje izbora.

Bonus video: