CGO: Poslanici da hitno odblokiraju rad AZLP

"Zbog necjelovitog Savjeta, AZLP nije u mogućnosti da postupa po žalbama, odlučuje, niti vrši svoje redovne nadležnosti u kontroli prvostepenih organa. Time su oštećeni brojni građani i NVO, po čijim žalbama u ovom periodu nije imao ko odlučivati", saopštili su oni

3003 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Administrativni odbor da sjutra predloži, a Skupština Crne Gore da okonča izbor predsjednika i nedostajućeg člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Oni su istakli da se ta institucija nalazi u blokadi tačno sedam mjeseci, tj. od kraja 2021.

"Zbog necjelovitog Savjeta, AZLP nije u mogućnosti da postupa po žalbama, odlučuje, niti vrši svoje redovne nadležnosti u kontroli prvostepenih organa. Time su oštećeni brojni građani i NVO, po čijim žalbama u ovom periodu nije imao ko odlučivati", saopštili su oni.

CGO je izrazio nadu da će se poslanici, radi osiguranja nezavisnosti tog tijela, pri izboru novog člana i predsjednika Savjeta voditi stručnim kvalifikacijama i biografijom kandidata, a ne partijskim apetitima, "koji su i do sada išli na uštrb kvaliteta rada AZLP".

"Izostanak političke odgovornosti i novo odlaganje okončanja ove procedure mogu rezultirati materijalnom štetom po državu, jer određeni subjekti koriste ovu blokadu kako bi prihodovali. Na to je CGO i ranije ukazivao, ali i inicirao postupke pred Advokatskom komorom", kazali su iz CGO-a.

Bonus video: