Konjević: Omogućiti da veći broj pripadnika Vojske bude dio NATO snaga za odgovor na krize

"Za Crnu Goru učešće u sastavu snaga Sjevernoatlanskog saveza u svrhu odgovora na krize znači kredibilitet, jer kroz aktivno učešće i doprinos, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora", kazao je Konjević

7308 pregleda 12 komentar(a)
Konjević, Foto: Mod.gov.me
Konjević, Foto: Mod.gov.me

Broj pripadnika Vojske Crne Gore koji mogu biti upućeni u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize trebalo bi da bude povećan sa inicijalno planiranih do 20 na do 60, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

Govoreći u Skupštini, koja na predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost odlučuje o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, Konjević je, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, ukazao da je do promjena došlo nakon sastanka ministara odbrane Sjevernoatlantskog savjeta, sredinom juna, i NATO Samita koji je krajem juna održan u Madridu.

"Nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, NATO konstantno vrši procjene i donosi odluke u pravcu prilagođavanja strukture, razmještaja i jačine komandi i jedinica na istoku Evrope. Crna Gora, kao kredibilna članica Saveza, pokrenula je nacionalnu proceduru za doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti", kazao je Konjević.

On je pojasnio da je Alijansa odlučila da razmjesti dodatne snage na njenim istočnim granicama, prvenstveno u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji, pored ranije raspoređenih snaga u baltičkim državama.

"Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Crne Gore su sproveli neophodne analize i konsultacije sa saveznicima, na osnovu kojih se planira upućivanje dodatnih snaga Vojske u neku od pomenutih zemalja, vjerovatno će to biti Bugarska ili Mađarska. Konačna odluka biće donešena nakon završene procedure generisanja snaga u okviru NATO-a“, kazao je Konjević i pojasnio da je zbog toga predloženo povećanje broja pripadnika Vojske.

On je ukazao da bi pripadnici Vojske Crne Gore u Bugarsku ili Mađarsku bili upućeni u januaru naredne godine, ali da je neophodno vrijeme za pripreme ove prirode. Dodao je da bi donošenje ovakve odluke omogućilo Ministarstvu i Vojsci fleksibilnost i pravovremenog planiranja za razmještanje snaga, opremanje i obuku, kao i preventivno angažovanje u skladu sa odlukama NATO tijela.

"Za Crnu Goru učešće u sastavu snaga Sjevernoatlanskog saveza u svrhu odgovora na krize znači kredibilitet, jer kroz aktivno učešće i doprinos, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora", kazao je Konjević.

Ministar odbrane je u Skupštini, kako je saopšteno, obrazlagao i Predlog odluke o izmjeni Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NFR), kako bi se u ovaj sastav moglo uputiti do 40 pripadnika Vojske umjesto do 30, koliko je navedeno u inicijalnoj odluci.

"Upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u NRF, Crna Gora će pružiti aktivni doprinos sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta saveza, a samim tim direktnom unaprjeđenju sposobnosti Vojske kao i ukupne bezbjednosti i stabilnosti Crne Gore“, kazao je Konjević.

Bonus video: