Usvojene izmjene i dopune Zakona o strancima

Glasovima 72 poslanika usvojen je večeras predlog zakona kojim se korisnicima Programa stručnog osposobljavanja naknade uvećavaju sa 266 na 450 eura.

26557 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 28.07.2022. 23:31h

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

Za taj zakon glasao je 71 poslanik.

U skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima predali su poslanici Miloš Konatar (URA), Nikola Rakočević (DPS), Dragan Vukić (SNP), Kenana Strujić-Harbić (BS) i Adnan Striković (SDP).

Cilj zakona je da izmjenama stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori ili su preduzetnici (tzv. digitalni nomadi) regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori.

"Regulisanje boravka digitalnih nomada je conditio sine qua non (stanje bez kojeg nema) održivih rješenja za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori", stoji u obrazloženju predloga izmjena zakona.

U obrazloženju je navedeno da postojeći Zakon o strancima definiše uslove za ulazak, izlazak, kretanje, boravak i rad stranaca u Crnoj Gori, shodno kojem, dodaju, i sada određeni broj digitalnih nomada radi u Crnoj Gori, ali je neophodno, smatraju, preciziranje i liberalnije definisati uslove za njihov privremeni boravak, odnosno potrebno je urediti postupak izdavanja viza za digitalne nomade.

U predlogu izmjena zakonskog rješenja Konatar, Rakočević, Vukić, Strujić-Harbić i Striković navode dio u kojem se navodi definicija digitalnog nomada, zatim se omogućava digitalnom nomadu da na osnovu vize za duži boravak (viza D) uđe u Crnu Goru, nakon čega može da reguliše dozvolu za privremeni boravak do dvije godine.

Glasovima 72 poslanika usvojen je večeras predlog zakona kojim se korisnicima Programa stručnog osposobljavanja naknade uvećavaju sa 266 na 450 eura.

Skupština je usvojila i predlog odluke o izmjeni Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza (NATO) za brzo reagovanje. Za su glasala 53 poslanika, 15 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Usvojen je i predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize. Za su glasala 52 posalnika, 15 je bilo protiv i četiri uzdržana.

Skupština je usvojila i predloge zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske i Švedske.

Za predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske glasalo je 57 poslanika, tri su bila protiv, a 11 uzdržanih

Za predlog zakon o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Švedske glasalo je 57 poslanika, dva su bila protiv i 11 uzdržanih.

Za predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječenja glasalo je 70 poslanika za, bez protiv i uzdržanih.

Sa 71 glasom za, usvojen je predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Izabrano više članova skupštinskih odbora

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Nela Savković Vukčević izabrana je za članicu Zakonodavnog odbora, a njen partijski kolega Danijel Živković za člana Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Za članove Odbora za bezbjednost i odbranu izabrani su poslanik Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić.

Za članove Odbora za međunarodne odnose i iseljenike izabrani su poslanik Socijalističke narodne partije Bogdan Božović, Mandić (DF) i Mustafić (BS).

Za članove Odbora za evropske integracije izglasani su poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović i poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović. Sa funkcije članice Odbora za evropske integracije prethodno je razriješena Maja Vukićević (Demokratski front).

Za članove Odbora za ekonomiju, finansije i budžet izabrani su poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković i Božović (SNP).

Za člana Odbora za ljudska prava i slobode izabran je poslanik Demokratskog fronta Janko Milatović.

Za člana Odbora za rodnu ravnopravnost izabrana je Savković Vukčević (DPS), a prethodno je sa te funkcije razriješen njen partijski kolega Abaz Dizdarević.

Za članove Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje izabrani su poslanica Demokratskog fronta Nataša Jevrić i Božović (SNP).

Za člana Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport izabran je Mustafić (BS).

Novi članovi Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje su Striković (SDP), Milatović (DF) i Lidija Kljajić (DPS). Prethodno su, kao članovi Odbora razriješeni poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković i Dizdarević (DPS).

Za članove Odbora za antikorupciju izabrani su Mandić (DF) i Andrija Popović (Liberalna partrija), dok je članstva u tom Odboru razriješena Jevrić (DF).

Bonus video: