Prava Crna Gora: U što kraćem roku potvrditi datum održavanja svih lokalnih izbora zakazanih za 23. oktobar

"Prava Crna Gora s obzirom da je nemoguće otkloniti štetne posledice odlaganja lokalnih izbora poziva Đukanovića da se ne igra dalje Ustavom zagaranotovanim biračkim pravom građana"

2955 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)

Prava Crna Gora pozvala je da se u što kraćem roku potvrdi datum održavanja svih lokalnih izbora zakazanih za 23. oktobar.

"Ono što je Prava Crna Gora govorila mjesecima unazad, juče je i potvrđeno Odlukom Ustavnog suda Crne Gore koji je ocijenio da Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi nije u skladu sa Ustavom. Zanimljivo je da Ustavni sud baš sada ocijenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka iako je ta činjenica bila nedvosmisleno jasna čak i pravnim laicima", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

U toj partiji se pitaju šta se čekalo do sada i šta nakon ove Odluke.

"Naime, Ustavni Sud je ocijenio da je trajanje mandata odbornicima u Skupštinama opština prema osporenom zakonu uređeno drugačije od Zakona o izboru odbornika i poslanika. Nadalje, sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje Zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika u Skupštini Crne Gore. Jasno izrežirana politička igra pod dirigentskom palicom Đukanovića čiji su se poslušnici drznuli u najbrutalnije kršenje Ustava stvorila je stanje pravne nesigurnosti koja tek otvara brojna pitanja. Ukidanjem neustavne norme o odlaganju lokalnih izbora otvorena je čitava serija pravnih nedoumica i praznina koje će opet tumačiti marionete Đukanovića. Đukanović se ponovnim vraćanjem Zakona na odlučivanje u Skupštini potpuno pravno zaštitio, oprao ruke od prljavo odrađenog posla i ponovo uzeo karte".

Iz Prave Crne Gore navode da je poražavajuća činjenica "da je pravnička profesija ovakvim njihovim djelovanjem potpuno onemogućena na bilo kakvo reagovanje".

"O pravnoj prirodi nelegalnog vršenja funkcija nelegitimno reizabranih gradonačelnika mahom iz DPS-a, odbornika kojima je prestao mandat i svim drugim pitanjima sudiće upravo onaj koji je sve ovo izrežirao. Prava Crna Gora s obzirom da je nemoguće otkloniti štetne posledice odlaganja lokalnih izbora poziva Đukanovića da se ne igra dalje Ustavom zagaranotovanim biračkim pravom građana. Kako bi se izbjegla sva dalja stremljenja u brojne nezakonitosti i spriječila zloupotreba novonastale situacije pozivamo da se u što kraćem roku potvrdi datum održavanja svih lokalnih izbora zakazanih za 23. oktobar", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: