Abazović: Do sada niko nije donio argumente da temeljni ugovor nije u skladu sa Ustavom ili zakonom

"Termin potpisivanja ne znam, smatram da proces treba dovesti do kraja, da se treba završiti i da treba fokus da stavimo na druge stvari", poručio je premijer

46346 pregleda 127 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.07.2022. 14:09h

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da očekuje da se danas izabere Sudski savjet.

"Da li će odmah postojati dvotrećinska većina ostaje kao dilema ali ako se i tropetinska identifikuje, to će značiti da je proces faktički doveden do kraja s tim što bi moralo u skladu sa Ustavom da se ponovi glasanje za 30-ak dana", rekao je Abazović novinarima nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.

Povezani članci

31. Jul 2022.

Abazović se sastao sa Sančezom

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude i izbor članova Sudskog savjeta danas neće biti danas nastavljena, zbog zdravstvenog stanja predsjednice parlamenta Danijele Đurović.

Povezani članci

31. Jul 2022.

Sjednica Skupštine neće biti nastavljena

Abazović je kazao da je Sančez pružio punu podršku integracionom procesu Crne Gore.

"Građani Španije u procentu većem od možda 85 posto podržavaju politiku proširenja EU. Njihova poruka zemljama Zapadnog Balkana je nedvosmislena i jasna - nema kompletne EU dok i zemlje Zapadnog balkana ne budu postale dio velike evropske porodice. Mi smo u najboljoj situaciji zato što proces možemo da završimo brže nego ostali. Ja sam ga upoznao sa nekim unutrašnjim pitanjima koje treba da riješimo na tom putu i nadam se da će se to destiti", kazao je Abazović.

Premijer je kada je riječ o potencijalnoj opštini Zeta rekao da je razumio poruku građana juče sa skupa i poručio da nema ništa protiv zahtjeva da se oni sretnu sa njim.

"Oni treba da znaju da je to nadležnost Skupštine Crne Gore. Mi ne možemo da uređujemo kao i za Sudski savjet, možemo da apelujemo. Ne možemo da utičemo kako će se poslanici ponijeti", rekao je Abazović.

On je dodao da je čuo zahtjeve da građani nisu zadovoljni teritorijama koje bi obuhvatala opština Zeta i da misli da su ti zahtjevi opravdani.

Što se tiče potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) Abazović je rekao da će sjutra biti zaokružen dio koji se tiče pravne analize odnosno dostavljanja mišljenja pravnih stručnjaka ili institucija vezano za tekst temeljnog ugovora.

"Nakon toga ćemo obavijestiti javnost. kabinet će napraviti saopštenje ili analizu i predstaviti šta je došlo do nas, šta je tretirano, šta je bila zamjerka, šta su bile pozitivne stvari. To će se desiti sjutra. Termin potpisivanja ne znam, smatram da proces treba dovesti do kraja, da se treba završiti i da treba fokus da stavimo na druge stvari", poručio je premijer.

On je kazao da neko želi da ova tema ostane živa u septembru, oktobru, novembru.

"Neko želi da izbornu kampanju u Podgorici determiniše ova tema i da tada budu protesti i sukobi građana. Vlada ima druge ideje. Ne želimo nikakvu destabilizaciju, probleme. Želimo da se građani bave lokalnim temama kad budu lokalni izbori. Ako budu parlamentarni izbori da opet ne bude to tema, nego evropske integracije, borba protiv korupcije. Kad će se formalno desiti potpisivanje, ostaje da se vidi", rekao je premijer.

Poručio je da je dezinformacija da će se temeljni ugovor potpisati 3. avgusta.

Na pitanje da li su moguće izmjene nacrta temeljnog ugovora, Abazović je rekao da ako neko zaista bude donio argumente koji govore da to nije u skladu sa Ustavom i zakonom, nikakav problem nije da se tome pristupi.

"To se do danas nije desilo. Priča se o istorijskom kontekstu, istorijski kontekst nije dio normativnog dijela. Mislim da je i istorijski kontekst prenaglašen, jer on ne stoji onako kako se interpretira u javnosti", kazao je premijer.

Na pitanje da li očekuje da Demokratska partija socijalista (DPS) sruši Vadu kada se potpiše temeljni ugovor, Abazović je rekao da su oni to rekli i da nema nikakav problem sa tim.

"Ne mogu da vodim Vladu koja će imati ucjene onih koji je podržavaju. Stav pet našeg sporazuma je bio da će jedna od tačka biti regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama. Sto puta sam im rekao prije nego što su podržali Vladu rekao da ćemo ići da riješimo pitanje temeljnog ugovora. Zato me čudi takva reakcija. Ako oni žele destabilizaciju, nema nikakvog problema. Destabilizacija bi vodila do logičkog zaključka da oni rade za tuđe interese", poručio je premijer.

On je rekao da se nada da će danas biti sjednice Skupštine najviše zbog Sudskog savjeta.

"Volio bih da se sjednica održi i da se poslanici izjasne oko liste kandidata za Sudski savjet. Imali smo situaciju sa predsjednicom parlamenta, ne znam da li spoljni faktor može da da utiče da se ne održi sjednica, u redovnom roku se završava večeras u 12. Nadam se da će je biti", rekao je Abazović.

Nije bilo zvanično najavljeno da će Abazović davati izjave nakon sastanka sa Sančezom.

Bonus video: