Evropskim putem gazeći Ustav i Poslovnik

Bošnjak: Dnevni red vanredne sjednice mora biti utvrđen na pravno valjan način, jer se u suprotnom može dovesti u pitanje legitimitet članova Sudskog savjeta. Iz kabineta predsjednice parlamenta tvrde da je sve po Poslovniku i Ustavu

56664 pregleda 11 komentar(a)
Vanrednu sjednicu tražilo 40 poslanika, Foto: Boris Pejović
Vanrednu sjednicu tražilo 40 poslanika, Foto: Boris Pejović

Dnevni red vanredne sjednice Skupštine mora biti utvrđen na pravno valjan način, jer se u suprotnom može dovesti u pitanje legitimitet članova Sudskog savjeta (SS) koji bi trebalo da budu izabrani na funkcije na tom zasjedanju.

To je “Vijestima” kazala potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak (Pokret za promjene), komentarišući činjenicu da je u dnevni red sjednice zakazane za 16. avgust uvršten predlog za izbor članova SS-a, koji poslanicima može uputiti isključivo Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Pošto se, prema Ustavu, vanredno zasjedanje saziva na zahtjev predsjednika države, Vlade ili najmanje trećine poslanika, u vremenu ne kraćem od 15 dana od podnošenja zahtjeva, i pošto, prema Poslovniku, podnosilac zahtjeva može za dnevni red predložiti samo predloge čiji je autor, otvoreno je pitanje da li su odlukom šefice parlamenta Danijele Đurović da, na zahtjev 40 poslanika, zakaže sjednicu s navedenom tačkom - prekršeni ti akti.

Đurović je, prema Poslovniku, u obavezi da sazove sjednicu u vrijeme i s dnevnim redom naznačenim u zahtjevu za vanredno zasjedanje. Iz njenog kabineta tvrde da je zakonito postupila.

Zahtjev za vanrednu sjednicu s tačkom o SS-u podnijelo je 28 poslanika Demokratske partija socijalista (DPS), tri poslanika Socijaldemokrata, tri poslanika Bošnjačke stranke, dva poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) i po jedan poslanik Građanskog pokreta (GP) URA, Liberalne partije, Albanske liste i Albanske koalicije.

Ovo je još jedna u nizu spornih odluka koje su najviše državne institucije donijele u mandatu nove vlasti.

Bošnjak navodi da se zalaže da se što prije kompletira sastav SS-a, ali ističe da to treba uraditi na ustavan i zakonit način, da kasnije to neko ne bi mogao da ospori.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

Dodaje da misli da je postojao prostor da do dođe toga.

”Za dnevni red mogu se predložiti samo akta čiji su predlagači incijatori vanredne sjednice. Predlagač četiri člana SS-a je Odbor za politički sistem, tj. mi, članovi odbora, a među potpisnicima inicijative za sjednicu nije čak većina članova Odbora. Da se ne bi dovodio u pitanje legitimitet članova koji treba da se biraju u SS, ovo se mora uraditi na pravno valjan način”, poručila je Bošnjak.

Opciju da bi predlog o SS-u možda mogao na vanrednu sjednicu ako bi to aminovali svi članovi Odbora, pojedini pravnici s kojima su “Vijesti” razgovarale dovode u pitanje, napominjući da je to “široko tumačenje” koje nije pravno održivo.

Kako objašnjavaju, prava koja ima Odbor ne mogu crpiti poslanici koji su, kao grupa, njegovi članovi.

”Vijesti” od predsjednika Odbora Moma Koprivice (Demokrate) nisu dobile odgovor na pitanje da li mu je sporno uvrštavanje odluke o SS-u na dnevni red.

Iz Demokrata su listu nezvanično kazali da je njihov poslanik, štiteći integritet Odbora, završio svoj posao uputivši predlog kandidata Skupštini 30. jula, a da je adresa za ostala tumačenja - šefica parlamenta.

S druge strane, iz DPS-a, GP URA i SDP-a “Vijestima” nisu odgovorili da li smatraju da su uvrštavanjem sporne tačke u dnevni red prekršeni Ustav i Poslovnik.

Demokratski front (DF) optužio je juče Đurović da je, osim ta dva akta, zakazivanjem sjednice prekršila i Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, koji, kako su saopštili, izričito definiše da Odbor predlaže članove SS-a.

Oni su naveli da je Đurović bila dužna da vrati zahtjev za održavanje vanredne sjednice kao neuredan, jer se, prema njihovoj ocjeni, rasprava i glasanje o SS-u mogu obaviti najranije 1. oktobra, kad počinje redovno jesenje zasjedanje parlamenta.

Tvrde da čak i kad bi Odbor ponovo održao sjednicu, ne bi imao ustavni kapacitet da zakaže vanredno zasjedanje.

Iz tog političkog saveza istakli su da su već prikupljeni potpisi za inicijativu za smjenu Đurović, te da je najavljena krivična prijava.

”Naprosto zvuči nevjerovatno da aktuelna parlamentarna većina gura Đurović u zonu ozbiljne krivične odgovornosti, za koju su zaprijećene višegodišnje zatvorske kazne, besprizorno je zloupotrebljavajući... Zato je dobronamjerno savjetujemo i pozivamo da ne bude dio hajdučije DPS-a, i da iskoristi svoje nadležnosti da zaštiti zakonodavnu funkciju Skupštine, jer će, u konačnom, samo ona snositi krivičnu odgovornost”, podvukli su.

Iz kabineta predsjednice parlamenta “Vijestima” su, pozivajući se na odredbe Poslovnika i Ustava u vezi s vanrednim zasjedanjem, saopštili da iz njih nedvosmisleno proizilazi da je Đurović postupila potpuno u skladu s tim aktima.

Na pitanje hoće li Đurović vratiti poslanicima koji su tražili vanredno zasjedanje zahtjev za održavanje sjednice ili će preduzeti neki drugi potez, iz kabineta su odgovorili da bi zahtjev bio neuredan kad bi bio upućen od neovlašćenog subjekta, ako bi ga podnijelo manje od trećine poslanika i ako bi njime predloženo vrijeme održavanja sjednice bilo kraće od 15 dana.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

”Predsjednica Skupštine u sazivu nije predlagala dnevni red, već je dostavila poslanicima predlog, koji je podnosilac zahtjeva odredio u zahtjevu za vanredno zasjedanje. Što se tiče tačke dnevnog reda koju je predložio podnosilac zahtjeva za vanredno zasjedanje a tiče se izbora članova SS-a, predsjednica Skupštine ni u kom obliku nije dala predlog bilo kog imena, niti se na bilo koji način umiješala u ovlašćenja drugih državnih organa u sprovođenju procedure propisane Ustavom i zakonom... I stručnoj i laičkoj javnosti iz iznesenog je jasno da je postupljeno isključivo u skladu s Ustavom i Poslovnikom”, poručili su iz kabineta, dodajući da odbacuju “tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje predstavnika DF-a”.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za 16. avgust su, osim izbora članova SS-a, i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine, te Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Kabinet Đurović: Dobronamjernost DF-a na testu 16. avgusta

Iz kabineta Đurović kazali su, komentarišući tvrdnje DF-a, da “iznenađuje opstrukcija izbora članova SS-a od političkog subjekta koji je deklarativno najviše promovisao saradnju i kooperativnost, i koji je u tom pravcu imao i najviše konsultacija i dogovora s premijerom”.

”Njihova dobronamjernost i iskrena želja da budu dio evropske i prosperitetne Crne Gore, biće na testu 16. avgusta. Tog dana će cijeloj crnogorskoj javnosti biti jasno ko je spreman da gradi Crnu Goru, a ko da je drži zarobljenu retrogradnim politikama i podjelama”.

Navode da Đurović iskreno žali što zbog zdravstvenih razloga nije bila u mogućnosti da završi sve obaveze tokom redovnog zasjedanja i da izražava nadu da će na vanrednom doći do izbora članova SS-a.

”Predsjednica Skupštine poziva sve političke aktere da se okrenu radu za dobrobit građana i da daju doprinos da se konačno riješe goruća pitanja, koja je odavno trebalo definisati, kao i deblokadi našeg evropskog puta. Sad je pravi trenutak za to, kako bismo u oktobru dobili pozitivan izvještaj Evropske komisije i nastavili dalje sa integracionim procesom”.

Bonus video: