Konjević: Nisam znao da će danas biti potpisan Temeljni ugovor, čini se da nije ni premijer

"Način na koji je odabrao da potpiše takav dokument jasno govori o kvalitetu i sadržini dokumenta", rekao je Konjević

49196 pregleda 111 komentar(a)
Konjević, Foto: Gov.me
Konjević, Foto: Gov.me

Potpredsjednik Vlade i ider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da nije znao da će danas biti potpisan Temeljni ugovor Vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

On je za RTCG kazao da mu se "čini da nije znao ni premijer" Dritan Abazović.

"Način na koji je odabrao da potpiše takav dokument jasno govori o kvalitetu i sadržini dokumenta", rekao je Konjević.

Dodao da je "da način na koji je sve završeno nije na čast ni državi ni SPC".

Ministar odbrane je rekao da se na Vladi nije raspravljalo o datumu potpisivanja Ugovora sa SPC.

Potpredsjednik Vlade je rekao i da se Abazović oglušio o sve preporuke pravnika i eksperata koje su mu upućene u vezi ugovora.

"Djeluje da je imao obavezu koju je preuzeo još prije. Bojim se da je krupno pogriješio. Ostaće u političkoj istoriji kao neko ko je bez legitimiteta jer je bio upozoren prije potpisa o tome da će izgubiti podršku", rekao je Konjević.

Dodao je da sve ukazuje da je sama organizacija događaja "šlag na torti" samog procesa.

"Ponižavajuće je da vi dva dana prije ne znate datum. Čini se da je to određivala SPC. Sve je to ambijent koji je samo finale načina na koji se proces vodio, mimo odgovarajućih procedura, uvažavanja različitih stavova...", naveo je Konjević.

Kazao je i da očekuje da će se 19. avgusta izglasati nepovjerenje Vladi.

"Računam dominantno na opoziciju. Mislim na sve. Ne zaboravite da su DF i Demokrate ključno kritikovale Abazovića kad je srušio prethodnu Vladu", kazao je Konjević.

Dodao je da će 36 poslanika ukazalo Abazoviću da se ne slaže sa onim što radi.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku ako 19. avgusta ne bude izglasano nepovjerenje Vladi, odgovorio je:

"Kao što to nijesam uradio 2015. godine, kada je SDP glasala protiv Vlade u kojoj sam ja bio ministar, tako to neću uraditi ni ovoga puta. Bili smo sedam godina u opoziciji, ova dva, tri mjeseca smo bili dio vladajuće koalicije. Dakle, bez ikakvog problema ćemo se preseliti u opoziciju, samo što želimo da imamo čistu političku situaciju. Ukoliko 19. avgusta ne dođe do izglasavanja nepovjerenja Valdi, 20. avgusta će premijer dobiti moje pismo u kojem vrlo precizno pojašnjavam da on za mene više nije predsjednik Vlade i da treba da pokrene proceduru razrješenja u parlamentu kako to predviđa Ustav u čalno 105. Stvari su jednostavne, samo ćemo u tom trenutku znati ukoliko se ne izglasa nepovjerenje Vladi da je kreirana nova parlamentarna većina i da ta nova parlamentarna većina treba ili da podržava gospodina Abazovića za premijera ili da napravi neku novu vrstu političkog aranžmana. Nemam problem da odemo u opoziciju", naveo je Konjević.

On je kazao da je inicijativa uvod u parlamentarne izbore.

"URA je 2020. godine promovisala ekspertsku vladu. Sad su tražili podršku za manjinsku, mi smo je dali možda i naivno dali. Namjera nam je bila dobra, ali se ovakvim političkim djelovanjem ta se namjera nije ostvarila. Ali ova dva eksperimenta su potrošena i više nema eksperimenata. Ukoliko Abazović želi većinu sa DF onda je prirodno da podrži premijera iz DF-a jer je na tom političkom polu on najjači politički subjekat", kazao je Konjević.

Potpredsjednik Vlade je rekao da je Abazović danas na "najogavniji način" pokušao da ga stavi u kontekst da svojim djelovanjem ugrožava bezbjednost premijera.

"Ne znam o čemu se radi, zato sam i pozvao SDT da Abazović objasni tu izjavu", rekao je Konjević.

Kazao je i da je nakon ranije Abazovićeve izjave "da ministar odbrane želi da izazove sukobe" i da se "oni ne plaše temeljnog ugovora nego Europola" podnio prijavu specijalnom državnom tužiocu.

"Kad premijer govori takve stvari mora i da ih potkrijepi dokazima. Dvije stvari su moguće, da je potpredsjednik Vlade dio neke organizovane grupe koja ugrožava bezbjednost premijera i čini krivično djelo ili da je Abazović patološki lažov. Kad vas optuži da nekome želite da skinete glavu, to su najmonstruoznije optužbe koje neko može da vam uputi. Zato sam ovako i grub, ta optužba koju je iznio zaslužuje jednu ovakvu grubost. On zna s vremena na vrijeme da da interesantnu izjavu za javnost, pa da onda zaboravi što je rekao. Kao i u slučaju 21 milion. Odlazio je i u ZIKS da razgovara sa pravosnažno osuđenom osobom pravdajući se da će to doprinijeti razrješenju jednog ubistva. Ne možemo se igrati na javnoj sceni sa ovakvom vrstom optužbe, posebno ako nema ni milimetra bilo kakve istine. To su ozbiljne optužbe", rekao je Konjević.

Bonus video: