Demos: Potpisivanjem TU stavljena tačka na pitanje koje je duže vrijeme izražavalo društveno i kulturno posrnuće zemlje

"U svom teatru apsurda koji su držali otvorenim sve ovo vrijeme, politički lideri su zadirući u intimne osjećaje građana skretali pažnju sa njihovih koruptivnih radnji, pljačke zemlje i oduzimanja osnovnih životnih prava"

4350 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Demos
Foto: Demos

Potpisivanjem Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore, stavljena je, makar formalno, tačka na pitanje koje je po načinu tretiranja i političkim manipulacijama već duže vrijeme izražavalo društveno i kulturno posrnuće naše zemlje, saopšteno je iz Demosa.

"U toj operaciji manipulisanja sa građanima i njihovim osjećanjima, posebno mjesto zauzima DPS sa svojim saveznicima koji je držao otvorenim cijelih 10 godina to pitanje, sa raznim obrtima, i kulminacijom u poslednje tri godine kojom su zatvorili krug. U svom teatru apsurda koji su držali otvorenim sve ovo vrijeme, politički lideri su zadirući u intimne osjećaje građana skretali pažnju sa njihovih koruptivnih radnji, pljačke zemlje i oduzimanja osnovnih životnih prava", navodi se u saopštenju.

Potpisivanje Temeljnog ugovora, kako dodaju, "koincidira sa haotičnim eksperimentima u vršenju vlasti".

"Osnovno pitanje u ovom trenutku vrijednosne nizbrdice crnogorskog društava je sljedeće - nastavak poltičkog haosa sa svim teškim posledicama, posebno ekonomskim ili - u poslednjem trenutku ozbiljan pokušaj konsolidivanja sistema upravljanja državom na evropskoj agendi, i prije svega, sa snagama koje su pobijedile na poslednjim izborima. I koje se sada nalaze na nekoj vrsti popravnog istorijskog ispita".

Iz Demosa poručuju da će "dati doprinos potrebnoj političkoj i javnoj ozbiljnosti koja je uslov da zemlja, makar u poslednji čas, uhvati pravac pravne države, neophodnih reformi sistema i oporavka ekonomije".

"Upravo ono što su građani očekivali u vrijeme izbora avgusta 2020, i što nažalost velikim greškama i neodgovornošću mnogih nije do sada realizovano".

Bonus video: