Joanikije: Notorne laži da se crkvena imovina pripisuje Beogradu, osporavanje ugovora bi bilo nasilje

Kazao je da je ugovor potpisan i da se ne može mijenjati bez saglasnosti obje strane. Ipak, dodaje da ne zna za mogućnost jednostranog raskida ugovora

34520 pregleda 60 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da su "notorne laži" da se crkvena imovina potpisivanjem Temeljnog ugovora pripisuje Beogradu, dodajući da bi osporavanje ugovora, koje se u javnosti pripisuje nekoj budućoj vladi, bilo nasilje.

Joanikije je kazao da je ugovor potpisan i da se ne može mijenjati bez saglasnosti obje strane.

Ipak, dodao je da ne zna za mogućnost jednostranog raskida ugovora.

Poručuje da je interesantno da se Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) nije oglašavala kada je krajem 2019. godine izglasan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ali da se oglasila sada kada je u pitanju Temeljni ugovor.

Joanikije je, gostujući na RTCG, kazao da SPC nije dobila ništa više, nego "čak i manje nego Katolička crkva", aludirajući na pitanje javno pravnog statusa, ističući da je naglašen subjektivitet Katoličke crkve.

Kazao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti i Temeljni ugovor nijesu idealni, ali jesu prihvatljivi, dodajući da je pravni položaj SPC u Crnoj Gori riješen.

Na pitanje da li će crkva napraviti otklon od politike, Joanikije je kazao da neće biti predmet "političkog potkusurivanja" i da mu je drago što se "nikada nisu bavili stranačkom politikom".

Bonus video: