Vučinić: Teret sudbine Željezare mora ponijeti država

"Da li je kriv Toščelik ili pojedinačni interesi ostaje na nadležnim organima da utvrde. Ona politika koja bude kumovala konačnoj likvidaciji Željezare, sigurno neće moći više da priča o razvoju privrede i diverzifikaciji ekonomije"

3225 pregleda 11 komentar(a)
Vučinić, Foto: Radnička partija
Vučinić, Foto: Radnička partija

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić saopštio je da "teret sudbine nikšićke Željezare, fabrike od nacionalnog značaja, mora ponijeti država".

Radnici Željezare juče su zauzeli fabriku i na krovu započeli štrajk glađu, a prema nezvaničnim informacijama "Vijesti" predstavnici Vlade bi danas mogli da ih posjete nakon što dobiju zvaničnu informaciju o pregovorima o prodaji Željezare od sadašnjeg vlasnika turske Tosjali grupe i zainteresovanog kupca Miodraga Davidovića.

"Ne smije se dozvoliti bilo kom investitoru da ugrožava državni interes i dovede u pitanje sudbinu 230 porodica. Nije u pitanju samo sudbina 230 porodica nego skoro 1.000 porodica koje direktno ili indirektno, posredno i neposredno zavise od sudbine nikšićke Željezare. Za vrijeme uprave Toščelika broj radnika je sveden tehnički na minimum, odnosno nešto manje od 300 radnika, a ta fabrika u normalnom pogonu može da zaposli od 750 do 1.000 radnika", dodao je Vučinić.

On smatra da se "Toščelik bavio razvojem postojeće i dovođenjem novih tehnologija, a ne rezanjem pogona, danas bi vjerovatno bilo 1.000 situiranih familija".

"Da li je kriv Toščelik ili pojedinačni interesi ostaje na nadležnim organima da utvrde. Ona politika koja bude kumovala konačnoj likvidaciji Željezare, sigurno neće moći više da priča o razvoju privrede i diverzifikaciji ekonomije", zaključio je Vučinić.

Bonus video: