apel evroposlanice

Poslanici da odblokiraju evropski put

Viola fon Kramon poziva da se izglasaju članovi Sudskog savjeta

19209 pregleda 13 komentar(a)
Politički akteri u Crnoj Gori da pokažu političku zrelost: Viola fon Kramon, Foto: Shutterstock
Politički akteri u Crnoj Gori da pokažu političku zrelost: Viola fon Kramon, Foto: Shutterstock

Poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je juče sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu političku zrelost pružanjem dvotrećinske većine za izbor članova Sudskog savjeta na sjednici Skupštine 16. avgusta.

”Pozivam sve političke aktere u Crnoj Gori da iskoriste ovaj trenutak i pokažu političku zrelost pružanjem dvotrećinske većine za ovaj ključni kriterijum vladavine prava 16. avgusta. Može Crna Gora”, napisala je Fon Kramonova na Tviteru.

Ona je navela da će to biti presudan korak koji će odblokirati pregovore sa Evropskom unijom i približiti Crnu Goru EU.

”Značajni rezultati premijera Dritana Abazovića i Vlade Crne Gore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala biće potvrđeni glasanjem za članove Sudskog savjeta u Skupštini Crne Gore”, navela je Fon Kramonova.

Za izbor članova Sudskog savjeta u prvom krugu glasanja u Skupštini potrebna je podrška najmanje 54 poslanika.

Profesori Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić i Radoje Korać, kao i advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš izabrani su 30. jula na sjednici Odbora za politički sistem za kandidate za Sudski savjet.

Spremnost da glasaju za četiri kandidata koja su dobila “zeleno svjetlo” na skupštinskom odboru pokazali su konstituenti trenutne parlamentarne većine - Demokratska partija socijalista (DPS), Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija (SDP) i stranke manjinskih naroda, koji zajedno imaju 46 poslanika.

To znači da će im za izbor kandidata biti neophodna podrška DF-a ili Demokrata, koji, kako su ranije kazali, još nijesu odlučili kako će glasati.

U slučaju da u prvom krugu ne bude potrebne većine, najranije mjesec nakon glasanja ići će se u drugi, u kom će za izbor biti neophodna tropetinska podrška od 49 glasova.

Međutim, to dodatno komplikuje stvari u svjetlu činjenice da će poslanici samo tri dana nakon izjašnjavanja o Sudskom savjetu, odlučivati o sudbini Vlade Dritana Abazovića.

Inicijativu o nepovjerenju izvršnoj vlasti podnijeli su DPS, SDP, Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca. B. Ma.

Značajni rezultati premijera Dritana Abazovića i Vlade Crne Gore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala biće potvrđeni glasanjem za članove Sudskog savjeta u Skupštini Crne Gore”, navela je Viola fon Kramon.