Vujović: Neizglasavanje članova Sudskog savjeta završni čin antievropske politike Abazovića

"Nema ništa od nijednog EU prioriteta – ni Sudskog savjeta, ni VDT-a ni Ustavnog suda dok su institucije dodatno urušene i degradirane. Zato je Abazović relaksiran, jer on misli da je svoj stvarni posao obavio"

12026 pregleda 26 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović ocijenio je da je neizglasavanje članova Sudskog savjeta "završni čin antievropske politike Dritana Abazovića".

U saopštenju, Vujović navodi da premijer Abazović "u sadejstvu sa Demokratskim frontom i Aleksandrom Vučićem (predsjednik Srbije) uspješno, ali samo privremeno, odradio prvu fazu operacije destabilizacije Crne Gore i njenog udaljavanja od evropskog puta".

"Abazovićevo kontinuirano uvlačenje i protežiranje proruskog DF-a kao navodno neophodne karike za deblokadu EU puta sve vrijeme je bila jeftina manipulacija kojom se pokušalo opravdati potpisivanje tzv. Temeljnog ugovora. Svakome je jasno da je Abazović sve vrijeme drsko obmanjivao javnost da se bez DF ne može doći do neophodnih većina u parlamentu. I do dvotrećinske, a posebno do tropetinske većine se moglo doći i bez Abazovićevih političkih intimusa iz DF-a samo da je bilo političke volje tj. da se radilo i dogovaralo na evropskoj, a ne na tuđim agendama. I umjesto da spozna odgovornost, koja je isključivo njegova zbog potpunog kraha evropske politike, zbog čega je i formirana manjinska Vlada, on i dalje nastavlja da obmanjuje i da crno prikazuje bijelim i obratno", naveo je Vujović.

Generalni sekretar SDP-a navodi i da ako se sluša Abazović, "nije kriv on koji se tri mjeseca bavio temama koje dijele društvo i koji je direktno blokirao izbor sudija Ustavnog suda".

"I nijesu krivi njegovi drugari iz DF koji nijesu glasali za Sudski savjet. Nije za ovu evropsku blamažu kriv on kao predsjednik Vlade, već možda, kako on voli da kaže i za sve da optuži, dežurni imaginarni 'crnogorski ekstremisti'".

Vujović u saopštenju navodi da je na ovaj način "zadovoljen i drugi cilj iz agende Abazović-DF-Vučić, a to je novo zaustavljanje EU puta".

"Nema ništa od nijednog EU prioriteta – ni Sudskog savjeta, ni VDT-a ni Ustavnog suda dok su institucije dodatno urušene i degradirane. Zato je Abazović relaksiran, jer on misli da je svoj stvarni posao obavio. Naravno da sve ovo nije bilo praćeno nikakvom Abazovićevom naivnošću već svjesnom namjerom i koordinisanom operacijom sa DF i njihovim zajedničkim beogradskim gazdom i njegovim patološkim porivom da Crnu Goru destabilizuje, udalji od EU i zapada i trajno je zabarikadira u okove fantomskog 'srpskog sveta'".

Generalni sekretar navodi da Abazović "više nije nikome, ko ima grama političke pameti, nejasan".

"Svakome je jasan i u zemlji i na partnerskim adresama i brzo postaje politička prošlost. Neće mu u tome pomoći ni potpuno skidanje maske i sad otvoreno moljakanje i dozivanje Vučićevog i proruskog DF u vlast. Takav kakav je, nakon što je odigrao rolu, ne treba više ni DF ni Vučiću. Sada kada je ova podvala do kraja raskrinkana a Crna Gora nakon nje nikad podijeljenija i opet udaljena od EU, važno je da sve proevropske snage i svi koji nijesu Vučićeva ispostava u Crnoj Gori definišu minimum zajedničkog interesa u cilju vraćanja državnim interesima građanske i evropske Crne Gore", zaključio je Vujović.

Bonus video: