Nikolić: Dijalogom stvoriti uslove za vanredne parlamentarne izbore

"Spremni smo na konstruktivan dijalog sa svim parlamentarnim partijama, kako smo to praktikovali i u prethodnom periodu", rekao je poslanik DPS-a

24087 pregleda 77 komentar(a)
Nikolić, Foto: Boris Pejović
Nikolić, Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da, poslije dva loša eksperimenta od 2020. godine, izlazak iz disfunkcionalnosti treba da se dogodi na vanrednim parlamentarnim izborima, kazao je član Predsjedništva i poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

"To je najčistije rješenje i moraćemo da se dogovorimo o tome ko te izbore treba da pripremi, ne bismo li nakon njih napokon dobili evropsku vladu koja će građanima i državi vratiti izgubljeno samopouzdanje", saopštio je Nikolić.

Kazao je da je DPS spreman na konstruktivan dijalog sa svim parlamentarnim partijama.

"Juče je inicijativom Demokratske partije socijalista, SDP, LP, SD i DUA smijenjena 43. Vlada koja je prije sto dana dobila bezrezervnu podršku većeg dijela proevropskih i prozapadnih partija u parlamentu, međunarodnih partnera i civilnog sektora, samo sa jednim ciljem: da Crna Gora iskoristi šansu koju nam je ukazala EU, odnosno da isporučimo rezultate u pogledu prioriteta iz evropske agende do 31. jula. Na taj način našoj državi bi bilo omogućeno da ubrzano okonča pregovore do 2024. godine, i brzom trasom puta uđe u EU.

"Nažalost, ništa od onoga što je bio cilj formiranja manjinske vlade, kabinet Dritana Abazovića nije ispunio, već je Crnu Goru samo udaljio od političkog kompromisa, dijaloga i pokušaja da se teško nasljeđe Vlade Krivokapić - Abazović bar djelimično sanira. Umjesto deblokade institucija pravosuđa, DF i URA su sinhronizovano blokirali izbor sudija Ustavnog suda, ostavili nekompletan sudski savjet, a za VDT nije raspisan čak ni oglas", saopštio je Nikolić.

Smatra da je Abazović u proteklih stotinu dana, kao i juče na skupštinskom zasjedanju, pokazivao "veliki stepen arogancije" prema ogromnom broju društvenih aktera. "Da ne govorimo o jazu između stepena legitimiteta kojeg je imao, i neprimjerenog načina tretiranja svojih neistomišljenika, koji nalikuje autokratskom vođi, a ne premijeru evropske države", dodaje on.

Nikolić je kazao da treba biti krajnje nedobronamjeran, nekompetentan, ili "debelo ucijenjen", pa samo u sto dana rada Vlade, "plus od 46 poslanika pretvoriti u minus od 68 poslanika".

"Kako samo danas karikaturalno zvuče poruke premijera Abazovića koji je nakon izbora na funkciju premijera, izjavio da SAD i EU njegovu Vladu vide kao spas od negativnog ruskog uticaja na Balkanu. U julu je upozoravao da bi rušenje njegove Vlade bila direktna podrška ruskom uticaju u Crnoj Gori. Da bi juče, suočen sa strahom od izvjesne smjene, pristao na rekonstrukciju vlade, pozivajući proruski DF da uđe u Vladu.

"Paralelna inicijativa DF-a o smjeni Abazovićeve vlade, jučerašnja blamaža sa rekonstrukcijom u sred rasprave o nepovjerenju, kao i žalopojka lidera DF-a nad sudbinom vlade kojoj su formalno opozicija, potvrdili su sumnje da je smijenjeni premijer zapravo eksponent Fronta i Frontovih mentora. Preciznije, juče smo jasno vidjeli da smo imali vladu koja je formalno podržana od proevropskih stranaka i međunarodne zajednice, a suštinski je bila instrument DF-a, odnosno političkih prvaka Beograda i Tirane", dodao je Nikolić.

Privremeno smo, kako je kazao, kao država propustili šansu.

"Ko je odgovoran? Najodgovorniji je premijer koji je nametnuo agendu, koja nije imala veze sa EU integracijama. Zato smjena vlade Dritana Abazovića u parlamentu treba da označi početak procesa institucionalnog ozdravljenja države. Crnoj Gori treba društvena kohezija, dijalog, poštovanje njenih građana, povjerenje u institucije i najvažnije, povratak građanskim vrijednostima. Treba joj Vlada koja će biti okrenuta prema EU i NATO, bez oscilacija. Aktuelna geopolitička situacija nam diktira da požurimo", navodi Nikolić.

Prvi korak, kako je kazao, mora podrazumijevati da svi "državno odgovorni politički subjekti" sjednu i vide kako dalje.

"DPS smatra da poslije dva loša eksperimenta od 2020. godine, izlazak iz disfunkcionalnosti treba da se dogodi na vanrednim parlamentarnim izborima. To je najčistije rješenje i moraćemo da se dogovorimo o tome ko te izbore treba da pripremi, ne bi li nakon njih napokon dobili evropsku vladu koja će građanima i državi vratiti izgubljeno samopouzdanje.

"Spremni smo na konstruktivan dijalog sa svim parlamentarnim partijama, kako smo to praktikovali i u prethodnom periodu. Vođeni državnim interesom. Bez sujete i potrebe da se jalovo verbalno prepucavamo, indiferentni u odnosu na zavist koju podstiču nesposobnost i revanšizam, ali prevashodno sa sviješću da smo uzaludno potrošili dragocjene dvije godine i da Crna Gora, više nema vremena za gubljenje", zaključio je Nikolić.

Bonus video: