SDP: Zahvaljujući slijepoj politici Abazovića propuštena šansa za ulazak u brzi evropski voz

"Ukoliko bude dovoljno zrelosti i pameti da svi evropski politički subjekti koji slijede sopstvene a ne tuđe interese nađu najmanji zajednički imenitelj, pred Crnom Gorom će i dalje stajati šansa za brzi put ka EU"

25108 pregleda 52 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore ocijenila je da je izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi "najbolji odgovor svima koji umjesto bavljenja državnim interesima evropske i građanske Crne Gore posegnu za realizacijom tuđih antievropskih agendi i udalje Crnu Goru od članstva u EU".

"Manjinska 43. Vlada je formirana sa apsolutnim prioritetom deblokade evropskog puta i baš zbog toga je i dobila nepodijeljenu međunarodnu podršku. Zahvaljujući slijepoj politici odlazećeg premijera Abazovića propuštena je velika šansa za ulazak u brzi evropski voz, za šta je preduslov bila deblokada pravosuđa u Skupštini Crne Gore i postizanje dogovora oko evropskih i reformskih tema, a ne nametanje i forsiranje tema koje dijele društvo i za koje je bilo jasno da dodatno urušavaju političku i društvenu koheziju neophodnu za evropski i reformski konsenzus", navodi se u saopštenju SDP-a.

Dodaju da je kao rezultat "takvog naopakog pristupa i potpune promjene prioriteta u njenom radu Vlada, koja je trebala da bude evropska, doživjela je potpuni krah upravo evropske politike što je danas svima jasno, a posebno našim evropskim i međunarodnim partnerima".

"Ukoliko bude dovoljno zrelosti i pameti da svi evropski politički subjekti koji slijede sopstvene a ne tuđe interese nađu najmanji zajednički imenitelj, pred Crnom Gorom će i dalje stajati šansa za brzi put ka EU. SDP u tom smislu veoma raduje brza reakcija predsjedavajućeg delegacije EP za odnose sa Crnom Gorom Vladimira Bilčika da je državi potrebna „istinski proevropska Vlada koja će dati prioritet strateškim reformama za EU“. Iz ove izjave gdina Bilčika valjda nikome ne treba pojašnjavati koliko je 43. Vlada bila evropska i koliko su joj prioriteti bili reforme koje vode ka EU, zbog kojih razloga je i moralo da joj se izglasa nepovjerenje", zaključuje se u saopštenju SDP.

Bonus video: