"Budimo dostojni 30. avgusta, Budva, Nikšić, Berane i Mojkovac pokazatelji da je moguće uspostavljane efikasne vlasti"

"Neka odavde ode poruka zajedništva i pružene ruke, da krenemo u dogovor i odmah prestanemo sa svađama koje ne vode nikuda osim što idu na ruku DPS"

10651 pregleda 28 komentar(a)
Todorović, Kovačević, Božović i Delić, Foto: Vuk Lajović
Todorović, Kovačević, Božović i Delić, Foto: Vuk Lajović

Naše opštine su pokazatelji da se dogovorima i poštovanjem političkih pravila mogu i moraju uspostavljati vlasti koje će biti efikasne i koje će za svoje djelovanje odgovarati samo građanima.

To se navodi u zajedničkom saopštenje četiri predsjednika opština iz redova Demokratskog fronta (DF) Mila Božović, predsjednika Opštine Budva, Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Nikšić, Vuka Todorovića, predsjednika Opštine Berane i Veska Delića, predsjednik Opštine Mojkovac.

"Dešava se danas čudna situacija da se u Crnoj Gori sve više minimizira uloga naroda, da se prenebregava njegova izborna volja. Odmah se mora izaći iz te nezdrave atmosfere, kojom se krše osnovni, temeljni demokratski postulati, a vlasti žele formirati voljom nekih centara moći. To je i antievropski i antidemokratski", navodi se u saopštenju.

Dodaju da "iz svih ovih problema, raspirivanja krize, iz ovoga ponižavanja naroda, moguće je izaći isključivo dogovorom i političkom akcijom onih koji su bili parlamentarna većina nakon 30. avgusta".

"Vrijeme je da se spuste tenzije i da se smire strasti među pojedinim političkim subjektima koji su pobijedili na tim izborima. To je datum koji jeste istorijski, na koji smo čekali decenijama, ali moramo pokazati da smo ga dostojni i da iznad svega cijenimo ono što se toga dana dogodilo. To ćemo pokazati tako što ćemo zajednički, razgovorima, pregovorima, kompromisima, rešavati probleme i međusobne odnose. Stalna prepucavanja idu na ruku samo DPS-u, odnosno bivšem režimu koji još uvijek nije potučen do kraja. I upravo je DPS naš zajednički politički protivnik i protivnik Crne Gore i njenih građana, protivnik Nikšića, Budve, Berana, Mojkovca... Sjetimo se propadanja naših opština pod tom političko-kriminalnom hobotnicom, koju smo, međutim, pobijedili i krenuli u razvoj i oporavak. Sjetimo se kakva su uporišta DPS-a bili Nikšić, Budva ili Mojkovac, pa smo ih pobijedili. I to nije samo uspjeh DF, nego i svih drugih koji sa nama čine lokalnu vlast", piše u saopštenju.

Kad se prevaziđu sujete, kažu da je onda je moguće i trezveno razgovarati.

"I pored brojnih poteškoća koje se javljaju i u našim lokalnim samoupravama, mi smo pokazali spremnost da razgovaramo o svim pitanjima koja nas dijele ili nam prave probleme u funkcionisanju. I taj recept dogovora, međusobnog uvažavanja i poštovanja, koji ipak postoji na ovim lokalnim nivoima treba preslikati na državu", dodaju.

Ističu kako "nemaju pravo da prospu rezultate 30. avgusta".

"Jer nam je narod dao povjerenje da se dogovorimo i vodimo Crnu Goru, poštujući rezultate i snagu svakog od pobjednika. To je pošteno i to su demokratske i evropske vrijednosti. Neka odavde ode poruka zajedništva i pružene ruke, da krenemo u dogovor i odmah prestanemo sa svađama koje ne vode nikuda osim što idu na ruku DPS", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: