U radnu grupu ne mogu URA, Demos, SNP, UCG

Potpredsjednik URA Miloš Konatar kazao je za “Vijesti” da skupštinske grupe koje predlaže Brajović vidi kao unutarkoalicione sastanke DPS-a i njegovih satelita, jer je “svaki rad na izmjeni izbornih zakona bez opozicije apsolutno besmislen”
9 komentar(a)
Duško Marković, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.10.2017. 05:38h

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović pozvao je poslaničke klubove da odaberu članove koji bi ih predstavljali u parlamentarnoj radnoj grupi za sprovođenje preporuka OEBS-a na izborno zakonodavstvo.

Dan nakon što je prilikom sastanka sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, najavio formiranje radne grupe, Brajović je uputio pismo klubovima da izaberu predstavnike.

“Predviđeno je da poslanički klubovi u radnoj grupi budu zastupljeni proporcionalno broju poslaničkih mjesta u 26. sazivu Skupštine”, saopšteno je iz parlamenta.

To znači da pravo da odrede predstavnike imaju poslanički klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Demokratskog fronta (DF), Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP), klub Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LP) kao i klub manjinskih partija.

Poziv nisu dobili Socijalistička narodna partija (SNP), Demos, URA i pokret Ujedinjena Crna Gora, koji, iako imaju predstavnike u parlamentu, još uvijek nisu formirali poslaničke klubove.

Prema Poslovniku Skupštine, poslanički klub može se formirati sa najmanje tri poslanika. URA ima dva, Demos i Ujedinjena Crna Gora nakon cijepanja takođe po dva predstavnika, SNP tri, od kojih je jedan Aleksandar Damjanović za koga su u toj partiji kazali da njegova budućnost nije vezana za SNP.

Potpredsjednik URA Miloš Konatar kazao je za “Vijesti” da skupštinske grupe koje predlaže Brajović vidi kao unutarkoalicione sastanke DPS-a i njegovih satelita, jer je “svaki rad na izmjeni izbornih zakona bez opozicije apsolutno besmislen”.

“URA je spremna da već sjutra otpočne dijalog o izmjenama izbornih zakona i usvajanju preporuka OEBS-a, ali prvo da dobijemo datum izbora. Očekujem da zamjenik (Duško) Marković na tim unutarkoalicionim sastancima traži odgovornost od Brajovića zbog evidentne štete od preko 30 miliona eura koju je prouzrokovao zbog petlje na autoputu, a za grupe neka se on ne sjekira. Predlog tek sad nema smisla, kad je stigao od Brajovića, koji nema kapacitet da bilo šta unaprijedi, pa sve zvuči kao nadrelizam”, rekao je Konatar.

Marković je u utorak kazao da opozicija treba da dođe u parlament kako bi razgovaralo o preporukama OEBS-a, ali da to ne bi značilo da prekidaju bojkot Skupštine.

GO DPS još bez ponude za dijalog

Iako je Marković u utorak najavio da će DPS ubrzo izaći sa predlogom za dijalog sa opozicijom, na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora nije bilo riječi o političkoj krizi.

Iz DPS-a je nakon sjednice saopšteno da je razmatrana informacija o pripremama za predstojeće izborne kampanje, kako za lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici, na Cetinju i u Tuzima, tako i za predsjedničke i lokalne izbore koji slijede 2018. godine. Navodi se i da je GO, kojim je predsjedavao Milo Đukanović izrazio zadovoljstvo rezultatima ekonomske politike Vlade, i naglasio očekivanje da se trend ekonomskog rasta nastavi i pojača do kraja ove i u narednim godinama.

Bonus video: