Spaljivanje cigareta izvjesnije od prodaje

Vlada ne može da utvrdi predlog zakona o zaplijenjenim cigaretama iz Slobodne zone Luke Bar dok ne dobije mišljenje OLAF-a i SZO, potvrđeno Vijestima

39165 pregleda 27 komentar(a)
Zaplijenjene cigarete (Ilustracija), Foto: Uprava policije
Zaplijenjene cigarete (Ilustracija), Foto: Uprava policije

Da bi država donijela odluku o sudbini zaplijenjenih cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar moraće da sačeka mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF), jer to očekuje Evropska komisija i to su obaveze Crne Gore koja pretenduje da bude dio Evropske unije, rečeno je Vijestima.

Oni strahuju zbog rizika nelegalne prodaje, odnosno dužni su da se staraju o smanjenju negativnosti koje nanose štetu zdravlju ljudi.

OLAF istražuje prevare protiv budžeta EU, korupciju i razvija politiku borbe protiv prevara za EK. Kada je u pitanju SZO, Crna Gora treba da poštuje Protokol za eliminaciju nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

Ministar finansija, u čijem je resoru ova problematika, Aleksandar Damjanović, izjavio je da Nacrt zakona o oduzimanju duvanskih proizvoda sa teritorije Slobodne carinske zone Luke Bar možda neće ni doći do predloga, ukoliko se utvrdi da je to protivno međunarodnim standardima.

”Mi smo pripremili Nacrt zakona, on međutim nije upućen Vladi na usvajanje jer smo se dogovorili da se obave dodatne konsultacije sa međunarodnim partnerima, o tome postoje li međunarodni propisi ili obaveze koji bi ometali primjenu zakona”, rekao je Damjanović “Vijestima”.

Radna grupa koja je pripremala propis je pri MF.

Ideja Vlade bila je, prema nezvaničnim informacijama, da se predlog zakona već do kraja jula nađe u skupštinskoj proceduri, uz očekivanje da se poslanici neće usprotiviti njegovom usvajanju. Uslov za to je bio najprije da ga Vlada utvrdi, ali do toga još nije došlo.

Mogući fiksni prihod bio bi 15 miliona eura: Damjanović
Mogući fiksni prihod bio bi 15 miliona eura: Damjanovićfoto: SAVO PRELEVIC

Dio zapadnih diplomata se usprotivio planovima izvršne vlasti zbog rizika od nelegalne prodaje, a ambasadorka Britanije Karin Medoks je i javno sugerisala da to nije dobra ideja. Ona je rekla da je sa Vladom podijeljena “dobra praksa Ujedinjenog Kraljevstva o tome šta raditi sa zaplijenjenom robom na način koji je u skladu sa međunarodnim protokolima – a to je da se uništi takva roba usljed zabrinutosti oko njenog kvaliteta, zdravstvenih standarda i prava intelektualne svojine”.

Medoks je i ranije govorila o problemima nelegalnog šverca duvana, navodeći da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari preko dvije milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope. “Procjenjuje se da samo šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana preko 300 miliona eura izgubljenih prihoda svake godine. To je novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umjesto toga ide u džepove kriminalaca”, rekla je ona ranije.

Nacrt zakona, sa čijim sadržajem se Vlada upoznala 22. jula, predstavlja lex specijalis - odnosno trebalo bi da važi samo u ovom slučaju.

Uprava policije i Uprava carina zaplijenili su preko 100.000 paketa cigareta, vrijednosti više desetina miliona. Da su one prodate na osnovu zakona, budžet Crne Gore bi prihodovao oko 15 miliona.

Damjanović je potvrdio da je u pitanju poseban zakon, ponavljajući da su njime propisani uslovi, kako je rekao, izmještanja duvanskih proizvoda sa carinskog područja, zatim postupak shodno oduzetim količinama i predviđene naknade.

”Mogući fiksni prihod bio bi 15 miliona eura. Sada razgovaramo sa partnerima i o varijanti uništenja, odnosno o tome šta uključuje tehničku podršku za to,” rekao je ministar.

Cigarete su oduzete nakon Odluke Vlade iz 2011. godine o zabrani skladištenja duvana u Luci Bar, koja je počela da važi od januara ove godine a vlasnicima cigareta je ostavljen rok da ih izmjeste iz lučkih skladišta.

Oni koji to nisu učinili na vrijeme ostali su bez milionskog tereta, a neki od njih najavili su zbog toga i tužbe protiv države tvrdeći da je prekršila zakone, povredom prava svojine.

Vijestima je potvrđeno da je nacrtom zakona predviđeno da oni od kojih su oduzeti duvanski proizvodi od 1. maja 2022. godine do 31. avgusta 2022. godine, mogu da podnesu zahtjev Upravi prihoda i carina do 1. septembra ove godine, radi njihovog preuzimanja.

Uslov za to je da su, kako piše, uplatili naknadu za preuzimanje duvanskih proizvoda i to 30 centi po paklici cigareta, 10 eura po kilogramu rezanog duvana i 10 deset eura po kilogramu arome za nargilu.

Uprava carina zatim donosi rješenje, a “bivši držalac” nakon dobijanja deklaraciju za izvoz.

”Bivši držalac je dužan da duvanske proizvode iznese sa carinskog područja u roku od 48 časova od podnošenja deklaracije za ponovni izvoz...Uprava je dužna da do 10. decembra 2022. za duvanske proizvode koje je oduzela na teritoriji Slobodne zone Luka Bar, ...sprovede javnu prodaju tih proizvoda u skladu sa propisom kojim se reguliše prodaja robe oduzete od strane carinskog organa. Uprava je dužna da do dana primjene ovog zakona uništi duvanske proizvode koji nijesu prodati u skladu sa ranije navedenim odredbama”, piše u nacrtu zakona.

Bonus video: