Skupština: Prvi napad otkriven 20. avgusta, finansijski podaci svakako na sajtu

Iz parlamenta kazali da interni sistem Skupštine funkcioniše stabilno, u punom kapacitetu

10548 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Skupština je reagovala povodom navoda da je hakerska grupa "Kuba ransomver" (Cuba ransomware) 19. avgusta pristupila određenim finansijskim podacima parlamenta.

Kazali su da je sajber napad na serversku infrastrukturu Skupštine detektovan 20. avgusta u 00:52:34, te da se podaci do kojih je grupa navodno došla svakako objavljuju na sajtu parlamenta.

"Imajući u vidu da se u navedenom tekstu između ostalog tvrdi da je hakerska grupa u posjedu 'finansijskih dokumenata, korespondencije sa bankarskim zaposlenicima, poreskih dokumenta, bilansa stanja...' želimo posebno istaći da su sva finansijska dokumenta, kao i zarade javnih funkcionera Skupštine Crne Gore, te sprovedene javne nabavke Skupštine Crne Gore, javno dostupni na veb portalu Skupštine Crne Gore, a Skupština Crne Gore je ih objavljuje i u otvorenom 'open data' formatu. Nadalje, sve finansijske transakcije Skupštine Crne Gore, vrše se preko Državnog trezora – ministarstva finansija Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je širenje kripto virusa zaustavljeno pravovremenom reakcijom Odsjeka za informaciono komunikacione tehnologije Skupštine, a sistem povraćen iz sigurnosnih kopija koje se redovno rade.

"Sistem je u punom kapacitetu uspostavljen u nedjelju u 21.08.2022. godine u 23:58. Informacioni sistem Skupštine nije pretrpio štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa u gore navedenom periodu (vikend 20-21.08). O incidentu je shodno procedurama, obaviješten nacionalni CIRT tim. Ni u jednom trenutku (osim vikenda subota 20.08. – nedjelja 21.08) interni sistem Skupštine Crne Gore nije bio u offline režimu i funkcioniše stabilno u punom kapacitetu. Veb portal Skupštine Crne Gore cijelo vrijeme je radio u punom kapacitetu i ni u jednom trenutku, uključujući i vikend subota 20.08. – nedjelja 21.08, nije bio nedostupan", navodi se u reagovanju.

Dodaju da se sajber aktivnosti, kojima je u ovom trenutku izložena skupštinska IT infrastruktura, uz pojačani nadzor, uspješno neutrališu.

"Podsjećamo javnost da je Parlament Crne Gore, između ostalog zahvaljujući obajljivanju svih svojih finansijskih informacija i u otvorenom formatu, proglašen za najtransparentniji zakonodavni dom na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući i države Evropske unije, Sloveniju i Hrvatsku. Takođe, tekst na slici koja prati navode hakerske grupe nalaze se na web sajtu skupštine Crne Gore u što se javnost može neposredno uvjeriti", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: